Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Dona amb mascareta

El greu error que es comet a Espanya amb la mascareta i que explica l'augment de contagis

Espanya és el país més estricte amb el seu ús, però això no ha evitat la segona onada de la Covid-19

Dona amb mascareta
El greu error que es comet a Espanya amb la mascareta i que explica l'augment de contagis | Europa Press

Els experts encara no s'han posat d'acord sobre quins factors són els més importants a l'hora de protegir-se per no contagiar-nos de la Covid-19. El tema de l'ús de la mascareta és sense dubte el més polèmic, i fins i tot hi ha part de la societat que s'hi ha manifestat en contra perquè creuen que no són la panacea per no contagiar-nos. 

Ara, l'experta Núria Oliver ha intentat donar la seva visió sobre aquest assumpte mitjançant una publicació al seu compte de Twitter, on explica per què a Espanya hi ha tants contagis quan és el país amb les restriccions més severes en el seu ús, que ja és obligatori al carrer fins i tot quan hi ha distància mínima de seguretat.

Oliver és doctora en Intel·ligència Artificial i fa més de 25 anys que treballa en la recerca en aquesta àrea. També ha exercit funcions de directora científica a Telefónica I+D, ha treballat a Vodafone i ha participat en diverses recerques sobre ciència de dades sobre epidèmies com la Grip A, l'Ebola i la malària, tal com recull el diari 'Ara'. Actualment, Núria Oliver és la comissionada de la presidència de la Generalitat Valenciana per a la Intel·ligència Artificial i les Ciències de Dades en la lluita contra la Covid-19, i per tant coneix de primera mà la incidència del virus. 

El diari 'Ara' li ha fet una entrevista on la doctora critica la falta de digitalització dels sistemes de dades a Espanya, un fet que ja ha provocat molts problemes a l'hora de valorar-les i que fa que cada comunitat autònoma tingui un sistema diferent per a notificar-les. Això, al final, acaba provocant un desajust en el còmput global de dades i fa gairebé impossible tenir una idea clara de com és realment l'avanç de la pandèmia a casa nostra. 

Un exemple d'aquest punt el trobem, per exemple, en la diferència de positius que cada dia notifiquen la Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Sanitat sobre els contagis a casa nostra. Mentre que Salut de la Generalitat reporta cada dia, de mitjana, un miler de casos, a l'informe que publica Sanitat només s'hi publica el 10%. Així, segons l'informe de Sanitat, a Catalunya s'han detectat 153 casos positius en les últimes 24 hores aquest dimarts, 25 d'agost, mentre que Salut n'ha notificat 795.

Respecte de l'efectivitat de dur la mascareta, Oliver considera que no està sent una mesura eficaç perquè dona una falsa sensació de seguretat que fa que la gent pensi que, com que ja du la mascareta posada, està segura, i deixen de banda altres mesures com el distanciament social o la higiene de mans. De fet, la doctora assegura que els llocs d'alt risc per contraure la malaltia, on hi ha contacte humà, com ara el lloc de treball, el bar o una reunió familiar, són precisament els llocs on menys es fa servir la mascareta. 

És més perillós fer una abraçada a un familiar que no dur la mascareta pel carrer

Segons els seus arguments, no tindria cap sentit que una persona es vegi obligada a portar la mascareta a la muntanya, on no hi ha pràcticament ningú, i després vagi a sopar amb uns amics a un restaurant, on tots són en una taula sense separació els uns dels altres mentre parlen i riuen. Precisament aquest punt és el que la doctora va publicar també al seu Twitter, amb una imatge molt visual sobre el que realment passa amb l'ús de la mascareta. 

En la seva publicació, Núria Oliver explica que hi ha quatre factors principals per a determinar el risc de contagiar-se de Covid-19:

  1. Interior vs. exterior.
  2. Espais estrets vs. grans espais ventilats.
  3. Alta densitat de persones vs. baixa densitat.
  4. Exposició més llarga vs. exposició curta.

Segons aquest gràfic, actualment s'està portant la mascareta en espais exteriors, que són espais ventilats, on la densitat de gent acostuma a ser menor i on l'exposició que tenim amb altres persones també és més curta. Cal recordar que es considera un contacte estret d'un positiu quan la persona ha passat com a mínim 15 minuts amb el positiu i a menys d'1,5 metres de distància. 

En canvi, en espais d'interior i menys ventilats, com poden ser les reunions familiars o amb amics en cases, bars o restaurants, és habitualment veure gent sense mascareta. Per això, la doctora creu que seria més important portar la mascareta «quan abracem un familiar» que no quan estem sols al carrer, i actualment, la situació és la contrària.