Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà d'una parella remenant llibres en una de les parades instal·lades a la Rambla Nova de Tarragona per la diada de Sant Jordi de 2019

El Gremi de Llibreters creu que el Sant Jordi alternatiu no compensarà les grans pèrdues del sector

El Dia del Llibre d'enguany se celebrarà el 23 de juliol

Pla mitjà d'una parella remenant llibres en una de les parades instal·lades a la Rambla Nova de Tarragona per la diada de Sant Jordi de 2019
La crisi sanitària ha obligat a traslladar la diada de Sant Jordi al 23 de juliol. | ACN

Amb el 23 de juliol com a data del Sant Jordi alternatiu ja consensuada pels diversos actors implicats, representats per la Cambra del Llibre i el Gremi de Floristes, toca ara dissenyar com serà aquesta inusual celebració del Dia del Llibre en ple estiu i tres mesos més tard de l'habitual. Des del Gremi de Llibreters, tenen clar que no serà un Sant Jordi «normal» més enllà de la data, i sempre a l'espera de l'aprovació de la Generalitat en funció de la situació de la crisi sanitària. «Els hem informat i en principi es veu bé i tothom està per ajudar-nos, tant la Generalitat com els ajuntaments», confirma la presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Carme Ferrer.

[predef]catdiari-grup-de-facebook-580[/predef]

Quant a la forma que prendrà la diada, Ferrer reitera la idea que serà «diferent» a l'habitual, doncs malgrat que confia que aleshores ja es podrà «estar al carrer» i calcula que les llibreries ja hauran reobert a mitjans de maig, hi haurà una sèrie de condicionants. El principal, les restriccions a l'ocupació de l'espai públic i a les mateixes llibreries. «Ja ens han dit que no es podrà massificar la llibreria, amb un màxim de 10 persones o les que sigui en funció de la seva dimensió. Ni tampoc podrà haver-hi grans aglomeracions a les parades», assenyala.

Per això, des del Gremi pensen en solucions com organitzar activitats a les llibreries al llarg de tota la setmana i no només el 23 de juliol, perquè «clients i amics puguin estar amb els escriptors de manera més tranquil·la». Però encara no hi ha res decidit. «S'ha de parlar amb totes les llibreries», expressa Ferrer. La llibretera gironina afegeix que l'aposta pel 23 de juliol va generar consens «de seguida» perquè el sector preferia «l'ambient» i les jornades llargues d'estiu a un ajornament cap a la tardor.

El sector tem «grans pèrdues» en qualsevol cas

Malgrat no renunciar a una celebració de Sant Jordi al carrer, des del Gremi no pensen que la data alternativa arribi a compensar econòmicament la cancel·lació de l'original. «No serà un Sant Jordi normal i les pèrdues seran grans. No tindrà res a veure», diu Ferrer sense atrevir-se a quantificar fins a on pot caure la facturació d'un sector que generalment fa prop del 30% del negoci anual gràcies a aquesta cita.

Ferrer entén, amb tot, «que s’ha de fer», per evitar l'estranyesa d'un any sense Sant Jordi i perquè poc o molt generarà alguns ingressos importants després de setmanes o mesos de persianes abaixades. I és que segons calcula la llibretera, entre un 70% i un 80% de les llibreries agremiades s'han acollit a un ERTO, sigui total o parcial de la plantilla. Ferrer desitja que cap llibreria hagi de tancar definitivament degut a la crisi del coronavirus, però «entén» que moltes s'hi poden veure abocades perquè no tenen ingressos i han de pegar el lloguer.

«Els propietaris ens estan ajudant, en algunes llibreries més i en altres menys. Hi ha hagut ajornaments, i altres han tingut la sort que els hi han condonat, però no és general», diu. «Si volen que les llibreries segueixin obertes, necessitem ajudes», indica Ferrer, tot reclamant a la Generalitat ajudes més enllà del que s'ha ofert fins ara.

El debat sobre vendre o no per Internet

Maria Carme Ferrer reitera que com a Gremi no es vol «posar» en el debat sobre si és convenient animar els consumidors a comprar o regalar llibres a domicili per Sant Jordi o és millor esperar que les botigues tornin a obrir. Mentre un manifest signat per una quarantena de llibreries està demanant explícitament que no es faci, argumentant que perjudica la seguretat de treballadors del sector i especialment dels establiments més petits, altres no s'hi mostren tan reticents.

Des del Gremi apunten, això sí, que durant les setmanes de confinament ja s'ha estat venent per Internet i «enviant comandes», i en tot cas no creuen que l'activitat comercial sigui «massiva» aquest dia. Ferrer opina que els lectors han de comprar llibres, «sempre», i «si els volen enviar i recollir després perfecte, i qui ho vulgui rebre a casa també».