Imatge d'arxiu d'un visó dins d'una gàbia

Espanya sacrificarà més de 1.000 animals per un brot de coronavirus

L'exemplar d'una granja ha donat positiu i això ha condemnat la resta dels animals

La Junta de Castella i Lleó ha donat llum verda al sacrifici i la destrucció de tots els visons americans d'una granja situada al municipi de Navatalgordo, a Àvila, després que un exemplar d'aquesta espècie hagi donat positiu de SARS-CoV-2 entre els 1.010 animals reproductors de l'explotació.

Aquesta granja està situada a Navatalgordo, un municipi avilès de tan sols 250 habitants i situat a uns 50 quilòmetres al sud de la capital. Es tracta del tercer cas de granja de visó americà positiu per coronavirus a Espanya, després dels detectats a Terol, al juny de 2020, i a la Corunya, la setmana passada, segons ha informat aquest dimecres, 27 de gener, l'administració autonòmica de Castella i Lleó.

Està previst que el sacrifici dels més de 1.000 exemplars es dugui a terme en els pròxims dies, amb l'objectiu de «preservar la salut pública», per al que es duran a terme al mateix temps les corresponents mesures de neteja i desinfecció de les instal·lacions de la granja per prevenció.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La detecció del cas

Aquest cas de coronavirus ha estat detectat en el marc del Programa de Prevenció, Vigilància i Control de SARS-CoV-2 en granges de visó americà, després que els treballadors encarregats de la cura i manteniment dels animals resultessin positius en covid-19, un d'ells amb símptomes compatibles amb la malaltia.

Malgrat l'alarma generada en aquest punt, els animals han resultat asimptomàtics, sense que a la granja s'hagin manifestat «mortalitats anormals, ni símptomes clínics que fessin sospitar de la presència del virus en ells», informen des de l'administració autonòmica.

Els resultats preliminars de l'enquesta epidemiològica indiquen que «probablement» la infecció tingui el seu origen en els treballadors de la granja. En aquest sentit, tant les mostres positives dels empleats com dels animals de la granja seran sotmeses a «estudis de seqüenciació molecular» a l'Institut de Salut Carlos III durant els pròxims dies», afirmen les autoritats.

Més mesures a la granja

Els serveis veterinaris oficials de la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural de la Junta han procedit a la «immediata immobilització» de la granja, amb restricció de moviments de persones, d'animals i dels seus productes». Igualment, s'han reforçat les mesures d'higiene i bioseguretat.

En els últims mesos, aquesta granja havia estat sotmesa a visites de comprovació de les condicions de bioseguretat per part dels serveis veterinaris oficials de la Junta, sense que es detectessin símptomes clínics en els animals, ni problemes de bioseguretat que poguessin suposar risc epidemiològic, segons expliquen les autoritats.

A més, el 24 de novembre de l'any passat, es van prendre mostres d'hisops orofaringis en els animals de la granja, dins de la vigilància prevista durant el període d'obtenció de pells, a quina més negatives a SARS-CoV-2 per PCR.

Casos de coronavirus en animals

Actualment, no està demostrat que els animals puguin contraure o manifestar símptomes de coronavirus, mentre que tampoc se sap quines espècies tenen capacitat de contagiar als humans. En tot cas, s'han detectat casos de covid-19 en animals arreu del món, raó per la qual, i davant els dubtes i com a mesura preventiva, s'ha optat pel sacrifici de milers d'exemplars de granges per frenar de cop un possible brot de virus en aquestes instal·lacions.

Unes decisions que, com era d'esperar, han generat polèmica entre alguns sectors de la població, especialment entre els col·lectius ecologistes, que consideren que el sacrifici de milers d'animals per culpa d'un sol cas no pot ser la millor solució.