Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Parc de La Granja

La Granja: el rovell de l'ou dels barris de Ponent de Tarragona

Repassem el passat, el present i el futur d'aquest barri, nascut com a urbanització l'any 1967, per iniciativa de la Caixa d'Estalvis Provincial de Tarragona

La Granja
El carrer Gran Canària del tarragoní barri de La Granja. | TarragonaDigital

La Granja està al rovell de l’ou dels barris de Ponent. El barri, impulsat per la Caixa d’Estalvis Provincial de Tarragona (el que posteriorment seria la desapareguda Caixa Tarragona) com a urbanització, pren el nom de l’antiga granja que ocupava l’espai i va néixer fa poc més de mig segle, l’any 1967, amb la construcció dels primers blocs de pisos.

Abans de la construcció d’habitatges, els primers inquilins de la zona, a tocar del barri de Torreforta, van ser els germans de la Salle Torreforta, escola que va obrir les seves portes l’any 1961. Els primers veïns del barri de La Granja van ser treballadors de les empreses petroquímiques que fa mig segle van instal·lar-se a tocar dels barris de Ponent.

CAP La Granja
El CAP La Granja es va inaugurar fa més de tres dècades. | Google Maps

Poc temps després de l’arribada al barri dels primers residents, l’any 1969, les comunitats existents van començar a treballar en el que acabaria esdevenint l’AVV La Granja. L’entitat veïnal es va constituir oficialment l’any 1971, sent la segona més antiga de la ciutat. Durant els 70 i els 80 el barri va aconseguir les millores necessàries per fer un salt endavant. Asfaltat de carrers, la construcció del Col·legi Nostra Senyora dels Àngels, connexió directa al centre amb autobús o la construcció del Centre d'Atenció Primària (CAP), entre altres.

L'any 1984, La Granja va deixar de ser una urbanització privada, que era com havia nascut, per convertir-se de ple dret en un barri de Tarragona. Fa 35 anys, la Caixa d'Estalvis Provincial de Tarragona va transferir les competències sobre La Granja a l'Ajuntament de Tarragona

Present i futur

La Granja, pels seus veïns, és un molt bon lloc per viure. És un barri que té tots els serveis. Té escoles, farmàcia, comerç de proximitat, el CAP, parcs i espais públics, així com una residència per a gent gran. Però també té alguna assignatura pendent i diversos reptes de futur.

Francisco Rosillo
Francisco Rosillo és el president de l'AVV La Granja des de setembre de 2018. | Cedida

El president de l’AVV La Granja. Francisco Rosillo, fa dues dècades que viu al barri, tot i que està més involucrat des de fa sis anys. Rosillo explica que «vam entrar a la junta el setembre de 2018 i el nostre primer repte va ser aixecar l'associació, perquè les comunitats havien marxat i pràcticament no hi havia cap soci».

Tot i la complicada situació que van trobar, Rosillo afirma que «amb esforç i treball ara tenim prop de 500 socis i oferim el servei de gestor a 14 comunitats de veïns». «Ha costat, perquè la gent era reticent per l'anterior gestió, però hem assolit el repte de salvar l'associació i treballar pel barri», diu el responsable veïnal.

Residència Ponent
Imatge de la Residència Ponent, al carrer Menorca del barri de La Granja. | Google Maps

Entre els reptes de futur, el president de l'entitat veïnal assenyala que «volem tenir associats a la gran majoria de veïns del barri i aconseguir que hi hagi places assequibles per a veïns dels barris a la Residència Ponent, com sembla es va dir en el seu dia». Però, per Rosillo, «els reptes no s'acaben».

Sobre l'estat actual del barri, Francisco Rosillo comenta que «en el darrer any les coses han millorat molt. Ha augmentat la seguretat, la neteja, s'han posat papereres noves, bancs nous i s'estan arreglant voreres, tot i que encara que falta molt de treball per fer». El secret, ens relata, «és que estem molt a sobre del que passa al barri, tot i que sempre podem arribar a més».

Ara, el president de l'entitat espera que el nou equip de govern doni senyals de vida. «Després de cent dies només tenim el contacte de la consellera María José López, però el govern no s'ha dirigit oficialment a nosaltres, així que els posem un zero», assegura Rosillo.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

Per Rosillo, un dels llocs emblemàtics del barri és el Parc Félix Rodríguez de la Fuente i el monòlit que recorda al naturalista. El president de l'AVV La Granja vol recuperar l'antic monument que es va instal·lar l'any 1981 (retirat el 2009) i tornar a ubicar-lo al parc. «Era més bonic que el que hi ha ara», afirma.

El comerç

Robert Hernández és una persona coneguda a La Granja i a Tarragona. És el president de l’Associació Deportiva Torreforta i va arribar al barri amb els seus pares l’any 1970, amb poc més d’un any, des d’Alemanya. Hi va viure fins al 2010 i, entre altres coses, destaca com a punt de referència «el parc, que, sobretot en el passat, era un punt de trobada dels veïns i un nexe d’unió entre totes les famílies».

