Durant tota la història de la psicologia, diversos psicòlegs han marcat punts d’inflexió i han exercit una influència molt important en altres professionals de l’àmbit, a través dels descobriments que han dut a terme.
Aquests professionals de la psicologia són grans referències en els àmbits diversos d’aquesta ciència —psicologia clínica, psicologia social, psicologia educativa, etc.—, gràcies a les seves grans aportacions per a la disciplina que estudia la ment dels individus i a la seva manera de pensar totalment innovadora.
Amb aquest article, tenim la intenció de configurar una recopilació de les frases més rellevants que mai han pronunciat els psicòlegs més il·lustres dels darrers temps. Segur que n’aprens moltes coses i t’inspiren.
D’aquesta manera, Paul Ekman fa que siguem conscients que durant el nostre aprenentatge ens han ensenyat a cuidar i desenvolupar el llenguatge verbal, aprenent a parlar utilitzant els mots. Ara bé, al llarg del nostre desenvolupament no s’ha donat gaire rellevància a utilitzar els gestos, és a dir, a fer servir la comunicació no verbal.
El psicòleg, epistemòleg i biòleg suís Jean Piaget va fer història gràcies a la seva teoria constructivista del desenvolupament de la intel·ligència. Segons ell, des de ben petits explorem el món i ens anem bastint uns esquemes mentals quan interactuem amb tot allò que ens envolta.
El fisiòleg rus Ivan Pavlov va dur a terme un gran nombre d’experiments amb gossos a través dels quals va destacar per la seva gran contribució al corrent psicològic del conductisme, i més precisament al condicionament clàssic. A través d’aquesta citació, subratlla la importància del fet de romandre sempre humils i amb ganes d’aprendre.
El psicòleg canadenc Albert Bandura gaudeix de molt de prestigi en aquesta ciència, on ha marcat un abans i un després a través de les seves grans aportacions, com les vinculades a l’aprenentatge per observació. Amb aquestes paraules concretes vol fer al·lusió a la seva teoria de l’autoeficàcia, que afirma que els individus que creuen en si mateixos compten amb més possibilitats d’assolir els seus objectius amb èxit.
Si vols saber més coses sobre les teories d’aquest personatge clau en l’àmbit de la psicologia i de l’aprenentatge social, pots llegir els articles següents:
La intel·ligència emocional està de moda actualment, perquè el fet de no gestionar adequadament les emocions pot fer que el nostre benestar quedi molt perjudicat. L’icònic Sigmund Freud ja n’era conscient, i per aquesta raó mirava de fer-nos comprendre que si som incapaços de gestionar de manera correcta allò que sentim acabarem traient-ho en un futur de manera molt més explosiva.
L’àmbit de la psicologia social li deu molt a Stanley Milgram, que hi va contribuir enormement a través de diverses investigacions relacionades amb l’obediència a l’autoritat. En concret, va formular aquesta frase dins de les seves conclusions, perquè pensava que el sentit de la responsabilitat s’esvaïa a causa de la submissió a l’autoritat.
Allò que determina qui ets no són les teves paraules, sinó les teves accions. Es tracta d’una frase que es pot interpretar en contextos molt diversos, com ara quan tens un objectiu vital en ment que no materialitzes i es queda en una idea, o quan en una relació de parella promets que faràs determinades coses perquè pugueu tirar endavant junts i no ho fas.
El cèlebre psicòleg, filòsof i pedagog nord-americà William James ja ho deia durant la seva època i avui segueix sent un postulat molt vigent: se’ns repeteix de manera recurrent que l’actitud té una influència fonamental en tot allò que assolim. L’actitud que tenim pot marcar una diferència clau quan ens relacionem amb els demés o lluitem per aconseguir les nostres metes.
Lev Vygotsky fou un psicòleg rus molt rellevant entre els psicòlegs de l’aprenentatge. La cultura té un impacte immens en el desenvolupament de les persones i, per això, ni la ment ni l’aprenentatge es poden concebre sense la cultura.
El professor de psicologia nord-americà Martin Seligman ens demostra així que,en un món on sovint ens passem tot el dia pensant en els nostres objectius i plans futurs, centrar-nos uns instants en el moment present per fer una valoració de tot allò que ja hem aconseguit farà que ens sentim molt millor.
Es considera que l’il·lustre Abraham Maslow va ser el creador de l’humanisme, un corrent psicològic molt rellevant. Les seves reflexions han tingut una gran influència en molts teòrics diferents, i sovint se’l recorda molt especialment per la seva contribució a l’àmbit a través de la teoria de les necessitats humanes, coneguda com la piràmide de Maslow. Amb la frase cèlebre que acabem de destacar, l’home ens recorda que hem de disposar sempre d’una mentalitat ben flexible perquè si no sempre durem a terme les mateixes errades.
Aquesta frase relacionada amb la psicologia és una de les que permeten resumir d’allò més bé la filosofia humanista.
