Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Per tal d'inaugurar la remodelació del Cruise Roma, les autoritats han tallat la cinta

Grimaldi adapta dos ferris que operen a Barcelona a les emissions zero

Per a fer-ho, la companyia italiana ha invertit uns 80 milions d'euros
Per tal d'inaugurar la remodelació del Cruise Roma, les autoritats han tallat la cinta
Per tal d'inaugurar la remodelació del Cruise Roma, les autoritats han tallat la cinta | CEDIDA

 

La naviliera italiana Grimaldi ha invertit uns 80 milions d'euros en adaptar els seus dos ferris Roma Cruise i Barcelona Cruise a les emissions zero en les seves operacions a port. Els dos vaixells –que enllacen la capital catalana amb Porto Torres i Civitavecchia (Roma)- han estat sotmesos darrerament a una operació per allargar 29 metres la seva eslora, fet que els permetrà augmentar la seva capacitat  fins als 3.500 passatgers i incrementar fins als 3.700 metres lineals per a camions i autocars.

La companyia ha inaugurat aquest dilluns a la tarda el remodelat Cruise Roma, que torna a operar des de fa poques setmanes, mentre que el 25 de juny ho farà el seu bessó, el Cruise Barcelona, segons ha detallat l'armador i director comercial del Short Sea Shipping, Guido Grimaldi.

El vaixell Cruise Roma serà, a partir d'ara, d'emisions zero
El vaixell Cruise Roma serà, a partir d'ara, d'emissions zero | CEDIDA

 

Cruise Roma

El directiu ha explicat que el Cruise Roma és un dels bucs més importants de la companyia i amb major capacitat. La companyia ha invertit uns 40 milions d'euros per a cada vaixell. Segons Grimaldi, la potència de les bateries instal·lades al buc equival a la de 90 cotxes Tesla i tenen una capacitat de 5MWh. Això, permetrà adaptar-se a la normativa internacional i «fer el canvi de pas», segons ha comentat.

Grimaldi també ha explicat que actualment la companyia  disposa de 125 vaixells i que espera augmentar el nombre fins als 140 vaixells en els pròxims quatre anys, dels quals els 20 o 25 més moderns ja  incorporaran 'scrubbers' i bateries de liti.

Gràcies al 29 metres d'eslora que s'han afegit s'han pogut instal·lar fins a 450 butaques
Gràcies als 29 metres d'eslora que s'han afegit s'han pogut instal·lar fins a 450 butaques | CEDIDA

 

Els ferris podran transportar fins a 3.500 passatgers

El Cruise Roma és un dels dos vaixells de passatgers i càrrega de la naviliera que cobreix la línia Barcelona-Porto Torres-Civitavecchia. Recentment, el ferri va ser sotmès a un procés d'allargament de la seva eslora a les drassanes de l'empresa Fincanteri a Palerm i va incorporar dos 'scrubbers' –un sistema de filtres de gasos- per reduir les emissions durant les travesses en un 80% i un sistema de bateries, que seran la font d'alimentació del buc quan estigui atracat al port i substituiran els anteriors generadors auxiliars. Les bateries es carregaran gràcies a l'electricitat generada pel ferri mentre navegui  entre Itàlia i Barcelona.

En total, el buc ha guanyat una eslora de 29 metres i ara passarà a tenir-ne 254. A més, el tonatge brut s'ha ampliat a 63.000 tones i es podrà donar cabuda a 3.500 passatgers, 3.700 metres lineals per a camions i autocars i 3.000 metres quadrats per a vehicles sota cobert.  El vaixell es va estrenar el 2007 i s'ha aprofitat l'allargament per rehabilitar l'interior i oferir nous serveis, com un restaurant temàtic i espais de lleure, entre d'altres, a més de 20 cambres (uns 50 llits) i 450 butaques més.

El Port de Barcelona estalviarà l'emissió de 106 tones de NOX

Per la seva banda, la presidenta del Port de Barcelona, Merce Conesa, ha agraït la companyia l'aposta per les emissions zero i ha elogiat la «impressionant transformació» del vaixell que, ha dit, «entronca amb un dels eixos estratègics» del Port de Barcelona. Conesa ha detallat que amb aquesta actuació, el Port de Barcelona estalviarà l'emissió de 106 tones de NOX. Així mateix, Conesa ha destacat l'evolució de Grimaldi des que va començar a operar al Port de Barcelona el 2004 i ha recordat que ja hi ha rutes a Chivitavecchia, Livorno, Savonna i Tànger.

La remodelació del Cruise Roma converteix el ferri en el primer que opera amb zero emissions. Fa uns mesos, Balearia ha adaptat alguns dels seus vaixells al Gas Natural Liquat, que permet reduir les emissions de SOx i partícules i un 85% dels NOX i un 30% les emissions de CO2.