IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚔 Almenys tres detinguts en una operació de la Guàrdia Civil contra els responsables de Tsunami Democràtic

ÚLTIMA HORA

🚑 Frenada de la pandèmia a Catalunya amb una forta baixada del risc de rebrot

Tot allò que has de saber sobre la grip

Originada per un virus, els seus símptomes són més severs que els dels refredats

.
La grip és una afecció molt freqüent | Cedida

Probablement tothom ha tingut algun cop la grip o s'ha pensat que, en comptes de grip, era un refredat. Es tracta d'una afecció recurrent que s'encomana amb facilitat per mitjà de l'aire, però hi ha una gran quantitat de remeis per a la seva prevenció i per al seu tractament, cosa que implica que gran part dels símptomes que causa durin relativament poc.

 

Ara bé, la grip pot ser més complexa d'allò que sembla i, en funció de la temperatura de l'ambient, s'incrementa o es redueix la seva prevalença. Per aquesta raó, tot seguit examinarem en què consisteix la grip, en quines classes es divideix, quins són els símptomes més habituals que provoca i els principals remeis naturals i no naturals que existeixen per tractar-la.

 

  • També et pot interessar: El baloxavir marboxil fa passar la grip en només un dia

 

Explicació de la grip, el virus influença

La grip també es coneix amb el nom d'influença, a causa dels virus que la provoquen, i és una infecció respiratòria que s'encomana i que pot estar provocada per dos virus diferents que formen part de la família 'orthomyxoviridae', la influença virus A i la influença virus B, coneguts amb la denominació de virus ARN perquè fan servir àcid ribonucleic per tal de produir-se o de replicar-se, que és l'encarregat de transmetre el material genètic.

 

És habitual que la paraula grip s'empri com si fos un sinònim de refredat, tot i que són dues coses ben diferents. El refredat comú, que també rep el nom de constipat, és igualment una malaltia infecciosa de l'aparell respiratori transmesa per mitjà d'un virus ARN, però forma part de la família 'paramyxooviridae' i, tot i tenir uns símptomes semblants als de la grip, només té efectes en la part superior del tracte respiratori —la faringe o laringe, el nas i els sins paranasals—, cosa que implica que sovint no provoca febre.

 

En canvi, la grip pot tenir efectes en altres indrets de l'aparell respiratori, com els pulmons o els bronquis, i fins i tot en altres òrgans com el cor, el cervell, les meninges o els músculs.

 

  • També et pot interessar: Els millors 7 remeis naturals per desfer-te de la tos

 

Principals grups de risc: gent gran, nens, malalts i dones embarassades

Cal tenir en compte que cadascú té un grau de vulnerabilitat diferent al virus de la influença i que les reaccions que es produeixen davant d'aquesta infecció són diferents. Per aquesta raó, la durada i les manifestacions del virus poden resultar ben diferents.

 

Tot i que normalment els símptomes que es pateixen són passatgers, la grip podria resultar mortal en determinades circumstàncies, especialment en els individus amb un sistema immunològic feble, com els nounats, les persones grans o els individus que pateixen malalties de tipus crònic.

 

Això passa en els infants de menys de 5 anys, sobretot en els que tenen una edat inferior als 2 anys, a més d'en els adults de més de 65 anys, en els individus que s'estan en centres d'atenció sanitària a llarg termini i en les dones que acaben de tenir un fill o que estan embarassades. 

 

Igualment, són més sensibles al virus els individus amb malalties pulmonars cròniques, amb asma, amb malalties de neurodesenvolupament o de tipus neurològic, amb trastorns endocrins i de la sang, amb malalties del cor, amb trastorns immunològics i metabòlics, amb obesitat severa i amb afeccions del fetge o dels ronyons.

 

  • També et pot interessar: Com distingir els símptomes del refredat comú i els de la grip?

 

Quines classes de grip existeixen i quins són els seus símptomes més habituals? 

Els símptomes que provoca la grip, comparats amb els del constipat, tenen una gravetat més significativa i normalment apareixen de cop. Els més característics són el mal per tot el cos, sobretot a nivell articular i muscular, la tos, els calfreds, el mal de gola i de cap, una secreció nasal abundant i la febre.

 

Pel que fa a la durada dels símptomes, normalment la tos pot quedar-se fins a dues o més setmanes, i la febre habitualment acaba desapareixent durant, com a màxim, els 7 dies posteriors al seu inici, també sense prendre medicació.

 

L'OMS o Organització Mundial de la Salut ha fet una classificació de tres classes bàsiques de grip: la grip A, la grip B i la grip C.

 

1. La grip A

Fa una combinació de dues proteïnes presents a la superfície del virus, la proteïna N i la proteïna H. En els humans, les classes de grip A que s'han descobert són l'H3N2 i l'H1N1.

 

De fet, la grip A H1N1 va originar una pandèmia l'any 2009 que va constituir un punt d'inflexió en les formes de detectar i tractar aquest virus.

 

2. La grip B

L'originen dues soques de virus, Victòria i Yamagata. Per això, aquesta grip pot ser B/Victòria o B/Yamagata, i també podria originar pandèmies i grans complicacions.

 

3. La grip C

La detecció dels virus responsables de la grip C és més complicada, però originen un impacte transitori i lleu per a la salut dels afectats.

 

Els símptomes provocats per la grip C normalment són transitoris i poden reduir-se amb el pas dels dies o, per mitjà del tractament mèdic, en un període de quinze dies. Sigui com sigui, s'aconsella que els afectats es quedin a casa per tal de no transmetre el virus a l'altra gent.

