Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Més de 35.000 estudiants es presenten a les proves d'accés a la universitat

El Govern obre la porta a fer la selectivitat al setembre si la crisi sanitària s'allarga

La consellera d'Empresa i Coneixement ha descartat un aprovat general a les universitats catalanes

Més de 35.000 estudiants es presenten a les proves d'accés a la universitat
El Govern preveu que la selectivitat a Catalunya es faci del 7 a 9 de juliol. | Cedida

La selectivitat podria canviar novament de data si la crisi del coronavirus s'allarga. Així ho ha comunicat aquest dijous la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que en una compareixença al Parlament ha obert la porta a què les proves d'accés a la universitat (PAU) s'acabin fent al setembre si finalment la crisi sanitària fa impossible fer les proves al juliol.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

En un primer moment, la selectivitat estava prevista inicialment de l'11 al 13 de juny, però l'estat d'alarma ja va obligar a ajornar-la del 7 al 9 de juliol. La consellera Chacón ha detallat que hi ha dues «hipòtesis» sobre la taula: «que es puguin fer al juliol, o que no es puguin fer al juliol i s'hagin de fer al setembre». Àngels Chacón, però, ha assegurat que la decisió es prendrà en consens amb el sistema universitari «com sempre».

Durant la seva intervenció, Chacón ha dit que les proves es faran en una d'aquestes dates «si les circumstàncies ho permeten i les autoritats sanitàries no ho desaconsellen». I en funció de les condicions en aquell moment «s'habilitaran recursos addicionals si calen per garantir proves amb la màxima seguretat sanitària».

No hi haurà aprovat general a la universitat

La consellera d'Empresa i Coneixement també ha descartat un aprovat general a les universitats perquè no donaria «seguretat jurídica». Per garantir que es durà a terme aquesta avaluació, Chacón ha explicat que executiu i universitats estan estudiant «mesures d'avaluació possibles en un escenari no presencial» a partir de recursos virtuals. En aquest escenari, ha dit la consellera, es tindria en compte «l'adequació del contingut» a les proves i «la situació de confinament dels estudiants», sense descartar una avaluació presencial, si calgués.

En aquest sentit, ha assegurat que «no tindria sentit que la comunitat universitària se centri i s'esforci a mantenir el curs de manera virtual, i en canvi dediquem els mateixos esforços a consensuar l'aprovat general o similars». La consellera creu que prendre aquesta decisió «posaria en dubte» l'assoliment de les competències programades per al segon semestre. En qualsevol cas, també ha remarcat l'acord amb les universitats per garantir l'objectiu que «cap estudiant perdi el curs per raons vinculades a la crisi sanitària».

La consellera preveu un descens en les demandes de matriculació

D'altra banda, el Departament d'Empresa i Coneixement ha demanat a les universitats que els facin saber quina despesa extra els ha suposat haver de fer docència no presencial arran de l'estat d'alarma. Chacón ha explicat que ja s'està preveient «un possible descens de les demandes de matriculació».

En aquest sentit, ha assegurat que s'està treballant per «augmentar el nombre de beques perquè hi haurà famílies que veuran reduïts els seus ingressos». L'objectiu, ha reblat, és «garantir que cap estudiant es vegi exclòs per la situació». «Haurem de reforçar els ajuts perquè els estudiants no quedin fora del sistema universitari», ha dit.

En aquesta direcció, una de les mesures que s'està «contemplant», tot i que pendent de decidir, és la possibilitat que els estudiants puguin renunciar a crèdits matriculats perquè no poden seguir el curs i fer l'avaluació, segons ha explicat la consellera.