La consellera de Salut, Alba Vergés

El Govern veu «prematur» debatre sobre l’ús de la mascareta

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, diu que respecten i estudiaran la proposta de l’ECDC

La Generalitat veu «massa prematur» el debat sobre el fet que les persones vacunades de covid i sense risc puguin anar sense mascareta en alguns moments. El secretari general de Salut, Marc Ramentol, considera que amb un 13% de població vacunada i encara amb xifres estables però altes «és massa prematur abordar públicament aquests debats». 

Les persones sense risc es poden treure la mascareta si estan amb vacunats

Això no obstant, respecten i analitzaran «com sempre» la proposta del Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) que considera que les persones sense patologies de risc es poden treure la mascareta quan estiguin amb algú que s'hagi vacunat completament. Tampoc caldrà mantenir la distància social.

Ara bé, l'ECDC ha puntualitzat que l'ús de les mascaretes i de les distàncies s'haurà de mantenir en «espais públics i grans concentracions independentment de l'estatus de vacunació dels presents». L'ECDC dona via lliure als estats per eximir de tests o quarantena als vacunats que vulguin viatjar.

Primera guia sobre la desescalada pública de l'ECDC 

Així doncs i tal com ja s'ha mencionat, el Centre Europeu de Control i Prevenció de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha assegurat que les persones sense patologies de risc es poden treure la mascareta quan estiguin amb algú que s'hagi vacunat completament. En aquest sentit, confirmen que tampoc caldrà mantenir la distància social. 

Ara bé, l'ECDC també va matisar que aquestes mesures (tant l'ús de les mascaretes com de les distàncies) s'hauran de mantenir en «espais públics i grans concentracions independentment de l'estatus de vacunació dels presents». L'ECDC dona via lliure als estats per eximir de tests o quarantena als vacunats que vulguin viatjar.

«Les autoritats de salut pública poden considerar l'exempció de les persones completament vacunades de les proves repetides en entorns laborals i d'altres comunitats», afirmava el Centre Europeu en un comunicat.

Cal destacar que aquesta és la primera guia sobre la desescalada que publica aquest centre d'experts de la Unió Europea. «És encoratjador tenir evidències científiques que indiquen com la immunització pot permetre lentament la relaxació de mesures com l'ús de màscares i el distanciament físic», explicava Andrea Ammon, directora de l'ECDC.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.