Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de Pedro Sánchez i bitllets de fons

El Govern sorprèn amb una altra baixada d'impostos important que beneficia molts

Hisenda rebaixarà un 25% els impostos de l'IRPF per pal·liar els efectes de la sequera

El Ministeri d'Hisenda ha anunciat aquest dimarts una rebaixa fiscal del 25% en impostos per a pagesos i ramaders. El Govern ha acordat aquesta mesura per pal·liar la crisi del sector deguda, entre altres factors, a la sequera. Es tracta d'un alleujament fiscal important per a 800.000 productors.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

La sequera ja s'ha convertit en una de les principals amenaces per a l'economia i la producció a Espanya. La falta de pluja i les altes temperatures han assecat el camp i posen en perill la producció dels propers mesos. Això agreuja la pujada dels costos del darrer any.

Cal recordar que el sector està afectat per l'encariment dels costos des de l'esclat de la guerra d'Ucraïna. L'impacte de la sequera a les explotacions complica encara més la situació. Aquesta rebaixa s'uneix a la reforma fiscal del 2023, que contempla importants baixades impositives.

Rebaixa fiscal: quant i a qui beneficiarà

El Ministeri d'Hisenda ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquesta rebaixa fiscal. Es tracta d'una reducció del 25% a l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) per a 800.000 agricultors i ramaders. La rebaixa és per als que tributen pel sistema de mòduls.

Imatge d'un tractor fent feines enmig d'un camp
El Govern anuncia mesures d'alleujament per als agricultors | Getty Images

Sorgeix a petició del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació per rebaixar impostos al camp. El motiu és l'impacte de la sequera que, juntament amb altres factors, perjudiquen el rendiment de les explotacions agrícoles i ramaderes. El sector arrossega aquesta crisi des de ja fa més d'un any.

El principal hàndicap del sector és l'augment dels costos que amenaça la rendibilitat de les explotacions. La baixada d'impostos pretén alleujar la situació permetent un marge més ampli de beneficis. A més de la rebaixa general, hi haurà reduccions especials per als més vulnerables.

Més reduccions d'impostos

La mesura anunciada contempla avui una reducció del 50% per al sector de l'olivera, l'ametller i l'apicultura. La rebaixa arribarà al 30% en el cas dels cereals, oleaginoses i lleguminoses, castanyer, préssec, nectarina, albercoc i altres sectors ramaders. Aquests són els més amenaçats.

El Govern calcula que serà una rebaixa dels impostos valorada en 1.807 milions d'euros en total. Es tracta de la rebaixa fiscal més gran del sector en l'última dècada, motivada per una conjuntura excepcional. A més, l'ordre preveu altres maneres de rebaixar impostos per als productors.

En concret, permet reduir el rendiment net previ un 35% per adquisició de gasoil agrícola, i un 15% per compra de fertilitzants. Es mantenen els índexs correctors de l'any passat per pinsos adquirits a tercers. I també per cultius de regadiu que utilitzin energia elèctrica.

2.130 milions d'euros contra la sequera

La rebaixa se suma a les reduccions fiscals aplicades a les comunitats autònomes i als ajuntaments. Entre elles, destaca la baixada aplicada al sector dels fruiters no cítrics a les principals àrees de producció. A tot això se suma la important inversió del Govern per pal·liar la sequera.

Imatge d'una sequera
La sequera, el principal problema que amenaça l'economia | Catalunya diari

La setmana passada, el ministeri va presentar un informe amb actuacions per valor de 2.130 milions d'euros per lluitar contra la sequera. El ministre Luis Planas ha destacat aquesta inversió «necessària». Segons ha dit, afavorirà «una utilització millor de l'aigua i una rebaixa de la factura energètica».

El sector ha rebut la mesura amb satisfacció, tot i que adverteixen que serà insuficient a causa de la gravetat de la sequera. Els agricultors i ramaders van demanar injectar liquiditat de forma ràpida als professionals del camp. Tot i això, creuen que les pèrdues superaran amb escreix la rebaixa fiscal.