El govern espanyol anul·larà l’impost del 7% a la generació elèctrica

Volen abaixar immediatament el cost en la factura de la llum de les llars del país, però el 21% d'IVA és impossible d'eliminar

El Gobierno suspenderá el impuesto a la generación eléctrica
El govern suspendrà l'impost a la generació elèctrica | Cedida

Durant el passat dimecres 19 de setembre i des del Congrés, la ministra de Transició Energètica i Medi Ambient, Teresa Ribera, va anunciar que el govern espanyol vol anul·lar l’impost del 7% a la generació elèctrica que va ser aprovat l’any 2012 per l’anterior Executiu del Partit Popular. L’objectiu d’aquesta suspensió és reduir la factura de la llum de manera immediata, després que sortís a la llum que el preu tornava a assolir un nou màxim anual: 75,93 euros per megawatt l’hora (MWh).

Teresa Ribera va assegurar que actuar sobre els preus de l’electricitat mitjançant l’eliminació de l’impost del 7% «és la mesura més adequada i encertada per enviar un senyal per part del govern i alleujar la factura del consumidor en un moment en el qual no pot ser ell qui carregui amb el pes». Per aquesta raó, es preveu impulsar aquesta mesura «durant les pròximes setmanes».

L’ideal, el 0% en impostos per tota la població

A més a més, el govern també vol proporcionar garanties de cobertura pel sector més vulnerable de la població millorant el bo social elèctric, juntament amb la creació d’un nou bo per la calefacció que, previsiblement, entrarà en vigor aquest hivern.

Durant l’any passat el PP ja va aprovar un nou bo social elèctric que aconseguia certs «avanços», però encara no estan en funcionament a causa d’uns «problemes i confusió». D’aquesta manera el nou govern vol adoptar les mesures «des d’ara mateix» per tal de poder ajudar els consumidors més vulnerables: «les persones grans i les famílies monoparentals, que no els les cobrien en el marc actual».

Es considera que la causa que gairebé cada setmana apugi el preu de l’electricitat és deguda a l’encariment dels drets d’emissió de CO2 i del gas, a la baixa aportació per part de les energies renovables i a l’augment de preu del petroli. Si se suspèn l’impost del 7% a la generació elèctrica, es podria reduir entre un 2,5% i un 4% la factura de la llum de tots els domicilis, a més d’entre un 5% i un 5,5% en les dels consumidors industrials.

Impossible reduir l’IVA de la llum

Segons va explicar la ministra, el nou govern socialista té una «clara voluntat» d’«abordar amb serietat» la reforma estructural del mercat per tal d’avançar a un model energètic més net, eficient i digitalitzat. Però encara que se suspengui l’impost del 7% sobre la llum no veuen possible que es pugui rebaixar el 21% de l’IVA aplicat a l’electricitat perquè, segons Ribera, és «més complicat. És un ingrés propi de la Unió Europea i no és partidària que hi hagi fraccionaments per tipus de consumidor».

També va afegir: «Forma part d’aquestes qüestions que són contra intuïtives. Com és possible que hi hagi un IVA del 21% per un consumidor que per definició és vulnerable? Però com és un impost que no depèn de nosaltres, no és tan fàcil».


Comentaris

envia el comentari