Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera Alba Vergés en roda de premsa amb mascareta i senyera al darrere

El Govern tem una quarta onada «molt pronunciada»: la restricció que pot tornar

L'empitjorament de les dades obligaria a fer un pas enrere en la desescalada després de Setmana Santa

La consellera de Salut en funcions, Alba Vergés, ha defensat aquest dimecres que Catalunya és a temps de frenar el creixement de la pandèmia de coronavirus perquè no hi hagi una quarta onada «molt pronunciada» i ha reclamat el compliment de les restriccions a la ciutadania. «Aquesta Setmana Santa hem de respectar les mesures. És a les nostres mans frenar el creixement de la pandèmia», ha assegurat Vergés en roda de premsa al costat del conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, i el secretari general de Salut, Marc Ramentol.

Pel que fa a les dades, que la línia és de creixement és una realitat, com ha reconegut Sàmper. Per això, i en la mateixa línia, Ramentol ha ratificat la crida a la prudència de la consellera davant uns «dies crítics» perquè, segons ell, el que passi aquesta Setmana Santa acabarà de dibuixar el comportament epidèmic de la quarta i temuda onada de la pandèmia.

El PROCICAT analitzarà si cal tornar al confinament comarcal

Si les dades continuen a l'alça i la Setmana Santa passa factura, el més lògic, en paraules del conseller d'Interior, seria fer un pas enrere en les restriccions. I, tenint en compte que l'última mesura que es va relaxar va ser el confinament comarcal, serà aquesta restricció la que es podria plantejar aplicar de nou el PROCICAT un cop es reuneixi, a partir del 10 d'abril. De totes maneres, Sàmper ha recordat que encara no s'ha tractat la qüestió i que caldrà esperar a analitzar les dades. 

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Pel que fa al toc de queda, Ramentol ha reconegut «és una mesura que pesa cada cop més» i per això ha assegurat que s'ha de posar sobre la taula revisar-la. Tot i això, ha afirmat que s'haurà de ser «prudent amb la seva flexibilització». Sàmper, en la mateixa línia, ha recordat que el toc de queda és la limitació d'un dret fonamental, el de mobilitat de les persones, per la qual cosa, tot i que es tracta d'una mesura molt efectiva, espera que, si més no, es pugui suavitzar a partir del 9 de maig.


Sobre el pla de vacunació a Catalunya, la consellera ha reivindicat que ha pres «força i intensitat» després d'administrar prop de 60.000 dosis el dimarts, la xifra més alta des de l'inici de la campanya. Vergés ha precisat, en el marc de la vacunació als més vulnerables al virus, que en un sol dia han passat del 37 al 44,7% de la població de 80 anys o més vacunats en primera dosi: «Hem de protegir-los».

Salut estudia la nova normativa estatal sobre mascaretes 

En un altre ordre de les coses, el Departament de Salut ha encarregat un informe jurídic sobre si la nova normativa estatal d'ús de les mascaretes «col·lisiona» amb la que hi ha vigent a Catalunya. El secretari general del Departament de Salut, Marc Ramentol, ha reconegut a SERCat que l'enduriment de la norma li ha generat «sorpresa» i ha afegit que molts territoris, no només Catalunya, han fet arribar al Ministeri de Salut la seva «perplexitat».

«Entenem que no hi ha cap motiu objectiu per variar els criteris d'ús de la mascareta vigents fins ara», ha manifestat. Ha demanat també no «distreure» la ciutadana amb debats «que no aporten valor» i centrar-se a garantir el seu ús.

Salut esperarà a veure què diu l'informe jurídic i al que s'expliqui aquesta tarda al Consell Interterritorial de Salut per emetre el seu posicionament sobre l'enduriment de la normativa. Segons va publicar el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) aquest dimarts, ara serà obligatori dur mascareta encara que es mantinguin les distàncies a l'aire lliure, també a platges i piscines.