Després de dotze dies de guerra a Ucraïna arriba la primera bona notícia: les autoritats del país anuncien l'obertura d'un corredor humanitari al nord. La viceprimera ministra d'Ucraïna, Irina Vereshuk, acaba de comunicar la creació del conducte per a l'evacuació de població civil.
Feia dies que Ucraïna i Rússia negociaven la creació de corredors humanitaris que ara es concreta per fi. El primer acord entre els dos països permetrà obrir un corredor a la ciutat de Sumi, al nord d'Ucraïna. En aquesta ciutat, un atac rus ha causat la mort de nou persones aquesta mateixa nit.
A les deu del matí està previst que surti un primer comboi amb població civil cap a altres llocs d'Ucraïna. També es permetrà l'evacuació de civils des de Mariupol, una altra de les ciutats assetjades al sud-est del país. Mentrestant, les Nacions Unides segueixen exigint a Moscou l'obertura de «corredors humanitaris segurs».
Fins a les 20:00 hores
Segons una informació d'última hora, Moscou ha ordenat el cessament temporal dels bombardejos a Ucraïna. Fins a les vuit del vespre els civils podran sortir per corredors humanitaris a cinc ciutats ucraïneses. El primer comboi sortirà de Sumi, al nord, aquest mateix matí.
També es podrà evacuar població civil a ciutats com a Maripuol, Kharkiv i la capital, Kíev. Durant l'evacuació no hi haurà bombardejos, i Rússia ha posat com a hora límit les 20.00 hores del dia d'avui. Es tracta de la primera entesa entre Kíev i Moscou, encara que les seves posicions segueixen estant molt allunyades.
L'onada més gran de refugiats
Ucraïna i Rússia des de fa dies discuteixen l'obertura de corredors humanitaris per a l'evacuació de població civil. La notícia va ser rebuda amb optimisme per la comunitat internacional, ja que suposaria un cessament temporal de les hostilitats. Tot i això, les negociacions havien quedat estancades.
Moscou oferia al govern ucraïnès la sortida de ciutadans cap a territori rus i bielorús. Això havia estat vist amb desconfiança des de Kíev, ja que no garantia la seguretat de les persones evacuades. Ara, finalment, s'ha tancat un primer acord per a l'evacuació segura de civils.
Des que va començar la guerra, el matí del 24 de febrer passat, han abandonat Ucraïna 1,7 milions de persones. 40 milions de persones més segueixen al país a costa de l'ofensiva russa. Davant d'aquesta perspectiva, Europa es prepara per a l'allau de refugiats més gran de les últimes dècades.
La pau és encara lluny
Mentrestant, el president ucraïnès Volodímir Zelenski continua pressionant les autoritats occidentals per establir una zona d'exclusió aèria. Zelenski ha advertit que Putin no s'aturarà a Ucraïna. «Demà serà Lituània, després Polònia i després Alemanya», ha afirmat.
Davant això, ha apel·lat els Estats Units i la Unió Europea a actuar decididament al costat dels ucraïnesos. Tot i això, el mateix Putin ha avisat que la creació d'una zona d'exclusió aèria serà entesa per Moscou com una declaració de guerra. Així que, la negociació per a la pau sembla que va per a llarg.
Els experts adverteixen que el conflicte a Ucraïna va camí d'enquistar-se i podria durar anys. Davant d'aquesta previsió, les negociacions s'estan centrant en la creació de corredors per alleujar la crisi humanitària derivada del conflicte. Aquest primer acord és rebut per la comunitat internacional com un pas endavant.