Imatge d'un home i una dona grans caminant pel bosc

El govern espanyol té males notícies si tens un pla de pensions amb el teu banc

El govern de Pedro Sánchez vol posar fi a l'estalvi privat per a la jubilació

Els plans de pensions privats tenen les hores comptades. Així és, perquè el govern espanyol vol acomiadar-se'n per sempre i per a això està duent a terme mesures perquè passin a ser residuals i s'extingeixin.

Llavors, en un interval de temps de curt-mig termini, intentaran eliminar l'estalvi privat i a conseqüència els plans d'ocupació seran els grans beneficiats d'aquest procés.

Una idea que ja escalfa motors

La intenció és que només es mantingui el superfons públic de pensions organitzat pel ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, i els plans d'empresa.

De fet, els Pressupostos de 2021 ja van indicar per on anirien els trets, ja que es va produir una reducció de 8.000 a 2.000 euros a la deducció fiscal per aportacions a plans individuals. I per si sembla poc, es té previst reduir-lo fins a 1.500 euros l'exercici de 2022.

Primer pla de monedes i bitllets
Els Pressupostos del 2021 van perjudicar greument l'estalvi privat | Pixabay (Steve Buissinne)

Tanmateix, el govern central sempre s'ha mantingut ferm en el pensament que aquests fons de pensions presenten unes comissions francament elevades i que les deduccions només beneficien la classe alta.

Així que, per defensar aquesta teoria, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat que d'aquest grup de persones només el 8% aporta més de 4.000 euros. Actualment, 7,4 milions de persones tenen estalvis privats.

Trigarà el temps que calgui

El que realment busca el Govern és fulminar completament els plans de pensions privats, però són conscients que serà un procés llarg i dificultós.

D'altra banda, el Ministeri d'Hisenda ha explicat que és un terme que no s'ha posat encara sobre la taula. I és que la primera tasca és aprovar la reducció dels Pressupostos del pròxim any, i esperar l'informe dels experts per a la reforma fiscal programada.

Primer pla de María Jesús Montero, ministra d'Hisenda
María Jesús Montero no vol que la responsabilitat recaigui sobre l'Agència Tributària | GTRES

Tot i això, l'Agència Tributària no s'ha volgut mullar i ha aprofitat l'informe per tenir una excusa. D'altra banda, Montero ha afirmat que no es pot dur a terme cap acció impositiva sense conèixer quina és la conclusió dels experts, el febrer de 2022.

Llavors serà en aquests moments quan comenci la gran revolució fiscal del Govern per al 2023, encara que difícilment puguin confirmar la fi dels plans individuals per a aquest any.

Això és la guerra

El sector assegurador i financer ha mostrat el seu complet descontentament en la decisió d'acabar amb l'estalvi privat. De fet, patronals com a Inverco, Unespa i CEM van carregar durament contra el Govern.

Així, han assenyalat que la deducció a 1.500 euros perjudicarà 1,2 milions de treballadors i 3 milions d'autònoms. A més a més, la reducció del 2021 ja va suposar una baixada del 40% de les aportacions.

Aquests són els motius pels quals han començat una guerra oberta contra el govern. Així mateix, cal destacar que aquests són els sectors que gestionen l'estalvi privat, i que segons ells, «de manera virtual, han matat els plans individuals».

D'aquesta manera, han considerat que el Govern no tindrà cap mena de dubte a eliminar l'incentiu fiscal perquè «el que és difícil ja s'ha fet».

Cadascú mira el seu melic

El govern espanyol ja té la mirada en el futur, on s'imaginen un esquema més públic i col·lectiu. I per dur a terme aquest projecte, donaran el màxim suport al superfons d'Escrivà .

Aquest pla es basa en la suma de diversos macrofons de pensions per a empreses i autònoms amb gestió privada. Alhora, aquest superfons va ser obtingut per concurs i per una supervisió pública.

Pla mig de Pedro Sánchez
El Govern de Pedro Sánchez aposta pel superfons d'Escrivà | GTRES

Per tant, a través d'aquesta iniciativa, l'Executiu espanyol busca augmentar el nombre d'habitants espanyols que tenen un pla de pensions i oferint menys comissions. I és que volen justificar la seva inversió dient que el sistema privat és fiscalment regressiu. Així mateix, han decidit que a l'exercici del 2022 es revisaran a l'alça els plans d'empresa, dels 8.000 als 8.500 euros.