Erik Erikson va ser un teòric molt important, conegut sobretot per la seva teoria del desenvolupament psicosocial.En concret, aquest psicoanalista d’origen alemany ens vol recordar amb la seva afirmació que som tot allò que aprenem. Per tant, allò que a través de l’experiència aconsegueix sobreviure en nosaltres ens converteix en les persones que som.
Seguir els dictàmens del cor és molt interessant, perquè ens pot fer feliços. Però no hem d’oblidar que sempre cal fer servir el cap i no deixar-se portar únicament pel cor, perquè pot ser que estigui equivocat.
Les paraules de B. F. Skinner van encaminades a fer-nos veure l’enorme complexitat de la ment. Segurament per aquesta raó només va centrar-se en la conducta que observava a través dels experiments que duia a terme amb rates. Sigui com sigui, les conclusions que va formular han sigut molt útils per a l’educació i la a psicologia.
La psicoterapeuta nord-americana Virginia Satir fou una de les psicòlogues més influents de tota la història. Les seves paraules transmeten un principi que no es pot negar: a l’hora d’interactuar amb algú, no només hem de tenir en compte el nostre punt de vista sinó que també hem de considerar el seu, perquè cada interlocutor té una perspectiva diferent del món. Potser per a nosaltres té molt de sentit una cosa que per als altres no en té cap.
Comptar amb unes metes i uns objectius és sa i contribueix al benestar dels individus. A banda, també ens motiva i fa que la nostra existència tingui sentit. Amb aquesta frase tan encertada, Viktor Frankl va voler recordar-nos-ho.
El psicòleg nord-americà Howard Gardner va adquirir molt de renom gràcies a la seva teoria de les intel·ligències múltiples. Aquesta teoria, en concret, afirma que les persones humanes tenim classes d’intel·ligència diferents, i no únicament una intel·ligència unitària. Per això, cal desenvolupar-les totes per mitjà de l’ensenyament.
Si ens enamorem d’un altre individu, ho donaríem tot per aquell ésser. Això ens pot proporcionar una aparença de grans persones, perquè ens desvivim per algú altre i ho faríem tot perquè estigués bé. Però qualsevol persona, fins i tot algú molt egoista, és capaç d’embogir per algú i semblar molt entregada. Ara bé: només estan mirant de satisfer les seves necessitats i desitjos, i el psicoanalista alemany Erich Fromm ho il·lustra a la perfecció a través d’aquesta frase.
Per adonar-nos de la destrucció que pot originar l’ésser humà, només hem de mirar al nostre voltant. Tot i això, les persones també són capaces de sentir i expressar consideració i amor, i l’educació és essencial en aquest sentit.
El metge i psiquiatra alemany Fritz Perls, fundador de la teràpia Gestalt, opina que cada persona s’ha de centrar en ella mateixa i lluitar per aquelles coses que la fan feliç, i no pensar en tot allò que els altres puguin pensar d’elles.
Dins de la psicologia positiva, Mihaly Csikszentmihalyi és una figura molt rellevant, i se’l coneix sobretot per haver establert el concepte de zona de confort. Amb la seva frase cèlebre que hem volgut destacar ens fa veure que tenir objectius clars fa que estiguem més motivats i que el camí estigui més ple d’emocions i d’il·lusió.
Sense cap mena de dubte, Hans Eysenck és un dels psicòlegs més rellevants pel que fa a l’estudi de la personalitat. D’origen alemany, es va establir al Regne Unit i allà va conduir un gran nombre d’investigacions. Ell no creu que calgui que els pacients rebin moltes sessions de teràpia, sinó que pensa que el més transcendental és que aquestes sessions siguin de qualitat i que el pacient vulgui canviar. Pots saber més detalls sobre la teoria de la personalitat que va formular Hans Eysenck aquí.
Com que els éssers humans som biopsicosocials, el context és molt rellevant i té una gran influència en la nostra manera de fer. Diversos psicòlegs conclouen que la gent no és ni dolenta ni bona, sinó que la situació ens fa ser d’una manera o d’una altra.
El nord-americà Gordon W. Allport fou un psicòleg social molt reconegut que amb les seves paraules mira de recordar-nos que els prejudicis fan que siguem poc flexibles a nivell mental i ens impedeixen ser realistes.
A través de la seva reconeguda teoria sobre els tipus de lideratge, el cèlebre psicòleg de la Gestalt Kurt Lewin ha influït a diversos professionals de la psicologia i també ens transmet unes paraules que fan que no oblidem que les situacions més complicades que ens porten al canvi ens enriqueixen, gràcies a l’aprenentatge que se’n desprèn.
El psicòleg Kahneman, que ha qüestionat el fet que l’ésser humà sigui racional per naturalesa, fa referència al caos que envolta algunes de les nostres decisions, fins i tot de les que podria semblar que segueixen una lògica.
El canadenc Steven Pinker, tot un referent de la psicologia evolucionista, fa referència a través d’aquesta frase a la relació que hi ha entre l’evolució dels nostres avantpassats i el comportament que tenim.
El creador de la teoria de les intel·ligències múltiples torna a il·luminar-nos amb aquests pensaments que transmeten la manera particular que té de veure la intel·ligència dels éssers humans. Hi estàs d’acord?