 

Els remeis i tractaments habituals

Els tractaments habituals inclouen els fàrmacs antivirals, la vacuna antigripal i els remeis naturals. Igualment, existeixen diverses mesures que poden adoptar-se per tal d'evitar contagis, especialment en els casos de tenir contacte amb col·lectius d'alt risc.

 

Com que es tracta d'una afecció que es pot transmetre molt de pressa a través de les mans infectades o simplement de l'aire, les mesures amb més efectivitat, a banda de la vacuna, són rentar-se bé les mans, tapar-se la boca i el nas amb un mocador quan tossim o esternudem i utilitzar una mascareta per tapar-se la boca i el nas.

Es recomana que els col·lectius d'alt risc es vacunin
Es recomana que els col·lectius d'alt risc es vacunin contra la grip | ACN

 

La vacuna contra la grip

Com que els brots de la grip són força previsibles i la prevalença de la infecció és elevada, hi ha una vacuna que cada any es subministra als centres de prevenció i control de les malalties d'un gran nombre de països del planeta.

 

La vacuna contra la grip contribueix a la lluita contra les soques dels virus A i B, que són les responsables de les complicacions més greus i de les epidèmies. Es tracta d'una vacuna en actualització constant, perquè les soques es van modificant de manera continuada. Alguns centres globals que formen part de l'Organització Mundial de la Salut, juntament amb una xarxa de centres de la grip a nivell nacional, són els encarregats de dur a terme l'actualització de la vacuna.

 

Les dones embarassades poden ser vacunades en qualsevol estadi de l'embaràs, així com els nadons d'entre 6 mesos i fins als 5 anys, els individus de més de 65 anys d'edat, els pacients que pateixen alguna malaltia crònica, els individus que s'estan en residències a llarg termini i el personal dels centres de salut.

 

Els medicaments antivirals

Pel que fa als fàrmacs, hi ha diversos antivirals que resulten molt eficients per combatre la grip, tot i que també tenen algunes reaccions adverses possibles i s'han d'administrar sota indicacions diferents en funció de l'edat del pacient afectat.

 

La seva administració es practica durant les primeres 48 hores després que apareguin els símptomes de la malaltia i poden inhibir la neuraminidasa, que constitueix la proteïna del virus. Entre els principis actius que contenen, destaquen el laninamivir, el peramivir, el zanamivir i l'oseltamivir, que també trobem al Tazamir o Tamiflu. 

 

També es pot recórrer a l'ús d'adamantans com la rimantadina o l'amantadina, però la seva eficiència és més baixa perquè els virus normalment hi presenten força resistència. Els noms comercials sota els quals es comercialitzen són Gabirol o Amantix.

 

Els remeis naturals

Igualment, hi ha determinats remeis que no són gaire cars ni ens exposen a una quantitat excessiva del fàrmac. És important especialment que el cos es mantingui ben hidratat i que fem servir mocadors que sempre estiguin nets, igual que preservar la higiene de les mans i seguir una alimentació que contingui grans quantitats de verdures i fruites.

 

A més, el fet de prendre algunes infusions pot resultar útil, com les infusions de saüc, gingebre, mel i pròpolis o infusions d'all, un antibiòtic que trobem a la natura. Igualment, pot ser beneficiós fer inhalacions d'eucaliptus, que ajuda a fer disminuir la sensació de refredat, o barrejar aigua amb una cullerada de bicarbonat i amb sal i introduir la barreja a l'interior de la fosa nasal abans de mocar-nos. 

 

En el cas de tenir dolor a nivell muscular, pot resultar molt efectiu prendre algun bany d'aigua calenta acompanyat amb gotes d'olis naturals com ara llimona, pi i eucaliptus, o un xic de clau i romaní. En el cas de tenir la gola irritada, la mel i la llimona ens poden ajudar a alleujar el dolor, i les infusions antisèptiques fetes amb farigola, sàlvia, mel, llimona i vinagre de sidra poden resultar també molt efectives per fer disminuir la irritació.

 

  • També et pot interessar: Els 6 remeis naturals que t’ajudaran a fer passar el refredat

 

Referències bibliogràfiques

  • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades CDC 24/7. (2018) Influenza (gripe). Los niños, la influenza y la vacuna. Recuperat el 7 de març de 2018. Disponible a https://espanol.cdc.gov/enes/flu/protect/children.htm

  • Organització Mundial de la Salut. (2016). Gripe (estacional). Centro de prensa. Recuperat el 7 de març de 2018. Disponible a http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/es/

  • Palou, N. (2016). 10 remedios naturales para el resfriado. La vanguardia. Recuperat el 7 de març de 2018. Disponible a http://www.lavanguardia.com/vivo/ecologia/20160928/41633393618/resfriado-catarro-remedios-naturales-medicamentos.html

  • Raisman, J. S. i González, A. (2007). Estructura y clasificación de los virus. Hipertextos del Área de la biología. Recuperat el 7 de març de 2018. Disponible a http://www.biologia.edu.ar/viruslocal/estructurayclasificacion.htm

  • Rodríguez, A., Socías, L., Guerrero, J. E. et al. (2010). Gripe A pandémica en una unidad de cuidados intensivos: experiencia en España y Latinoamérica (Grupo Español de TRabajo de Gripe A Grave/Sociedad Española de Medicina Intensiva, Crítica y Unidades Coronarias). Medicina Intensiva, 34(6): 87-94


Comentaris

envia el comentari