Imatge d'una psicòloga passant consulta

Recull de 53 grans frases sobre psicologia i allò que volen dir

Citacions molt conegudes pronunciades per psicòlegs il·lustres

Durant tota la  història de la psicologia, diversos psicòlegs han marcat punts d’inflexió i han exercit una influència molt important en altres professionals de l’àmbit, a través dels descobriments que han dut a terme.

Aquests professionals de la psicologia són grans referències en els àmbits diversos d’aquesta ciènciapsicologia clínicapsicologia socialpsicologia educativa, etc.—, gràcies a les seves grans aportacions per a la disciplina que estudia la ment dels individus i a la seva manera de pensar totalment innovadora.

  • També et pot interessar: Desmuntem els 10 tòpics més estesos sobre la psicologia

Recull de 55 grans frases sobre la psicologia

Amb aquest article, tenim la intenció de configurar una recopilació de les frases més rellevants que mai han pronunciat els psicòlegs més il·lustres dels darrers temps. Segur que n’aprens moltes coses i t’inspiren.

1No et van ensenyar mai a parlar amb els teus gestos, però sí que et van ensenyar a parlar amb paraules

D’aquesta manera, Paul Ekman fa que siguem conscients que durant el nostre aprenentatge ens han ensenyat a cuidar i desenvolupar el llenguatge verbal, aprenent a parlar utilitzant els mots. Ara bé, al llarg del nostre desenvolupament no s’ha donat gaire rellevància a utilitzar els gestos, és a dir, a fer servir la comunicació no verbal.

Paul Ekman

2Si un individu és passiu intel·lectualment, no aconseguirà ser lliure moralment

El psicòleg, epistemòleg i biòleg suís Jean Piaget va fer història gràcies a la seva teoria constructivista del desenvolupament de la intel·ligència. Segons ell, des de ben petits explorem el món i ens anem bastint uns esquemes mentals quan interactuem amb tot allò que ens envolta.

Jean Piaget

3No pensis mai que ho saps tot. Per molt alt que et valoris, tingues sempre el coratge de dir-te a tu mateix: sóc un ignorant

El fisiòleg rus Ivan Pavlov va dur a terme un gran nombre d’experiments amb gossos a través dels quals va destacar per la seva gran contribució al corrent psicològic del conductisme, i més precisament al condicionament clàssic. A través d’aquesta citació, subratlla la importància del fet de romandre sempre humils i amb ganes d’aprendre.

Ivan Pavlov

4Les persones que creuen que tenen la facultat d’exercir cert grau de control sobre les seves vides són més saludables, més eficaces i tenen més èxit que aquelles que no tenen fe en la seva capacitat per dur a terme canvis en les seves vides

El psicòleg canadenc Albert Bandura gaudeix de molt de prestigi en aquesta ciència, on ha marcat un abans i un després a través de les seves grans aportacions, com les vinculades a l’aprenentatge per observació. Amb aquestes paraules concretes vol fer al·lusió a la seva teoria de l’autoeficàcia, que afirma que els individus que creuen en si mateixos compten amb més possibilitats d’assolir els seus objectius amb èxit.

 

Si vols saber més coses sobre les teories d’aquest personatge clau en l’àmbit de la psicologia i de l’aprenentatge social, pots llegir els articles següents:

  • La teoria de l’aprenentatge social d’Albert Bandura
  • Albert Bandura, guardonat amb la Medalla Nacional de la Ciència
  • La teoria de la personalitat d’Albert Bandura
Albert Bandura

5Les emocions que no s’expressen no moren mai. Queden enterrades vives i tornen més endavant, de pitjors formes

La intel·ligència emocional està de moda actualment, perquè el fet de no gestionar adequadament les emocions pot fer que el nostre benestar quedi molt perjudicat. L’icònic Sigmund Freud ja n’era conscient, i per aquesta raó mirava de fer-nos comprendre que si som incapaços de gestionar de manera correcta allò que sentim acabarem traient-ho en un futur de manera molt més explosiva.

Sigmund Freud

6La desaparició del sentit de la responsabilitat és la conseqüència més gran de la submissió a l’autoritat

L’àmbit de la psicologia social li deu molt a Stanley Milgram, que hi va contribuir enormement a través de diverses investigacions relacionades amb l’obediència a l’autoritat. En concret, va formular aquesta frase dins de les seves conclusions, perquè pensava que el sentit de la responsabilitat s’esvaïa a causa de la submissió a l’autoritat.

