Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Fotomuntatge de pluja i un mapa de pluges

Les greus conseqüències de la DANA a la Mediterrània: alerta vermella per inundacions

La DANA deixa importants danys a Múrcia, Alacant i Almeria

Inundacions, copiosos danys materials i amenaça de més incidències al llarg de les properes hores. La DANA que ha passat per la Península Ibèrica en aquest començament de setmana ha colpejat amb força la zona sud-est i la franja mediterrània. Fins al punt que alguns municipis es troben alerta vermella.

Múrcia, Almeria i Alacant són les províncies més afectades per aquest fenomen. En aquests moments totes les mirades estan dipositades a Mazarrón i Cartagena. I és que gran part de les emergències ateses durant la jornada de dilluns i dimarts al matí van ser en aquestes localitats murcianes.

El 112 va haver de fer front a 117 incidències associades amb les intenses pluges. La majoria relacionades amb buidatges d'aigua i rescats de vehicles atrapats. Ara com ara, no cal lamentar víctimes personals, però sí que s'ha pogut comprovar la imprudència d'alguns ciutadans.

Així és, ja que van requerir ajuda dels serveis d'emergència després d'internar-se a carreteres tallades pels ajuntaments. Tant Mazarrón com Cartagena es troben en alerta vermella per les fortes precipitacions des de les 4.00 de la matinada. La previsió és que puguin caure fins a 61 mm de pluja acumulada en una hora.

A primera hora d'aquest dimarts es va activar a tota la Regió de Múrcia el nivell 0 del Pla especial davant del risc d'inundacions. A més a més, van optar per suspendre les classes a les universitats i en col·legis de catorze municipis.

Cotxe dia plujós
Els serveis d'emergència van haver d'atendre a nombrosos vehicles afectats per les inundacions| Getty Images

Quaranta incidències a Almeria per inundacions i basses d'aigua

Almeria tampoc s'ha deslliurat de la DANA, puix que en les últimes hores es van comptabilitzar una mica més de 40 incidències. Gairebé totes relacionades amb basses d'aigua a carreteres i inundacions en habitatges a Vera.

A manera de prevenció van decidir evacuar cinc persones d'un mas, entre els quals hi havia dos menors. I és que l'aigua els arribava a l'alçada del genoll i van optar per desplaçar-se a un altre immoble de la seva propietat, va informar Protecció Civil.

La majoria dels problemes es van registrar a les carreteres, en què van afectar sobretot trams a Níjar, Carboneras, Purchena i Zurgena, com va comunicar la Junta en un comunicat. També hi va haver avisos per inundacions en patis i soterranis d'El Ejido, Albox i Cuevas de Almanzora.

A la capital d'Almeria, un carter va haver de ser traslladat a l'hospital després de patir una caiguda a l'Avinguda Cabo de Gata. Concretament, havia ensopegat amb una claveguera desbordada per l'aigua. Fins i tot un centre sanitari també van ser traslladats dues persones després de sortir de la via el vehicle en què viatjaven a Tíjola.

Aquest dilluns a la nit l'Agència Estatal de Meteorologia havia activat l'avís taronja per les pluges intenses. Principalment a Almeria capital, comarques de Ponent, Los Vélez i la Vall d'Almanzora.

Les precipitacions deixen 40 litres per metre quadrat a Alacant

La situació provocada per les pluges va fer que les autoritats optessin per suspendre l'activitat lectiva a 20 municipis d'Alacant. De fet, les tempestes van deixar aquest dilluns fins a 40 litres per metre quadrat a diferents localitats.

Per a la jornada d'aquest dimarts, l'AEMET ha decretat alerta taronja davant de la previsió de les fortes pluges. Les precipitacions amb tempesta van ser més persistents en àrees de muntanya del nord de la província, a més de la Vega Baja i el Baix Segura.

En un primer moment, l'ajornament de les classes es va comunicar a Elx, Oriola i Torrevella. Entre ells acumulen més de 400.000 persones. Però a mesura que passaven les hores aquesta mesura es va anar ampliant a altres municipis de la província.

El departament d'Emergències de la Generalitat Valenciana va fixar un nivell taronja d'alerta per tempestes i precipitacions. Segons sembla, seran més intenses a la costa i a l'interior d'Alacant perquè es preveu que caiguin fins a 80 litres per metre quadrat en dotze hores.