Des del passat vuit de març, amb la presentació del cartell de la Setmana Santa d’enguany, Tarragona fa olor de processó, a recolliment, a aquella cita anual amb el silenci que any rere any els tarragonins tenim per primavera.
La Setmana Santa de Tarragona és Festa d’Interès Turtístic Nacional, proclamada pel govern de la Generalitat de Catalunya. Compta amb nombroses associacions, congregacions i gremis que cada Divendres Sant, enguany el pròxim 19 d’abril, participen en la Processó del Sant Enterrament, reconeguda com a element festiu patrimonial d’interès nacional pel govern català.
Entre tots els participants, enguany té motius de celebració el Gremi de Pagesos. Primer, perquè han iniciat la celebració dels seus 700 anys d’existència, «després de l’arquebisbat som la institució més antiga de Tarragona» assegura el seu president Raül Font-Quer, i després perquè aquest 2019 es compleix el 75 aniversari de la nova Pietat, del nou pas de la Pietat, fet per Josep Maria Jujol, i que venia a substituir l’antic pas, cremat la nit del 21 al 22 de juliol de 1936.
TarragonaDigital ha parlat amb el president del Gremi de Pagesos, Raül Font-Quer.
«Som hereus de la fusió de la confraria dels hortolans amb la dels bracers»
«Nosaltres som hereus de la fusió de la confraria dels hortolans amb la dels bracers. Amb l’entrada del braç de Santa Tecla les cròniques diuen que, darrera del rei Jaume II, de la noblesa catalana, de l’arquebisbe de Tarragona, amb els seus vuit bisbes sufraganis, hi anaven ‘80 hortelanos de la cofraria de los hortelanos con su propia bandera’».
«Aquesta és la primera documentació escrita, l’any 1321, que reflecteix l’existència dels bracers però podem imaginar que, si l’any 1321 ja et conviden a desfilar en un acte tan solemne com aquest, vol dir que l’existència era molt anterior: no s’improvisa una confraria i una bandera d’un dia per l’altre» afegeix Font.
I sobre l’altra pota del gremi, la dels bracers? «Sabem que es crea per decret d’un vicari general, amb data de 1405» respon el president del Gremi de Pagesos. «Per tant, podem dir que la nostra data fundacional és 1321 i, com que suposem que els bracers són anteriors a aquesta data, doncs per això, des d’enguany, comencem amb la celebració del nostre 700 aniversari».
El Gremi de Pagesos ha creat una comissió d’honor organitzadora del 700 aniversari que estarà presidida per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; i comptarà amb la presència de l’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; i la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà.
«Diuen que la nova Pietat té el rostre de la dona de Jujol»
Com avançàvem hi ha un altre motiu de celebració pel Gremi de Pagesos en aquesta Setmana Santa que ens espera. La nova Pietat, obra del reconegut arquitecte Josep Maria Jujol, va sortir per primera vegada l’any 43 i, per tant, «complirà 75 anys però farà 76 vegades que surt».
Raül Font-Quer és una persona enraonadora, pausada i prudent. Prudent fins al punt que quan se li pregunta per l’anterior Pietat sempre diu que «es va cremar», com si les flames haguessin sorgit de manera involuntària. Preguntat per què havia passat, respon clarament: «La Pietat la van cremar la nit del 21 al 22 de juliol del 36. Els de la CNT i els anarquistes que van venir de Barcelona van entrar a cremar pràcticament tots els convents i esglésies de Tarragona i la nostra no es va salvar. Van fer una destrossa important».
«Del Gremi es va salvar el Crist del Sant Sepulcre, que el va guardar un particular a casa seva, juntament amb alguna altra imatge. Vam tenir la sort que el retaule, un retaule gòtic del segle XV, l’únic de Tarragona que es conserva a Tarragona, no va caure a les flames perquè el van llençar a terra i es va trencar en dos o tres bocins, podent-lo rescatar i restaurar posteriorment».
«Jujol, casat amb una pubilla d’una família pagesa molt coneguda de Tarragona, va rebre l’encàrrec de reconstruir la nostra església, la de Sant Llorenç i, tot i que ja estava d’arquitecte a Sant Despí», narra Font, «va acceptar i un cop al mes venia a Tarragona a supervisar les obres. També es va fer càrrec dels nostres dos misteris que es van cremar: el Crist, el més antic de tots els que surt en processó a Tarragona, i la Pietat».
És conegut arreu el grau de detallisme al qual arribava Josep Maria Jujol. Amb la construcció dels passos també: «Jujol no només era arquitecte, també artista. Una vegada estaven fets els misteris, anava als tallers dels fusters, dels ciselladors i, si calia, es posava a retocar ell mateix amb l’escarpa i acabava de donar forma, afegint les tradicionals inscripcions llatines del reconegut grup d’arquitectes de l’època: Domènech i Montaner; Antoni Gaudí...»
«Pel Gremi, la nova Pietat és una imatge preciosa. L’anterior es va cremar sencera, només es va salvar el cap del Crist mig socarrimat. L’anècdota diu que el rostre de la nova Pietat recorda a la dona de Josep Maria Jujol, que es va inspirar en ella per fer el nou pas» conclou el president del Gremi de Pagesos.