Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Noemí Llauradó vicealcaldessa presentació procés PAM

El govern de Reus ajorna els terminis del PAM fins passades les eleccions

Considera que «les limitacions vinculades el període electoral no garanteixen una difusió del Pla d'Acció Municipal adequada»

Noemí Llauradó vicealcaldessa presentació procés PAM
Noemí Llauradó, vicealcaldessa de Reus, durant la roda de premsa de presentació | Jordi Olària Gras

 

Reus no tindrà el Pla d'Acció Municipal en els terminis previstos. La convocatòria electoral al Congrés i al Senat ha suposat haver de modificar el calendari prèviament anunciat per la vicealcaldessa de la ciutat, Noemí Llauradó. El cas és que, durant el període preelectoral i electoral no es pot fer difusió ni de fites assolides ni de projectes previstos per al futur, com és el PAM. O almenys no es pot fer sense arriscar-se a rebre una multa de la Junta Electoral.

[predef]reus-144[/predef]

Des del govern apunten que la primera part del document està llesta. Es tracta del treball intern del govern, del treball «transversal» entre totes les regidories. La primera idea que hi havia amb relació al PAM, segons es va exposar, era presentar-ne públicament la primera part aquesta setmana i començar el procés participatiu dilluns vinent, 7 d'octubre per acabar-lo el dia 21 d'aquest mes.

Noemí Llauradó vicealcaldessa presentació procés PAM
Noemí Llauradó, vicealcaldessa de Reus, durant la presentació del procés d'elaboració del PAM | Jordi Olària Gras

 

Les limitacions de la Llei Electoral

Ara, però, s'ajorna tot plegat fins a meitats de novembre o, fins i tot, el mes de desembre. A més del treball intern del govern, el PAM ha de comptar amb un procés de participació ciutadana i, segons es va explicar a la presentació pública del procés d'elaboració, també la participació de l'oposició a través del ple municipal. Pel que va al procés participatiu, ha de servir perquè els reusencs estableixin les prioritats de cada àrea, és a dir, a quines actuacions o projectes es volen destinar més recursos o volen que s'executin abans.

Segons informa el govern municipal, «les limitacions vinculades el període electoral no garanteixen una difusió del PAM adequada a la importància que té un document que té com a finalitat establir línies prioritàries, objectius i actuacions que el govern municipal desplegarà durant el mandat». Tampoc queda garantit, consideren, «un nivell adequat de participació de la  ciutadana en el procés consultiu».

govern Reus plenari municipal setembre 2019
Imatge de la capçalera del govern municipal de Reus al saló de plens | Jordi Olària Gras

 

PAM, pressupostos i ordenances

La vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, va anunciar durant la presentació del PAM que es volia aprovar al ple de novembre que, si no es convoca en qualitat extraordinària, s'hauria de celebrar el dia 15 del mes vinent. Aquest calendari es podria mantenir, però implicaria una de les tres opcions següents: escurçar el procés participatiu, perquè el ple se celebraria el divendres després de les eleccions; aprovar el PAM en un ple extraordinari a finals de novembre, per permetre la celebració del procés participatiu; o sotmetre'l a la valoració ciutadana després d'aprovar-lo, com estava previst, el 15 de novembre.

El que s'aprovarà, a priori, juntament amb el PAM, seran els pressupostos municipals i les ordenances fiscals. Llauradó ja va fer incís en l'estreta vinculació entre aquests tres documents que, respectivament, estableixen què es farà els pròxims quatre anys, què es gastarà en cada àmbit municipal durant el 2020 i quins ingressos tindrà l'Ajuntament a partir dels impostos i taxes.

El govern municipal compta amb majoria absoluta després d'un mandat sencer en minoria i, per tant, seria estrany que no s'aprovessin els pressupostos del 2020 abans d'acabar el 2019. Sent així, tots tres documents haurien de passar pel plenari municipal al ple de novembre —previst per al dia 15— o de desembre —previst per al dia 20—, excepte si es decidís convocar una sessió extraordinària destinada, específicament, a aquests tres àmbits.