Stanley Milgram

7Tu ets allò que fas, no allò que dius que faràs

Allò que determina qui ets no són les teves paraules, sinó les teves accions. Es tracta d’una frase que es pot interpretar en contextos molt diversos, com ara quan tens un objectiu vital en ment que no materialitzes i es queda en una idea, o quan en una relació de parella promets que faràs determinades coses perquè pugueu tirar endavant junts i no ho fas.

C. G. Jung

8El gran descobriment de la meva generació és que els éssers humans poden alterar les seves vides si alteren les seves actituds mentals

El cèlebre psicòleg, filòsof i pedagog nord-americà William James ja ho deia durant la seva època i avui segueix sent un postulat molt vigent: se’ns repeteix de manera recurrent que l’actitud té una influència fonamental en tot allò que assolim. L’actitud que tenim pot marcar una diferència clau quan ens relacionem amb els demés o lluitem per aconseguir les nostres metes.

William James

9Una ment no pot entendre’s sense la cultura

Lev Vygotsky fou un psicòleg rus molt rellevant entre els psicòlegs de l’aprenentatge. La cultura té un impacte immens en el desenvolupament de les persones i, per això, ni la ment ni l’aprenentatge es poden concebre sense la cultura.

Lev Vygotsky

10Quan dediquem uns instants a adonar-nos de les coses que ens van millor, al llarg del dia rebem premis petits

El professor de psicologia nord-americà Martin Seligman ens demostra així que,en un món on sovint ens passem tot el dia pensant en els nostres objectius i plans futurs, centrar-nos uns instants en el moment present per fer una valoració de tot allò que ja hem aconseguit farà que ens sentim molt millor.

Martin Seligman

11Suposo que és temptador tractar-ho tot com si fos un clau, si l’única eina que tens és un martell

Es considera que l’il·lustre Abraham Maslow va ser el creador de l’humanisme, un corrent psicològic molt rellevant. Les seves reflexions han tingut una gran influència en molts teòrics diferents, i sovint se’l recorda molt especialment per la seva contribució a l’àmbit a través de la teoria de les necessitats humanes, coneguda com la piràmide de Maslow. Amb la frase cèlebre que acabem de destacar, l’home ens recorda que hem de disposar sempre d’una mentalitat ben flexible perquè si no sempre durem a terme les mateixes errades.

Abraham Maslow

12Un ha de ser allò que pot arribar a ser

Aquesta frase relacionada amb la psicologia és una de les que permeten resumir d’allò més bé la filosofia humanista.

Abraham Maslow

13Sóc allò que sobreviu de mi

Erik Erikson va ser un teòric molt important, conegut sobretot per la seva teoria del desenvolupament psicosocial.En concret, aquest psicoanalista d’origen alemany ens vol recordar amb la seva afirmació que som tot allò que aprenem. Per tant, allò que a través de l’experiència aconsegueix sobreviure en nosaltres ens converteix en les persones que som.

Erik Erikson

14Segueix el teu cor però porta amb tu el teu cervell

Seguir els dictàmens del cor és molt interessant, perquè ens pot fer feliços. Però no hem d’oblidar que sempre cal fer servir el cap i no deixar-se portar únicament pel cor, perquè pot ser que estigui equivocat.

 

Alfred Adler

15Totes les persones parlen de la ment sense titubejar, però es queden perplexes quan se’ls demana que la defineixin

Les paraules de B. F. Skinner van encaminades a fer-nos veure l’enorme complexitat de la ment. Segurament per aquesta raó només va centrar-se en la conducta que observava a través dels experiments que duia a terme amb rates. Sigui com sigui, les conclusions que va formular han sigut molt útils per a l’educació i la a psicologia.

B. F. Skinner

16El missatge que s’envia no sempre és el missatge que es rep

La psicoterapeuta nord-americana Virginia Satir fou una de les psicòlogues més influents de tota la història. Les seves paraules transmeten un principi que no es pot negar: a l’hora d’interactuar amb algú, no només hem de tenir en compte el nostre punt de vista sinó que també hem de considerar el seu, perquè cada interlocutor té una perspectiva diferent del món. Potser per a nosaltres té molt de sentit una cosa que per als altres no en té cap.

Virgina Satir

17Fins i tot quan no és completament assolible, ens convertim en millors persones quan mirem de perseguir una meta més alta

Comptar amb unes metes i uns objectius és sa i contribueix al benestar dels individus. A banda, també ens motiva i fa que la nostra existència tingui sentit. Amb aquesta frase tan encertada, Viktor Frankl va voler recordar-nos-ho.

