Imatge de cotxes circulant per Barcelona

El govern rebaixa la velocitat màxima de circulació a les ciutats a 20 i 30 km/h

La DGT també eleva de 3 a 6 punts les multes per conduir parlant per telèfon

Nou i inesperat gir al Consell de Ministres d'aquest dimarts. En plena pandèmia, el govern espanyol ha aprovat un decret pel qual es redueix el límit genèric de circulació a les ciutats de 50 km/h a 30 en les vies d'un sol carril o d'un únic sentit de circulació. Que és, de fet, el que passa en la majoria de ciutats de Catalunya i Espanya. 

A més, la velocitat màxima serà de 20 km/h en zones urbanes en les vies que disposin de plataforma única de calçada i vorera. O el que és el mateix, aquells espais on no hi hagi diferència d'alçada entre carretera i vorera. El ministre d'Interior, Fernando Grande Marlaska, ha assegurat que aquesta «era una petició constant de la majoria de ciutats de l'Estat espanyol». 

Parlar per telèfon i no dur el cinturó té doble sanció 

Amb l'aprovació d'aquest avantprojecte de llei per reformar el text refós de la llei sobre tràfic, el govern ara pot modificar el sistema de punts i les sancions. A més de la velocitat, també hi ha canvis en algunes sancions a partir d'ara. La no utilització de cinturó, casc o elements de retenció infantil passaran de 3 a 4 punts menys, i s'afegeix a la sanció el fet de fer-ne un ús incorrecte. De fet, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha volgut remarcar que el 2019 van morir 116 persones per no fer servir el cinturó, xifra que segons els experts s'hauria reduït a la meitat si n'haguessin fet ús.

Així mateix, una altra de les mesures adoptades és l'augment de 3 a 6 punts de les multes per parlar per telèfon mentre es condueix.  Entre altres coses, també s'inclou com a infracció greu portar al vehicle mecanismes de detecció de radars, una acció que suposarà una sanció de 500 euros i la pèrdua de tres punts del carnet. Cal recordar que fins ara només estava penat el seu ús durant la conducció, però normalment els conductors apagaven els dispositius en ser parats per la policia i no podien ser multats.

El reial decret s'aprova finalment després que la Direcció General de Trànsit (DGT) hi comencés a treballar fa gairebé dos anys. Cal destacar també que fa tot just un any el govern, també a petició de la DGT, ja va acceptar reduir el límit de velocitat de 100 km/h a 90.