El Govern trasllada al TSJC les restriccions que vol aprovar quan caigui l'estat d'alarma

L'executiu té previst fer públiques les noves restriccions aquest divendres

El Govern de la Generalitat de Catalunya ja es prepara per a la pròxima fase la pandèmia, que s'iniciarà el diumenge 9 de maig, quan caigui l'estat d'alarma decretat pel govern espanyol. Una vegada finalitzi aquest decret excepcional, seran les comunitats autònomes les qui agafin les regnes a l'hora de prendre més o menys mesures per evitar l'expansió de la Covid-19. Això sí, totes les decisions que prenguin l'executiu català i que afectin directament els drets fonamentals dels ciutadans, hauran de comptar amb l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ja que no tindran l'empara de l'estat d'alarma.

Així doncs, el Govern en funcions ja s'ha posat a la feina perquè, quan caigui l'estat d'alarma, les restriccions que es vulguin prendre tinguin la cobertura jurídica per poder tirar endavant. En aquest sentit, l'executiu català ja ha traslladat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les restriccions que vol aprovar de cara al pròxim 9 de maig. Cal tenir en compte que les decisions que necessiten l'aval de la justícia són aquelles que afectin directament als drets fonamentals de la ciutadania, com serien, per exemple, el toc de queda, el confinament perimetral de pobles, ciutats o regions o bé la limitació en reunions. D'altra banda, restriccions com la limitació d'aforament en esdeveniments públics o la limitació horària de l'obertura de certs negocis no necessitarien el vistiplau del TSJC.

Limitació de les reunions

Una mesura que ja sabem que necessitarà l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és la limitació de les reunions, que el Govern vol fixar en un màxim de 6 persones. Com que el dret a reunió és un dret fonamental, serà necessari que l'òrgan judicial doni l''ok' a la decisió. La consellera de Presidència i portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budó, i el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, ja van anunciar que aquesta serà una de les restriccions que volen que continuï vigent a Catalunya a partir del 9 de maig i, per tant, l'últim escull serà el de la justícia, que ha de decidir si avala la mesura o no. 

Canvis en la limitació horària d'alguns establiments

A més, el Govern ja va avançar la setmana passada que els bars i restaurants podrien reobrir en horari de tarda i vespre, fins a les 23 hores, a partir del 9 de maig. A més, aquest dimecres, la mateixa consellera de Salut, Alba Vergés, ha apuntat que la voluntat és també que els comerços puguin obrir fins a les 22 hores, una hora més tard del que ho poden fer ara. En tot cas, les decisions definitives que es prenguin seran previsiblement anunciades el divendres, dos dies abans d'aquesta nova etapa en la lluita contra la pandèmia de la Covid-19.


Comentaris

envia el comentari