El comerç ha estat i continua sent ara un element important del barri. Robert Hernández ens explica que «històricament a La Granja sempre hem tingut comerç de proximitat, que encara es manté. Entre altres, recorda «des de la desapareguda botiga ‘Modas Ana’ a ‘Textiles Los Peques’, amb una trajectòria de més de quatre dècades, passant per la ‘Ferreteria Singla’, ‘Panadería Ana’, la farmàcia o diversos bars».

Los Peques
'Textiles Los Peques', un comerç amb una trajectòria de més de quatre dècades. | TarragonaDigital

Precisament, el passat mes de juny ‘Textiles Los Peques’ va rebre el Premi a Millor Comerç de Ponent 2019 en la segona edició dels Premis Fòrum Comerç Tarragona. Cal destacar que aquesta botiga de roba ha sabut adaptar-se als nous temps i, l’atenció personalitzada al carrer Illes Balears, compta amb pàgina web, on es pot comprar en línia.

«El CAP ens va convertir en el centre dels barris de Ponent»

Cristóbal Castro és el president de la Llar de Jubilats de La Granja i va estar vinculat a l’associació de veïns. Fa 21 anys que viu al barri, tot i que abans, quan residia a La Floresta, també hi feia molta vida,  ja que molts dels seus companys de Bayer vivia a La Granja.

Cristóbal Castro
Imatge del president de la Llar de Jubilats La Granja, Cristóbal Castro. | Antonio Ramos

Castro, de 64 anys, parla com a gran fita de la història del barri la construcció del Centre d'Atenció Primària (CAP), fa tres dècades. «Que els metges estiguessin a La Granja ens va convertir en el centre dels barris de Ponent, tothom, fins i tot des de Bonavista, havia de venir aquí», assegura. Cristóbal Castro afirma que «viure al barri val molt la pena. He tingut oportunitat de marxar al centre de la ciutat, però m’agrada viure a La Granja perquè aquí sóc feliç».

El Parc de la Granja, espai central

L’espai que Robert Hernández ens cita com a rellevant és el Parc de la Granja. En forma de triangle, se situa en la confluència dels carrers Gran Canària i Illes Balears, i té una font ornamental, actualment sense aigua, una zona de jocs infantils, reformada fa un parell d’anys, i una petita pista on s’ha jugat a tots els esports haguts i per haver. Al voltant del parc hi trobem instal·lat bona part del comerç del barri, així com els gimnasos Kaptain’s Nemo i Sinhus Sports, que a les tardes són un anar i venir de nens i joves.

Parc de La Granja
El Parc de la Granja està ubicat entre els carrers Illes Balears i Gran Canària. | TarragonaDigital

Un dels elements característics d'aquest parc és  la bandera de Tarragona que presideix l'espai, on oneja des de fa anys. Els veïns i veïnes del barri li tenen molta estima i quan es trenca, vola per alguna ventada o es degrada per les inclemències del temps, es demana ràpidament a l’Ajuntament la seva reposició.

A tocar del Parc de la Granja, al carrer Gran Canària, trobem el Parc de Félix Rodríguez de la Fuente, que ens citava el president de l'associació de veïns, Francisco Rosillo. En aquest espai hi ha un monòlit en record del reconegut naturalista, mort l'any 1980 en un tràgic accident, que es va inaugurar el 1981.

Monòlit en record de Félix Rodríguez de la Fuente
Imatge del monòlit en record del naturalista Félix Rodríguez de la Fuente, al barri de La Granja. | Antonio Ramos

Aquest espai es va remodelar ara fa deu anys, substituint el monument original a Rodríguez de la Fuente, que s’havia degradat, i col·locant-ne un de nou disseny. Així mateix, es va renovar la jardineria i el mobiliari urbà, millorant també l’estètica.

Quatre dècades de festes

El passat estiu, La Granja va celebrar els 40 anys de les seves festes majors. La primera edició va ser l'any 1979 i se celebren sempre durant la primera quinzena de juny. Aquest barri de Ponent té l'honor d'inaugurar el cicle festiu de les festes de barri de la ciutat de Tarragona. 

Setmana Cultural La Granja
Una de les activitats celebrades aquest cap de setmana durant la Setmana Cultural de La Granja. | Cedida

La Festa Major de juny no és l'única activitat que s'organitza des de l'AVV La Granja. Durant la passada setmana, es va celebrar al barri la Setmana cultural, amb diverses activitats que van culminar diumenge, amb un Vermut Rumber. I durant l'any, l'activitat és constant: la Castanyada, el Pare Noel, Cagatió, la Cavalcada de Reis, el Dia de la Dona Treballadora (amb mural a la paret del camp de futbol municipal, inclòs) o Sant Jordi, entre altres. Així mateix, també realitzen diversos tallers de cuina, Setmana Santa, teatre o zumba.