Un professional sanitari pren la temperatura a una dona abans de realitzar la prova PCR

El Govern rebutja la solució que ofereix Sánchez a les famílies amb fills aïllats sense ser positius de Covid

Aragonès assegura que estudia «mesures pal·liatives» per garantir els ingressos i la seguretat jurídica dels afectats

La Generalitat ha rebutjat aquest dimecres la reducció de la jornada laboral de les famílies que no poden anar a treballar perquè tenen els fills aïllats per haver estat el contacte d'un infant amb la Covid-19, tal com preveu el govern espanyol. El vicepresident Pere Aragonès i el conseller Chakir El Homrani han assegurat que allargar el pla 'Em Cuida' «no és una solució».

Ambdós membres del Govern català, han exigit a l'executiu de Pedro Sánchez que «doni seguretat jurídica» a les famílies que estan en aquesta situació amb una mesura que no minvi els seus ingressos, alhora que han reclamat el traspàs de les competències en l'àmbit laboral i recursos «si el govern espanyol no s'hi veu en cor de regular-ho».

El Govern estudia «mesures pal·liatives» per ajudar aquestes famílies

«Cal donar-los cobertura"», ha insistit Aragonès, que ha assegurat que el Govern estudia «mesures pal·liatives» per ajudar aquestes famílies, si bé ha evitat concretar-les. «Hem de pressionar totes les administracions i els agents implicats perquè es resolgui aquesta situació», ha reclamat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, que ha assegurat que el pla d'ajust de jornada 'Em Cuida' perjudica especialment les famílies monoparentals.

«Què passa amb aquests casos, el 90% dels quals compten amb una dona sola al capdavant de la família?», s'ha preguntat el conseller, que ha garantit que el Govern perseverarà perquè l'estat espanyol adopti una mesura ajustada a les necessitats de les famílies amb canalla aïllada malgrat no ser positiva de Covid-19.

En aquest sentit, El Homrani ha assenyalat que les famílies amb un fill positiu —a qui es concedirà la baixa laboral— es trobaran amb «la mateixa situació» que aquelles en què la seva criatura és només un contacte d'un cas positiu. «En els dos casos han de fer un aïllament», ha remarcat el conseller, que ha assegurat que «demanar a algunes famílies que acceptin perdre la meitat del seu sou per assegurar el deure de cura no és una solució».

Aragonès exigeix una alternativa al pla 'Em cuida'

Més contundent s'ha mostrat el vicepresident Pere Aragonès, que aquest dimecres ha visitat un alberg de Coma-ruga, al Vendrell, amb El Homrani. «El govern espanyol no pot despatxar aquest tema amb una roda de premsa», ha etzibat el vicepresident, que ha instat els agents socials i econòmics en pressionar l'executiu de Sánchez perquè busqui una alternativa al pla 'Em Cuida'.

«Cal donar-los cobertura, i una de les vies més eficaces és la baixa laboral, que garanteix seguretat jurídica i garanteix els ingressos», ha apuntat Aragonès, si bé ha assegurat que la Generalitat «no descarta» reclamar un permís remunerat per a les famílies a qui ara se'ls ofereix reduir-se la jornada laboral.

Si finalment l'estat espanyol no ofereix cap alternativa, Aragonès ha assegurat novament que la Generalitat "actuarà sempre" per atendre aquests treballadors. «Estem estudiant totes les alternatives, però estem focalitzats en el fet que cap serà millor a la solució que ha de posar qui té la capacitat legal, que és l'estat espanyol», ha remarcat, sense concretar quines són les mesures que prepara la Generalitat.

El Homrani, «preocupat» per la situació a les Oficines de Treball

D'altra banda, el conseller Chakir El Homrani s'ha mostrat «preocupat» per la situació que es viu des de fa mesos a les Oficines de Treball, on s'acumulen les reclamacions cap al SEPE (Servicio Público de Empleo Estatal) pel retard en el cobrament de les prestacions d'atur o dels ERTOs. El conseller ha assegurat que la Generalitat ha ofert ajuda al SEPE «fins a 11 vegades» i ha lamentat que no hagi estat acceptada.

l Homrani s'ha ofert de nou a col·laborar per resoldre el «coll d'ampolla» de sol·licituds pendents de tramitar, si bé ha matisat que els treballadors del SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya) col·laboraran en resoldre les prestacions sempre que se'ls concedeixin permisos per actuar amb plenes competències. «Volem actuar directament, i no generar un altre element burocràtic que dificulti més el dret a rebre una prestació», ha subratllat.