Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Linyola, poble de l'Alt Urgell

El Govern rectifica sobre Nadal a última hora: la decisió que acaba de prendre

La nova prohibició respon segons Salut a l'«evolució dels indicadors epidemiològics»

Linyola, poble de l'Alt Urgell
La nova prohibició respon segons Salut a l'«evolució dels indicadors epidemiològics» | ACN

Nova decisió d'última hora de Salut aquest matí del 24 de desembre, a només hores del tradicional sopar de Nadal i celebració del Tió a Catalunya. Aquesta vegada afecta les residències d'avis, els usuaris de les quals finalment no podran abandonar els centres no és per mínim tres dies.

Per tant, l'última rectificació de Salut prohibeix als avis sortir de les residències només per assistir als àpats familiars de Nadal. El Govern ha fet marxa enrere i ha eliminat aquesta possibilitat, segons avança TV3. Les famílies podran recollir els seus familiars als centres, sempre que la sortida s'allargui com a mínim fins a 72 hores. 

El Govern justifica el canvi, que apareix publicat a l'últim protocol del Grup de Treball de residències, per l'evolució de la pandèmia, que, segons el Departament de Salut, obliga a fer canvis d'última hora: «Per l'evolució dels indicadors epidemiològics dels últims dies no quedaran autoritzades les sortides curtes d'1 o 2 dies a casa dels familiars».

Pel que fa a les visites que els familiars facin als usuaris que no abandonin finalment el seu centre, sí que es permeten passejades terapèutiques al voltant de les residències.

A més, segons el document, les sortides dels usuaris de les residències cap a casa de la família han de garantir que aquests tinguin només contacte amb una bombolla de convivència. A més, és necessari en determinats casos que els  residents es facin una PCR abans de sortir del seu centre i, en altres casos, fins i tot serà necessari que se sotmetin a un test d'antígens abans d'anar-se'n amb els seus familiars.

Quan cal fer una prova als usuaris abans de sortir? 

Segons el protocol que s'aplica, es donaran tres supòsits en les sortides dels avis de les residències. Si la residència és considerada verda i, per tant, està lliure de contagis de Covid-19, no caldrà que els usuaris es facin cap mena de prova abans de sortir del centre.

Si la residència es considera taronja, la qual cosa significa que hi ha positius de coronavirus, però el brot està degudament controlat, tampoc caldrà que els usuaris es facin cap prova per sortir, però no podrà sortir ningú, evidentment, que presenti el virus, que tingui algun símptoma sospitós de Covid o que hagi estat en contacte amb algun contagiat.

I per últim, si la residència és de les marcades en vermell, és a dir, hi ha un brot de coronavirus en situació descontrolada, només podran sortir residents que hagin donat negatiu en un test d'antígens menys de tres mesos abans de la sortida, així com si ja han passat tres mesos des d'un contagi de Covid.

La vacunació als geriàtrics, a partir de diumenge

El Departament de Salut preveu d'altra banda haver administrat la primera dosi de la vacuna contra el coronavirus a les residències geriàtriques, tant als usuaris com al personal, en deu dies a partir d'aquest diumenge. Ja ho assegurava aquest dimarts a TV3 Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat.

Arriba una primera tongada d'unes 200.000 vacunes que aniran destinades a unes 104.000 persones a les 1.408 residències catalanes. Durant el primer trimestre del 2021 s'espera arribar a cobrir la primera etapa, que inclou els professionals sanitaris, persones amb dependència reconeguda de grau tres i les persones que en tenen cura. En total, unes 450.000 persones i 900.000 dosis, segons Cabezas. 

Mig miler d'infermeres voluntàries repartides en 26 equips es distribuiran arreu del territori per començar a administrar la vacuna des d'aquest diumenge. La vacuna, la que ha elaborat la multinacional Pfizer, la primera autoritzada per la Unió Europea, es transportarà en neveres portàtils fins al punt de vacunació.