Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.

El Govern retira els ajuts que repetien el desastrós sistema de concessió del dels autònoms

Aquest dijous s'iniciava el període per demanar ajuts per al sector cultural, però s'han aturat

El Govern s'ho repensa i, després de la polèmica generada amb els ajuts als autònoms, ha pres una decisió dràstica. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, del conseller republicà Chakir El Homrani, ha anunciat que atura tots els ajuts que s'atorguen per ordre de presentació mentre busca un format alternatiu. La conselleria ha decidit congelar subvencions com les destinades als professionals de la cultura, que s'havien d'entregar a partir de dijous, 19 de novembre.

Es vol evitar el desastre dels autònoms

El Departament liderat per Chakir El Homrani garanteix que els ajuts anunciats es mantindran però que es treballa «per sumar-hi més recursos», amb l'objectiu que arribin a «més professionals de la cultura». Per això, afegeixen les mateixes fonts, s’està analitzant «quina és la millor opció per fer-les arribar a les persones que els sol·licitin». La decisió arriba després de la polèmica per l'atorgament d'uns ajuts similars als autònoms.

Treball, Afers Socials i Famílies afirma que està modificant la convocatòria, entre d'altres, de l'ajut a professionals de la cultura, «perquè no sigui per concurrència no competitiva i amb adjudicació per ordre de presentació», dos dels paràmetres que definien la convocatòria dels ajuts als autònoms. També indica que en els propers dies s'abordarà amb els sectors afectats quina és aquesta nova via perquè els diners puguin arribar a les persones que els necessiten «quan abans millor».

La polèmica dels ajuts als autònoms marca els propers passos del Govern

La decisió anunciada aquest dimecres pel Departament de Treball arriba després de la polèmica per l'atorgament d'uns ajuts similars als treballadors autònoms, en una convocatòria que va fer col·lapsar el sistema informàtic i que no va ser suficient per atendre totes les peticions. Cal recordar que els ajuts es van atorgar els passats 9 i 10 de novembre, i que s'hi van destinar 20 milions d'euros, a raó de 2.000 euros per persona, a repartir entre 10.000 autònoms. Una xifra insuficient, atès que a Catalunya hi ha fins a 550.000 professionals per compte propi i, per tant, els ajuts no arribaven ni al 2%.

A més, el sistema de concessió dels ajuts era per ordre d'arribada de les sol·licituds: es donaven a les 10.000 primeres, amb independència d'altres criteris econòmics. El web per demanar les ajudes, a més va registrar problemes informàtics des del primer minut.