Home fumant

El Govern vol prohibir fumar dins els cotxes a Catalunya

La llei també es podria estendre a altres espais com les terrasses, les parades d'autobús o les portes de les escoles

El Departament de Salut de la Generalitat estudia si pot prohibir fumar a l'interior dels vehicles. Així ho ha apuntat el seu conseller, Manel Balcells, aquest dijous. Especifica que es tracta d'un tema que s'està analitzant actualment.

«Ens agradaria que estigués restringit per diversos motius de salut pública. Ara estem mirant què podem determinar, o no, en la futura llei en funció de les nostres competències», ha afirmat Balcells. En aquest sentit, els viatges amb menors o persones de la tercera edat amb factors de risc, podrien ser dos supòsits en els quals veu possibilitat de legislar.

Així mateix, ha admès que hi ha altres riscos no vinculats amb la salut pública, com són els relacionats amb la circulació o els incendis. «Hem de veure fins a quin punt podem introduir elements a la llei per no tenir problemes a posteriori», ha conclòs.

La possibilitat que una llei prohibeixi fumar a l'interior dels cotxes és, a hores d'ara, una qüestió de temps. «Pot haver-hi persones que discrepin», ha admès, «però hi ha unanimitat en aquest sentit». També, ha explicat que desitja que l'any que ve el tema estigui resolt, legislativament, afegint que aquí: «no hi hauria d'haver problemes de competències».

Les terrasses al punt de mira

Amb referència a la prohibició de fumar a les terrasses, el titular de la conselleria ha donat per fet l'eliminació del tabac el pròxim 2023. Tot i que encara no s'ha concretat una data exacta per aplicar la mesura.

Imatge d'un bar de Barcelona ple de gent.
La prohibició de fumar a les terrasses es faria efectiva el 2023 | EP

La proposta de Salut es va rebre amb sorpresa des del sector de la restauració. Aquest va qüestionar que el departament no els hagués consultat abans d'anunciar-ho. En aquest sentit, van mostrar el seu desacord envers la prohibició, lamentant que la mesura arribava després de moments complicats a causa de la pandèmia.

Altres espais on no es permetrà fumar

El Departament de Salut també prepara una llei que declararà espais lliures de fum com les entrades de les escoles i les parades d'autobús. Així ho va declarar el conseller, Josep Maria Argimon, a TV3. Va concretar que s'està acabant de redactar la norma que el govern podria presentar en un futur a mitjà termini.