Quim Torra en el ple sobre la gestió del coronavirus, l'1 de juliol del 2020

El Govern no veu «cap necessitat» de decretar un confinament però demana no abaixar la guàrdia

La consellera Meritxell Budó ha insistit que les mesures preses han ajudat a estabilitzar els brots

La  consellera de Presidència i portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, ha dit aquest dissabte que no està sobre la taula «cap necessitat» d'un nou confinament pels rebrots del coronavirus, però ha demanat no abaixar la guàrdia per l'inici de les vacances. En una entrevista de RAC 1, ha explicat que «és important que la gent pugui gaudir d'aquests dies de descans, però fer-ho sense abaixar la guàrdia i de la mateixa forma que es fa quan s'està a casa»: evitant desplaçaments innecessaris, trobades massives i altres accions que propaguin el virus.

Considera que les dades mostren que s'estan estabilitzant els rebrots a Catalunya, «a conseqüència que s'han pres mesures que han reduït els contactes socials, la mobilitat i altres activitats». Per això, ha dit que el Govern recorrerà la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de permetre obrir bars, restaurants i altres locals després de mitjanit, al·legant que són un espai de risc: «M'agradaria saber sobre la base de quins criteris i informes està prenent decisions el TSJC».

Quim Torra va demanar assistir telemàticament a la Conferència de Presidents

Quant a la Conferència de Presidents del divendres, ha recordat que el president de la Generalitat,  Quim Torra, va demanar assistir telemàticament, però el Govern «va dir que no, que havia de ser presencial». Budó ha assegurat que en els últims mesos de  coronavirus s'ha demostrat que les reunions no presencials sí que funcionen i són una nova manera de treballar: «No entenem que no pogués realitzar-se de manera telemàtica».
 

No comparteix «en absolut que el president Torra, pel fet de no anar al cim, abandonés als catalans», ja que considera que la reunió no va ser més que una foto i que el fet d'estar o no estar no canvia el destí dels catalans, ha dit textualment. «Torra ja ha presentat tota la documentació que s'ha treballat des de la Comissió de reactivació econòmica i protecció social que portem treballant  aquests últims dos mesos», i ha reclamat una reunió bilateral amb el Govern per a tractar aquest tema.

En preguntar-se-li perquè el  lehendakari, Iñigo Urkullu, sí que va assistir finalment a la Conferència, ha respost que es demostren «els avantatges de tenir el poder de recaptar els impostos i de poder negociar bilateralment  amb l'Estat».