Pedro Sánchez

Pedro Sánchez posa data a la represa de tota l'activitat a Espanya

El Govern preveu que no es recuperarà la normalitat fins a finals d'any

«El Govern actua d'acord amb el que diuen les autoritats sanitàries», ha dit la ministra de Treball, Yolanda Díaz, en una entrevista a TVE on ha revelat el pla de Govern en dos temps per a la tornada a la normalitat absoluta. Era una de les grans incògnites que la ministra acaba de desvetllar: la desescalada no acabarà fins a finals d'any.

«Ningú no pot ni ha d' emmalaltir a la feina», ha assegurat Yolanda Díaz, i aquesta és la màxima preocupació de Govern i la premissa fonamental sobre la qual treballa per a un pla de desescalada molt progressiu. Per això, la represa de l'activitat es farà en dos temps.

Dificultats per recuperar la normalitat

Una primera fase preveu la tornada a la normalitat de les activitats productives fins a l'estiu, i una segona fase per sectors com el turisme, l'oci i la cultura que s'allargarà fins a finals d'any, sempre depenent de com evolucioni l'epidèmia a Espanya.

En tot cas, ha recordat que els treballs que es vagin incorporant a l'activitat han de respectar les mesures de prevenció per evitar nous contagis. Partint d'aquesta premissa, el Govern està dissenyant mesures per protegir l'activitat i l'ocupació en sectors com el turisme, la cultura i l'oci, així com la navegació aèria i marítima, actualment paralitzats per expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO). Tot i això, el Govern és conscient de les dificultats amb què es trobaran aquests sectors i per això està treballant amb els agents socials pautes per «donar també un amortiment social a aquest procés».

Un altre sector molt castigat per la crisi i amb pitjors perspectives per als mesos que vénen és el de l'hostaleria i la restauració, i per això el ministeri d'Indústria que lidera Reis Maroto està treballant en plans d'actuació concrets per salvar la situació d'un sector capital per a l'economia espanyola.

«Estem treballant amb les forces polítiques perquè aquest sector no quedi desprotegit», ha dit la ministra de Treball, que també ha anunciat taules de diàleg social amb la patronal i els sindicats per estudiar, just amb la resta de grups parlamentaris, com continuar amb els ERTO en els sectors que continuaran sense activitat en els propers mesos.

En tot cas, la ministre ha volgut subratllar que tots els passos que es donen depenen del consell dels experts: «La mesura que va tenir a veure amb el permís retribuït en què demanem a la gent que es quedés a casa 15 dies abans de Setmana Santa va ser molt dura, però les autoritats sanitàries ens ho estaven demanant». Les mateixes autoritats, diu, demanen que la tornada a la normalitat sigui molt gradual.