Viktor Frankl

18Tot allò que val la pena ensenyar pot ser presentat de diferents maneres. Aquestes múltiples maneres poden fer-nos utilitzar les nostres intel·ligències múltiples

El psicòleg nord-americà Howard Gardner va adquirir molt de renom gràcies a la seva teoria de les intel·ligències múltiples. Aquesta teoria, en concret, afirma que les persones humanes tenim classes d’intel·ligència diferents, i no únicament una intel·ligència unitària. Per això, cal desenvolupar-les totes per mitjà de l’ensenyament.

Howard

19Si una persona només estima una persona i és indiferent davant de totes les altres, el seu amor no és amor, sinó inclinació simbiòtica o egoisme ampliat

Si ens enamorem d’un altre individu, ho donaríem tot per aquell ésser. Això ens pot proporcionar una aparença de grans persones, perquè ens desvivim per algú altre i ho faríem tot perquè estigués bé. Però qualsevol persona, fins i tot algú molt egoista, és capaç d’embogir per algú i semblar molt entregada. Ara bé: només estan mirant de satisfer les seves necessitats i desitjos, i el psicoanalista alemany Erich Fromm ho il·lustra a la perfecció a través d’aquesta frase.

Erich Fromm

20Únicament l’alliberament de la capacitat natural de l’amor d’un ésser humà pot contrarestar la seva destrucció sàdica

Per adonar-nos de la destrucció que pot originar l’ésser humà, només hem de mirar al nostre voltant. Tot i això, les persones també són capaces de sentir i expressar consideració i amor, i l’educació és essencial en aquest sentit.

Wilhelm Reich

21No estic en aquesta vida per complir les expectatives d’altres persones, ni sento que el món hagi de complir les meves

El metge i psiquiatra alemany Fritz Perls, fundador de la teràpia Gestalt, opina que cada persona s’ha de centrar en ella mateixa i lluitar per aquelles coses que la fan feliç, i no pensar en tot allò que els altres puguin pensar d’elles.

Fritz Perls

22Els objectius transformen un passeig aleatori en una persecució

Dins de la psicologia positiva, Mihaly Csikszentmihalyi és una figura molt rellevant, i se’l coneix sobretot per haver establert el concepte de zona de confort. Amb la seva frase cèlebre que hem volgut destacar ens fa veure que tenir objectius clars fa que estiguem més motivats i que el camí estigui més ple d’emocions i d’il·lusió.

Mihaly Csikszentmihalyi

23Hi ha una correlació negativa entre la recuperació i la teràpia psicològica: com més teràpia psicològica es du a terme, menor és la recuperació del pacient

Sense cap mena de dubte, Hans Eysenck és un dels psicòlegs més rellevants pel que fa a l’estudi de la personalitat. D’origen alemany, es va establir al Regne Unit i allà va conduir un gran nombre d’investigacions. Ell no creu que calgui que els pacients rebin moltes sessions de teràpia, sinó que pensa que el més transcendental és que aquestes sessions siguin de qualitat i que el pacient vulgui canviar. Pots saber més detalls sobre la teoria de la personalitat que va formular Hans Eysenck aquí.

Hans Eysenck

24La majoria d’actes socials s’han d’entendre en el seu context, perquè si es fan de manera aïllada perden significat

Com que els éssers humans som biopsicosocials, el context és molt rellevant i té una gran influència en la nostra manera de fer. Diversos psicòlegs conclouen que la gent no és ni dolenta ni bona, sinó que la situació ens fa ser d’una manera o d’una altra.

Solomon Asch

25Un prejudici, a diferència d’una idea equivocada, és activament resistent en totes les proves que l’intenten desmentir

El nord-americà Gordon W. Allport fou un psicòleg social molt reconegut que amb les seves paraules mira de recordar-nos que els prejudicis fan que siguem poc flexibles a nivell mental i ens impedeixen ser realistes.

Gordon W. Allport

26Si vols entendre una cosa de veritat, intenta canviar-la

A través de la seva reconeguda teoria sobre els tipus de lideratge, el cèlebre psicòleg de la Gestalt Kurt Lewin ha influït a diversos professionals de la psicologia i també ens transmet unes paraules que fan que no oblidem que les situacions més complicades que ens porten al canvi ens enriqueixen, gràcies a l’aprenentatge que se’n desprèn.

