Mario Picazo acaba de mostrar la seva preocupació per un fenomen que es repeteix cada cop amb més freqüència. Fins i tot arriba a comportar un seriós «problema» sobre la població. I el pitjor de tot és que no sembla que tingui gaire solució.
El meteoròleg començava la setmana advertint de les conseqüències que tindria el pas de la borrasca 'Oscar' pel nostre país. «S'anirà acostant a l'oest de la Península durant els propers dies», apuntava. Afegia al portal especialitzat eltiempo.es, a més, que «anirà deixant precipitacions i generant forts vents i onades de bona mida».
I tenia raó. Els primers a notar aquesta inestabilitat van ser les illes Canàries. Amb el pas de les hores aquest fenomen es va anar traslladant a àrees de l'occident peninsular com Galícia, Extremadura i Castella i Lleó.
Mario Picazo es mostra actiu a les xarxes socials, on a més de la previsió del temps també comparteix la seva preocupació pels efectes del canvi climàtic. No dubta a abordar totes aquelles curiositats o qüestions naturals que es produeixen al planeta.
Un dels aspectes sobre els quals es va pronunciar va ser sobre les turbulències durant els vols. Assegura que «cada vegada tenen lloc amb més freqüència», tant en desplaçaments domèstics com en els de llarga durada.
El perill a què s'enfronten els avions
Encara que es tracti d'una escena cada vegada més habitual, això no vol dir que un s'hi acabi acostumant. Ens trobem davant d'una situació una mica desagradable per als pilots, personal de vol i també els passatgers. El meteoròleg explica que «algunes rutes cada vegada són més turbulentes».
Fins al punt que arriben a «causar ferits», a més de desfermar-se estats de «pànic o ansietat». Però el pitjor de tot és que és pràcticament impossible pronosticar aquest tipus de fenòmens. Així ho confirmen investigadors de la Facultat de Ciències de l'Atmosfera de la Universitat de Texas.
Adverteix que la turbulència en aire clar «és gairebé invisible» i a molts pilots els arriba a agafar per sorpresa. Explica que consisteixen bàsicament en el «moviment turbulent de masses d'aire en absència d'elements d'observació visual». És el cas, per exemple, dels núvols.
Mario Picazo afegeix que s'originen quan «diferents masses d'aire es mouen a velocitats molt diferents». De vegades es pot predir la situació si amb anterioritat un pilot que ha passat per aquesta zona ho posa en coneixement dels seus companys. D'aquesta manera tindran l'opció d'alertar els passatgers sobre el que els espera.
Molt complicat pronosticar on es troben
El meteoròleg explica que s'han intentat fer prediccions estadístiques dels casos que es podrien donar i de les zones més freqüents. Però després de diversos estudis efectuats s'arriba a la conclusió que cada cas «és independent i resulta complicat».
Aquest tipus de turbulències en aire clar han anat en augment durant els darrers anys. Els experts sostenen que darrere d'això s'hi amaga el canvi climàtic. I hi influeix de manera important la mà de l'ésser humà.
Explica que l'increment de l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle altera les temperatures, sigui a capes baixes de l'atmosfera o a uns nivells superiors. Subratlla que gasos com el diòxid de carboni contribueixen a captar energia infraroja i escalfar la capa més baixa de l'atmosfera.
Per la seva banda, el nivell següent, l'estratosfera, es refreda. Els avions que fan desplaçaments llargs acostumen a volar per l'estratosfera. La força del vent estarà condicionada a la diferència de temperatura entre els pols i l'equador, indica l'expert.
Afegeix que aquest «gradient s'està reduint a mesura que l'escalfament global fon el gel polar». A causa de tot això, els vents estratosfèrics s'han anat invertint, provocant l'increment de les turbulències.