De nou, Erich Fromm pronuncia unes paraules molt encertades, aquesta vegada amb l’objectiu de remarcar la naturalesa de l’esperança, una virtut poc habitual avui en dia.
Tornem a recórrer a les frases més cèlebres que ens ha deixat el psicòleg conductista B. F. Skinner, que aquesta vegada vol ironitzar al voltant del tema de la intel·ligència humana.
Aquesta reflexió humanista torna a arribar-nos a través de l’autor de la gran obra ‘El arte de amar’. La grandesa de viure es basa en la generositat i l’amabilitat, en el fet de poder gaudir de la felicitat que reflecteixen les persones del nostre entorn.
Carl Rogers també és un gran referent de la psicologia humanista, sobretot a través de les valuoses aportacions que va fer en l’àmbit de la psicoteràpia. A través d’aquestes paraules, ens vol recordar que el planeta on vivim algunes vegades pot ser un territori hostil. Per això, no passa res: absolutament tothom té problemes. És quelcom ben habitual i el que compta és poder encarar aquestes situacions d’una manera positiva.
Raymond Cattell ens deixava aquestes interessants paraules que fan una reflexió al voltant de la psicologia i que podrien ajudar-nos a copsar les seves dimensions.
Philip Zimbardo és un psicòleg nord-americà molt conegut, entre altres, per haver dut a terme l’experiment de la presó de Stanford, que ens revela que els humans tenim la capacitat de dur a terme diversos actes cruels si ens hi veiem empesos per la situació en què estem immersos.
El gran psicoanalista de nacionalitat suïssa ens deixa amb una reflexió molt interessant que fa èmfasi en el fet quela felicitat és impossible d’entendre sense el seu antònim, de la mateixa manera que, per exemple, no es podrien valorar les vacances si no es treballés.
La figura de referència del conductisme radical ens mostra els fonaments de la manera que té de concebre la psicologia: fer que la forma que tenim d’interactuar amb el nostre entorn es transformi per tal de transformar-nos a nosaltres mateixos. Es tracta d’una de les frases relacionades amb la psicologia més rellevants a l’hora de copsar el condicionament operant.
Paul Valéry, un reconegut assagista i filòsof francès, pensava que l’essència de la psicologia es basa en qüestionar idees de sentit comú sobre la forma que tenim d’actuar i de percebre les coses que ens envolten.
Lev Vygotsky va dur a terme tot un seguit d’investigacions en què va concedir una gran transcendència a l’aprenentatge cooperatiu, que comporta un gran nombre de beneficis per al desenvolupament i també per a l’aprenentatge dels infants —però també dels més grans.
Noam Chomsky és actualment un dels pensadors i psicolingüistes més rellevants del món, i a través de la seva afirmació ens fa veure que no és gens difícil respectar les opinions de les persones cap a les quals sentim una afinitat. No obstant això, no passa el mateix amb tots aquells individus que no ens causen cap simpatia.
Maslow vol subratllar així les repercussions de la manera d’experimentar els fets que tenen alguns individus.
L’investigador i divulgador alemany Gigerenzer opina que el coneixement ens ofereix un grau més alt de seguretat sobre les coses que fem i els resultats que podríem esperar.
Entre els psicòlegs socials més rellevants del segle XX, Leon Festinger destaca amb les seves reflexions sobre l’àmbit. Amb la seva frase destacada, volia mostrar la influència que pot ocasionar la percepció que tenim dels altres en alguns processos psicològics d’aparença privada i individual.
Entre totes les reflexions i frases que va deixar-nos aquest icònic psicoanalista, aquesta és sens dubte una de les més recordades.
Pixeu fou una antropòloga molt rellevant, tot un referent en el seu camp, que amb la seva citació volia fer-nos veure que les oportunitats que es presenten davant nostre poden tenir un doble tall.
Gigerenzer afirma així que hem de poder saber gestionar la incertesa, que de fet constitueix una constant vital.
Skinner considera que, més enllà dels coneixements teòrics que haguem estat capaços de retenir a la memòria, l’educació es basa en conductes que ens han quedat del tot gravades.
D’aquesta forma tan insòlita, Kahneman vol mirar de reconstruir el comportament de dos tipus de professionals que a primera vista poden semblar molt diferents.
Pablov, el fisiòleg rus que va crear el conductisme, ens il·lustra sobre l’esperit curiós dels investigadors en l’àmbit de les ciències.
No resulta gens difícil poder interpretar aquesta frase psicològica tan directa del gran filòsof i matemàtic gal·lès Bertrand Russell.
Unes paraules per reflexionar al voltant de la transcendència de la percepció sobre la manera que tenim de comportar-nos.
Aquestes paraules tan imaginatives sobre la psicologia fan una reflexió sobre la importància de la creativitat.
Volem acabar amb una citació simpàtica del gran referent de la psicoanàlisi, Sigmund Freud.
Hi ha alguna frase cèlebre sobre la psicologia que trobis a faltar en aquest recull? Si ens ho indiques a través d’un comentari, podrem incloure-la a l’article.