Encara que la cinquena onada de la Covid-19 segueix viva i activa, emportant-se diàriament desenes de morts en els últims dies, molts pensen en el pròxim retorn a la tan esmentada normalitat. S'estima i més que fer asseveracions coherents i basades en dades, es fan prediccions en què actuen la voluntat i el desig. De tant en tant, però, els responsables polítics ofereixen prediccions que miren d'oferir informació contrastada o basada en l'experiència, encara que els discursos polítics són els que més anades i vingudes contenen.
Sigui com sigui, la directora del Servei Català de Salut, Gemma Craywinckel, ha estat entrevistada a Catalunya Ràdio, on ha deixat anar unes quantes noves punyents, entre elles que caldrà fer una desescalada més lenta que l'última. I és que la directora de CatSalut preveu que aquesta cinquena no serà l'última onada, però sí la darrera de més intensitat.
Entre la tardor i l'hivern, un «cert retorn» a la normalitat
Craywinckel ha reconegut que el Govern ha comès errors i que tant les administracions com la societat van generar un missatge excessivament optimista. Encara que ha reconegut que és difícil fer previsions amb un virus canviant, la responsable ha previst que a la tardor i l'hivern arribarà un «cert retorn» a la normalitat, però serà més lenta.
La directora s'ha referit, en aquest sentit, també a l'activitat del sistema sanitari. Abans de la cinquena onada, s'havia aconseguit recuperar gairebé el 90 per cent d'activitat respecte a la del 2019. Un cop finalitzi la cinquena onada la previsió és poder anar recuperant tot allò perdut, amb un impacte «menor», ja que aquesta darrera onada s'ha donat en període estival, quan l'activitat programada ja acostuma a ser menor.
En paral·lel, Craywinckel ha augurat que queden un parell de setmanes perquè els ingressos a les unitats de crítics comencin a baixar, d'una xifra que podria arribar als 700.
Es contempla facilitar més l'accés a esdeveniments als vacunats, però no encara
Encara que de moment Catalunya rebutja utilitzar el passaport Covid, la directora del Servei Català de la Salut veu viable un escenari en què la gent vacunada tingui un accés «més fàcil» arreu, com per exemple als esdeveniments culturals o d'oci. En canvi, la gent no vacunada s'haurà de fer tests Covid, cosa que Craywinckel creu que podrà fomentar la vacunació entre aquells a qui els sigui emprenyador fer-se proves habitualment.
Si més no, la directora del CatSalut considera que de moment «no és plantejable» restringir l'accés quan no tothom ha pogut accedir a la vacuna. Precisament respecte de la vacunació, la demanda de la qual ha baixat aquesta setmana, Craywinckel ha considerat que és «puntual». En tot cas, però, la mateixa directora ha assegurat que s'intentarà «que la vacuna vagi a la població», i ha cridat especialment les embarassades a vacunar-se.
Craywinckel ha insistit en la gran disponibilitat de vacunes que hi ha i hi haurà el mes d'agost. A més, ha assegurat que no hi ha una manca de confiança ciutadana, sinó una «asimetria» en l'arribada que ha fet més difícil la gestió. Entre els professionals, ha afirmat que a ella li agradaria que la totalitat s'hagués vacunat, seguint l'ètica i la deontologia, però ha recordat que la llei no permet fer-ho obligatori. Ha dit també que, tot i que no està encara decidit, la millor manera de vacunar els joves de 12 a 16 anys és fer-ho als centres escolars.
Es contempla facilitar més l'accés a esdeveniments als vacunats
Gemma Craywinckel també s'ha referit a la polèmica amb la trobada de l'elit política en què va participar Jordi Puigneró, vicepresident del Govern. La directora del CatSalut ha afirmat desconèixer l'abans i el després de la foto i les circumstàncies de la trobada. Tot i això, ha reconegut que la fotografia, com a tal, «no fa bé» i no ajuda des del punt de vista sanitari a reforçar el missatge de reduir la interacció social.