Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El món dels grecs arriba a Figuerola del Camp en la 5ª Diada dels Museus

El grup de teatre 'Quin Batre!' farà una recreació històrica de l'antiga Grècia pels carrers del poble, aquest dissabte 29 de setembre. En la jornada també es podran visitar els museus locals i gaudir d'una conferència i bona música

El grup de teatre 'Quin Batre!', en anteriors edicions de la Diada dels Museus.
El grup de teatre 'Quin Batre!', en anteriors edicions de la Diada dels Museus. | Cedida

 

Ja fa uns anys que Figuerola de Camp va posar en marxa una boníssima iniciativa. Es va establir l’últim dissabte de setembre com la Diada dels Museus i el Patrimoni Cultural, una jornada plena d’activitats amb un plat fort molt exitós: les recreacions històriques a càrrec del grup de teatre del poble ‘Quin Batre!’.

L’objectiu d’aquest dia és donar a conèixer el patrimoni històric i artístic present en els museus i monuments que hi ha en aquest municipi, per això s’ha preparat, un any més, una programació d’allò més variada on grans hi petits en podran participar.

Aquesta diada se celebrarà aquest dissabte 29 de setembre i està organitzada per la Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica i el grup de teatre 'Quin Batre!' en col·laboració amb l’Ajuntament.

La primera activitat tindrà lloc a les 9.00 hores del matí i consistirà en una sortida per visitar les esglésies romàniques de Figuerola i el seu entorn, com la part romànica de l’església de Sant Jaume, l’església de Sant Mateu de Miramar o l’església de Sant Salvador de Prenafeta.

El grup de teatre ‘Quin Batre!’ recrearà l’antiga Grècia amb l'espectacle 'El món dels grecs'

Un cop tornats, a les 12.00 hores, començaran les visites guiades a  'El món dels grecs' l’escenificació teatral al carrer de la vida dels grecs a càrrec dels ‘Quin Batre!’, el grup de teatre del poble, format per veïns i veïnes de Figuerola de totes les edats.  Hi haurà un altre passi a les 13.30 hores. El recorregut passarà per la part antiga del poble, tot envoltant la zona de l’església.

En els darrers dies, el grup de teatre està enllestint els últims detalls perquè tot surti a la perfecció: polint decorats, emprovant vestits... tot ha d’estar a punt per a divendres a la tarda, dia en què es farà un assaig general al carrer, però la gran estrena serà dissabte.  La capitana d’aquest equip és Esperança Oliva Aubia, directora de ‘Quin Batre!’ i coordina un total de 30 actors. Tots es coneixen, ja que són vilatans de Figuerola que habitualment s’uneixen per fer les representacions teatrals del poble.

Darrere de l’escena també hi ha més figuerolins que s’encarreguen d’altres aspectes com la perruqueria, el maquillatge, la roba, les fotos... Precisament això omple d’orgull la directora que assegura que el fet d’implicar veïns del municipi «dóna una gran riquesa cultural als participants, a la gent del poble i també als forans i això és el que queda i el que en traiem tots».

Imatge dels preparatius de la recreació històrica on estan pintant el que sembla una columna.
Imatge dels preparatius de la recreació històrica on estan pintant el que sembla una columna. | Cedida

 

Aquesta és una de les activitats amb més volum d’afluència de la jornada i el grup de teatre n’és conscient. Les recreacions històriques que fan cada any en aquesta diada sempre sorprenen els visitants.  Un any més, prometen seguir amb aquesta tònica. Tot i que no poden avançar els detalls de la representació per no desvetllar el factor sorpresa, la directora del grup teatral explica què podrà trobar el visitant aquest dissabte als carrers de Figuerola.

«Aquest any tenim la sort de comptar amb dues guies expertes en el món grec», diu. Es tracta de la presidenta d’Ibercalafell, Georgina Castells, i de la filòloga Maica Amorín, que guiaran els visitants en el recorregut i els podran transmetre com era la vida quotidiana dels grecs. «Aquest any l’aspecte explicatiu serà molt potent, perquè elles són dues grans professionals», comenta Esperança Oliva Aubia. Els assistents a aquest acte, podran veure què passava en una ‘àgora’ grega, en un teatre, en els jocs olímpics o copsar la importància dels filòsofs o dels Déus en l’època. 

Per tal de poder escenificar la vida dels grecs, el grup de teatre ha rebut assessorament  de la Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica i s’ha fet una tasca de recerca i documentació per tal de ser fidels a l’època. 

Imatge d'anteriors recreacions històriques en la Diada dels Museus de Figuerola del Camp.
Imatge d'anteriors recreacions històriques en la Diada dels Museus de Figuerola del Camp. | Cedida

 

«Els grecs són la base de la nostra cultura i societat, crec que és un bon moment per parlar de conceptes com la democràcia o de com ja en l’antiga Grècia es va acusar Sòcrates de ‘pervertir’ els nens per voler fer que pensessin, tema que té molts paral·lelismes amb l’actualitat quan es parla d’adoctrinament. També reivindiquem el paper de les dones, que no comptaven per a res», conclou la directora del grup de teatre.

Seguint amb el programa previst, ja a la tarda, de 17.00 a 19.00 hores, es podran fer visites guiades als diferents espais que la Fundació Privada Catalana per a l’Arqueologia Ibèrica té a Figuerola del Camp, amb inscripció prèvia, com són l’espai arqueològic Cal Vicari, Arts i oficis al Corral de Cal Vicari i la Biblioteca- Sala numismàtica.

Per acabar, a les 19.00 a la sala de la Cooperativa tindrà lloc una conferència sobre la vida i cultura dels grecs i la seva relació amb Catalunya  a càrrec de Joaquin Ruiz de Arbulo. Tot seguit, un concert amb Maria Jacobs. 

Els romans o els ibers en les edicions anteriors

Cada any, la Diada dels Museus gira entorn una civilització o un poble en concret. En les edicions anteriors, les escenificacions històriques s’han fet basades en els ibers, els romans o l'època del bronze inicial tot recreant el dia a dia, la vestimenta, els costums, etc.