Kurt Lewin

27Hi ha molta aleatorietat en les decisions de la gent

El psicòleg Kahneman, que ha qüestionat el fet que l’ésser humà sigui racional per naturalesa, fa referència al caos que envolta algunes de les nostres decisions, fins i tot de les que podria semblar que segueixen una lògica.

Daniel Kahneman

28L’evolució constitueix un component indispensable de qualsevol explicació satisfactòria sobre la nostra psicologia

El canadenc Steven Pinker, tot un referent de la psicologia evolucionista, fa referència a través d’aquesta frase a la relació que hi ha entre l’evolució dels nostres avantpassats i el comportament que tenim.

Steven Pinker

29La intel·ligència, allò que considerem accions intel·ligents, es modifica al llarg de la història. La intel·ligència no és una substància en el cap com ho és l’oli en un tanc d’oli. És una col·lecció de potencialitats que es completen

El creador de la teoria de les intel·ligències múltiples torna a il·luminar-nos amb aquests pensaments que transmeten la manera particular que té de veure la intel·ligència dels éssers humans. Hi estàs d’acord?

Howard Gardner

30L’esperança és paradoxal. Tenir esperança significa estar llest en tot moment pel que encara no neix, però sense arribar a desesperar-se si el naixement no ocorre en el lapse de la nostra vida

De nou, Erich Fromm pronuncia unes paraules molt encertades, aquesta vegada amb l’objectiu de remarcar la naturalesa de l’esperança, una virtut poc habitual avui en dia.

Erich Fromm

31El veritable problema no és si les màquines pensen, sinó si ho fan els homes

Tornem a recórrer a les frases més cèlebres que ens ha deixat el psicòleg conductista B. F. Skinner, que aquesta vegada vol ironitzar al voltant del tema de la intel·ligència humana.

B. F. Skinner

32Donar produeix més felicitat que rebre, no perquè sigui una privació, sinó perquè en l’acte de donar hi ha l’expressió de la meva vitalitat

Aquesta reflexió humanista torna a arribar-nos a través de l’autor de la gran obra ‘El arte de amar’. La grandesa de viure es basa en la generositat i l’amabilitat, en el fet de poder gaudir de la felicitat que reflecteixen les persones del nostre entorn.

Erich Fromm

33Quan miro el món sóc pessimista, però quan miro a la gent sóc optimista

Carl Rogers també és un gran referent de la psicologia humanista, sobretot a través de les valuoses aportacions que va fer en l’àmbit de la psicoteràpia. A través d’aquestes paraules, ens vol recordar que el planeta on vivim algunes vegades pot ser un territori hostil. Per això, no passa res: absolutament tothom té problemes. És quelcom ben habitual i el que compta és poder encarar aquestes situacions d’una manera positiva.

 

Carl Rogers

34La psicologia és un camp delicat, en el qual fins i tot notables autoritats s’han mogut en cercles, descrivint coses que tothom coneix amb paraules que ningú entén

Raymond Cattell ens deixava aquestes interessants paraules que fan una reflexió al voltant de la psicologia i que podrien ajudar-nos a copsar les seves dimensions.

Raymond Cattell

35La línia entre el bé i el mal és permeable i gairebé qualsevol pot ser induït a creuar-la quan es veu pressionat per forces situacionals

Philip Zimbardo és un psicòleg nord-americà molt conegut, entre altres, per haver dut a terme l’experiment de la presó de Stanford, que ens revela que els humans tenim la capacitat de dur a terme diversos actes cruels si ens hi veiem empesos per la situació en què estem immersos.

Philip Zimbardo

36La paraula «felicitat» perdria el seu sentit si no s’equilibra amb tristesa

El gran psicoanalista de nacionalitat suïssa ens deixa amb una reflexió molt interessant que fa èmfasi en el fet quela felicitat és impossible d’entendre sense el seu antònim, de la mateixa manera que, per exemple, no es podrien valorar les vacances si no es treballés.

C. G. Jung

37Si ets vell, no tractis de canviar-te a tu mateix, canvia el teu entorn

La figura de referència del conductisme radical ens mostra els fonaments de la manera que té de concebre la psicologia: fer que la forma que tenim d’interactuar amb el nostre entorn es transformi per tal de transformar-nos a nosaltres mateixos. Es tracta d’una de les frases relacionades amb la psicologia més rellevants a l’hora de copsar el condicionament operant.

B. F. Skinner

38La missió de la psicologia és donar-nos una idea totalment diferent de tot allò que més sabem

Paul Valéry, un reconegut assagista i filòsof francès, pensava que l’essència de la psicologia es basa en qüestionar idees de sentit comú sobre la forma que tenim d’actuar i de percebre les coses que ens envolten.

