Imatge de la central nuclear de Vandellòs II

Greenpeace denuncia el risc de l'energia nuclear a Vandellòs: «Tot per la pasta»

L'ONG pel medi ambient ha desplegat pancartes en contra de l'elèctrica propietària de la central

El matí d'aquest dilluns, 8 de juliol, el vaixell insígnia de Greenpeace, el Rainbow Warrior, ha navegat per la costa tarragonina deVandellòsi l'Hospitalet de l'Infant, en un acte de protesta contundent en contra d'Endesa i la seva aposta per l'energia nuclear.

L'ONG pel medi ambient  ha desplegat una pancarta gegant entre els pals del veler amb el missatge: «Endesa. Tot per la pasta»; una acció que ha anat acompanyada d'un vídeo denúncia i un comunicat en què adverteixen de l'enorme risc que suposa l'energia nuclear per a les personesi el planeta.

D'aquesta manera, Greenpeace reclama que lacentral de Vandellòstanqui l’any 2020, any en què caduca la seva llicència d’explotació; tot afirmant que només el desmantellament de les centrals nuclears de l’Estat suposaria la creació d’uns 100.000 llocs de treball. Els ecologistes asseguren que «és possible tècnicament substituir les nuclears i el carbó per l’any 2025, fins i tot considerant el pitjor cas de sequera extrema i poc vent».

Endesa vol allargar la vida de la central

Endemés, des de Greenpeace es mostren totalment en contra de la possibilitat que es concedeixi un ajornament del tancament d'una central nuclear amb 32 anys de vida operativa; una opció que agafa força després que Endesa i Iberdrola, hagin iniciat els tràmits per allargar la llicència d'explotació fins al 2035.

En aquest sentit, José Luis García Ortega, responsable del programa de canvi climàtic de Greenpeace, denuncia que: «Endesa s’obstina a invertir a mantenir les seves nuclears obertes, en comptes de concentrar les seves inversions en renovables, amb la coartada que produeixen menys CO2 que el carbó, tot i que saben bé que si produeix residus radioactius que haurem de custodiar una eternitat -a un altíssim cost per a les nostres arques-, i que el risc zero respecte dels incidents i accidents nuclears no existeix». Ortega afegeix que: «Endesa sap que la seguretat de subministrament es pot garantir sense nuclears, però prefereixen deixar un llegat injust abans que perjudicar el seu compte de resultats, que és el seu veritable motiu».

Protesta de Greenpeace a la costa de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant
«Endesa. Tot per la pasta». Greenpeace denuncia el risc de l'energia nuclear a Vandellòs | Greenepeace