El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha alertat que podria haver-hi un confinament perimetral a Catalunya «si es complica» la pandèmia de coronavirus, encara que ha assegurat que de moment, amb la situació actual, no és necessari. Ho ha dit en una entrevista al programa 'El món a RAC 1', en què també ha explicat que la durada de les mesures restrictives decretades la passada setmana vindrà marcada per les dades, que ara mateix són «dolentes».
En aquest sentit, Comella ha remarcat que si la ciutadania és capaç de fer cas de les mesures actuals i es pot tendir a abaixar els contagis no caldrà anar a restriccions més dures. «Però si les xifres segueixen creixent, s'haurà de seguir apostant per mesures que faciliten el control», ha dit, alhora que ha reconegut que no es pot descartar un confinament perimetral
Els hospitals prioritzaran la Covid quan arribi el pic d'incidència
En la mateixa entrevista, el director del CatSalut ha assenyalat que, quan la incidència de la Covid-19 arribi al pic, caldrà prioritzar l'activitat als hospitals. Comella ha assegurat que la intenció és mantenir el màxim de temps possible tot allò que no és Covid i que cal atendre. «Si les mesures plantejades són prou eficaces, podrem mantenir aquests dos vessants d'activitat al màxim, i si no és així, la Covid guanyarà terreny i haurem de desprogramar activitats més banals, i després més complexes».
Sobre la situació actual als hospitals catalans, el director del CatSalut ha admès que s'està complicant, perquè si fa unes setmanes es feien 200 ingressos, aquesta xifra es va doblar la setmana passada. Als llits de crítics hi entren 70 pacients cada setmana quan abans eren una vintena. La UCI està a nivells alts i el marge cada cop és més petit, perquè no s'està deixant de fer activitat habitual.
Comella ha reconegut també que la situació a l'atenció primària és «complicada, tensa i la tensió tendeix a créixer». En aquest sentit, ha recordat que aquest és el nivell assistencial que més esforç ha hagut de fer de forma continuada, perquè no ha deixat d'atendre Covid i no ha tingut descans. «Això genera un malestar i una sensació de tensió emocional i física que és molt important que comprenguem», ha afegit. A més, ha indicat que, actualment, l'assistència és més telemàtica que presencial, però s'està treballant per recuperar terreny.