Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Mujer utilizando su portátil desde su mesa de escritorio

El que les empreses hauran de pagar als empleats pel teletreball després de l'estat d'alarma

Una nova llei regularà com ha de compensar cada companyia als empleats que treballin des de casa

Dona utilitzant el seu portàtil des de la seva taula d'escriptori
El treballador ha de mantenir les mateixes condicions que al seu centre de treball | Cedida

El que va aparèixer com una solució temporal a la paralització de les activitats econòmiques no essencials per la crisi del coronavirus, el teletreball, sembla que està destinat a quedar-se fins i tot després de l'estat d'alarma. Per això, el  govern ja està preparant un projecte de llei per a la seva regulació.

Aquesta nova legislació serà la primera en la qual es reguli, per conveni, com han de compensar les empreses als empleats que treballin des de casa. Entre d'altres, conté clàusules molt interessants, com una en què s'estableix que l'empresa haurà de pagar part de les factures de la llum dels qui facin teletreball.

La llei regularà tots els aspectes: el sou, la jornada laboral, els descansos, l'ús dels elements de l'empresa, i el més important, com l'empresa compensa als seus treballadors per les despeses que genera treballar des de casa.

En aquest sentit, la regulació preveu que la companyia hagi d'abonar part de la factura de la llum del treballador, i també pagar una part dels mobles o l'equip tècnic o informàtic que hagi d'utilitzar per dur a terme la seva feina, inclòs l'equip d'oficina, paper o material d'impressora.

A més, el projecte de llei té en compte la regulació dels descansos, i estableix que el teletreball vingui acompanyat d'un nou horari. En concret, el document de  Treballreflecteix que, entre els inconvenients d'aquesta nova relació laboral, es troba el «tecnoestrès, l'horari continu, la fatiga informàtica i la connectivitat digital permanent».

Conciliació i igualtat

Pel que fa a la conciliació i la igualtat de gènere, un dels objectius de la llei és garantir «certeses sobre la utilització de la feina a distància, incloses dins el dret de conciliació». Contempla, en aquest sentit, els requisits necessaris per a un exercici equilibrat entre dones i homes.

Treball ha detectat que l'habitual extensió de la jornada laboral per treballar a casa impedeix, en molts casos, la conciliació de la vida laboral i familiar. Segons els experts, les empreses s'estalvien més de 2.000 euros a l'any per empleat amb el tancament d'oficines i la implantació del teletreball, una xifra que inclou l'estalvi en despeses d'aigua, llum, wifi, neteja, equips, manteniment, menjador o vals per menjar.

L'expert en dret laboral Roberto Gutiérrez va explicar a La Sexta que «cap treballador ha d'assumir les despeses relacionades amb la seva activitat laboral» i que «de la mateixa manera que un treballador que va al seu lloc de treball no paga la llum de l'empresa ni l'aigua, si treballa des del seu domicili, ha de passar el mateix».

Per això, amb la nova situació del teletreball, la llei apunta al fet que el treballador ha de tenir la mateixa jornada laboral, el mateix salari i els mateixos drets que tenia en el seu centre. I això és el que intenta regular la nova llei.