Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de la fossa d'Alguaire

El Govern obrirà sis noves fosses de la Guerra Civil a Catalunya

Les actuacions previstes per aquest 2019 també inclouen l’anàlisi genètica de les restes del Memorial de les Camposines de la Fatarella

Imatge de la fossa d'Alguaire
Imatge de la fossa d'Alguaire | LleidaDiari.cat

 

El Pla de fosses permetrà l'obertura de sis noves fosses de la Guerra Civil entre el maig i el setembre d'aquest 2019. Estan situades a Alguaire (Segrià), Batea (Terra Alta), Foradada (Noguera), Salomó (Tarragonès) i Caseres (Terra Alta), on n'hi ha dues. Les excavacions preveuen recuperar les víctimes que hi estan enterrades i identificar-les amb l'encreuament de dades genètiques de possibles familiars vius. La primera actuació és al cementiri d'Alguaire, on els arqueòlegs han començat aquesta setmana els treballs per obrir una fossa en què, de moment, hi han aparegut cinc cossos.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha visitat aquest divendres l'excavació d'Alguaire, acompanyada de l'alcalde del municipi, Antoni Perea, i de la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, entre altres autoritats.

[predef]fb-catalunya-345[/predef]

El Pla ha facilitat l'obertura de 17 fosses i la recuperació de 290 cossos

El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria Democràtica, és el responsable de coordinar el Pla de fosses, el programa del Govern que des del 2017 planifica i prioritza l'obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes.  En dos anys de funcionament, el Pla ha facilitat l'obertura de 17 fosses i la recuperació de 290 cossos. Des de la Transició fins a l'inici del Pla, només s'havien obert a Catalunya 28 fosses i recuperat 58 cossos.

L'exèrcit franquista va afusellar Faust Salvia Ribes, jutge de pau i regidor d'ERC a Alguaire, i Sebastià Llobera Badia, pagès, el 12 d'abril de 1938, a les portes del cementiri del poble, després d'un consell de guerra.  Segons la documentació localitzada, els dos cossos van ser enterrats en una fossa situada al mateix recinte del cementiri. Salvia tenia 42 anys; Llobera en tenia 60.

Una fossa desconeguda a Alguaire

La fossa era desconeguda fins a l'any 2010, quan la Direcció General de Memòria Democràtica va començar la recerca sobre el terreny arran de la petició de Divina Salvia, néta de Faust Salvia. Els tècnics van trobar documentació que situava la fossa en una àrea de quatre metres d'un parterre del cementiri. Els arqueòlegs han començat l'excavació de la zona aquesta setmana i de moment hi han trobat cinc cossos. L'encreuament de dades genètiques haurà de determinar si una de les víctimes és en Faust Salvia.

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha aprofitat la visita a la fossa d'Alguaire per fer entrega del document que acredita la nul·litat del consell de guerra de Faust Salvia a la seva néta Divina Salvia.

També et poden interessar...