Paul Valéry

39Allò que un nen pot fer cooperant avui, podrà fer-ho només demà

Lev Vygotsky va dur a terme tot un seguit d’investigacions en què va concedir una gran transcendència a l’aprenentatge cooperatiu, que comporta un gran nombre de beneficis per al desenvolupament i també per a l’aprenentatge dels infants —però també dels més grans.

Lev Vygotsky

40Si no creiem en la llibertat d’expressió per a la gent que menyspreem, no hi creiem en absolut

Noam Chomsky és actualment un dels pensadors i psicolingüistes més rellevants del món, i a través de la seva afirmació ens fa veure que no és gens difícil respectar les opinions de les persones cap a les quals sentim una afinitat. No obstant això, no passa el mateix amb tots aquells individus que no ens causen cap simpatia.

 

Noam Chomsky

41El fals optimisme tard o d’hora es torna desil·lusió, ira i desesperació

Maslow vol subratllar així les repercussions de la manera d’experimentar els fets que tenen alguns individus.

Abraham Maslow

42El coneixement resulta un antídot per a la por

L’investigador i divulgador alemany Gigerenzer opina que el coneixement ens ofereix un grau més alt de seguretat sobre les coses que fem i els resultats que podríem esperar.

Gerd Gigerenzer

43La gent sovint s’avalua comparant-se amb altres persones, no usant estàndards absoluts

Entre els psicòlegs socials més rellevants del segle XX, Leon Festinger destaca amb les seves reflexions sobre l’àmbit. Amb la seva frase destacada, volia mostrar la influència que pot ocasionar la percepció que tenim dels altres en alguns processos psicològics d’aparença privada i individual.

Leon Festinger

44L’amor immadur diu: «t’estimo perquè et necessito». L’amor madur diu: «et necessito perquè t’estimo»

Entre totes les reflexions i frases que va deixar-nos aquest icònic psicoanalista, aquesta és sens dubte una de les més recordades.

Erich Fromm

45De manera constant, ens trobem amb grans oportunitats que estan emmascarades de manera brillant amb problemes irresolubles

Pixeu fou una antropòloga molt rellevant, tot un referent en el seu camp, que amb la seva citació volia fer-nos veure que les oportunitats que es presenten davant nostre poden tenir un doble tall.

Margaret Pixeu

46Hem d’aprendre a viure amb la incertesa

Gigerenzer afirma així que hem de poder saber gestionar la incertesa, que de fet constitueix una constant vital.

Gerd Gigerenzer

47L’educació sobreviu quan tot allò que s’ha après s’oblida

Skinner considera que, més enllà dels coneixements teòrics que haguem estat capaços de retenir a la memòria, l’educació es basa en conductes que ens han quedat del tot gravades.

B. F. Skinner

48Els columnistes i els comentaristes esportius reben recompenses pel fet de ser arrogants

D’aquesta forma tan insòlita, Kahneman vol mirar de reconstruir el comportament de dos tipus de professionals que a primera vista poden semblar molt diferents.

Daniel Kahneman

49No et converteixis en una simple gravadora de fets; tracta de penetrar en el misteri dels seus orígens

Pablov, el fisiòleg rus que va crear el conductisme, ens il·lustra sobre l’esperit curiós dels investigadors en l’àmbit de les ciències.

Ivan Pablov

50Si desitges ser feliç, has de resignar-te a veure altres persones que també ho són

No resulta gens difícil poder interpretar aquesta frase psicològica tan directa del gran filòsof i matemàtic gal·lès Bertrand Russell.

Bertrand Russell

51Controla la manera amb la qual un home interpreta el món i hauràs avançat molt en la tasca de controlar el seu comportament

Unes paraules per reflexionar al voltant de la transcendència de la percepció sobre la manera que tenim de comportar-nos.

Stanley Milgram

52La creativitat es relaciona amb la nostra capacitat per trobar noves respostes davant d’antics problemes

Aquestes paraules tan imaginatives sobre la psicologia fan una reflexió sobre la importància de la creativitat.

Martin Seligman

53El temps que passem en companyia de gats mai no és malgastat

Volem acabar amb una citació simpàtica del gran referent de la psicoanàlisi, Sigmund Freud.

Sigmund Freud

Hi ha alguna frase cèlebre sobre la psicologia que trobis a faltar en aquest recull? Si ens ho indiques a través d’un comentari, podrem incloure-la a l’article.