Els estudis respecte a la investigació del coronavirus avancen dia rere dia amb noves troballes. Recentment, científics de la Universitat del Nordoest, als Estats Units, han descobert un nou punt dèbil de la famosa proteïna S o proteïna de l'espícula, la gran molècula a través de la qual el SARS-CoV-2 reconeix a les cèl·lules humanes i es posa dins d'aquestes. La nova troballa obre una possible via de tractament i ha estat publicada recentment a la revista 'ACS Nano'.
Els científics han creat una molècula negativa amb capacitat per unir-se a l'escissió, bloquejant així l'habilitat del SARS-CoV-2 d'adherir-se a les cèl·lules humanes. «El nostre treball indica que bloquejar aquesta escissió pot ser un tractament profilàctic viable que disminueixi l'habilitat del virus per infectar a humans», assenyala en un comunicat Mònica Olvera de la Cruz, directora de la investigació.
«Els nostres resultats expliquen estudis experimentals que mostraven que les mutacions de la proteïna de l'espícula afectaven la traçabilitat del virus», recalca. Aquest lloc d'escissió havia estat difícil de trobar fins ara i segons els investigadors ha estat tota una grata sorpresa conèixer la seva localització i la seva capacitat d'interaccionar sobre el lloc d'unió, pel que la proteïna del virus s'uneix amb el receptor humà.
«No esperàvem trobar interaccions electroestàtiques a una distància de 10 nanòmetres», confessa Baofu Qiao, primer autor de l'estudi. «En condicions fisiològiques, aquest tipus d'interaccions no succeeixen a més d'un nanòmetre».
Els nous avenços científics per frenar el coronavirus
En aquesta ocasió sembla que no ha estat així. Tal com ha explicat la científica Olvera Cruz, tot apunta al fet que aquesta regió s'adhereix a un enzim molt abundant als pulmons, «el que suggereix que el lloc d'escissió és molt important per l'entrada del virus a les cèl·lules humanes».
Amb aquesta nova informació, Olvera de la Cruz i Qiao plantegen treballar amb químics i farmacòlegs per desenvolupar un nou tractament que s'uneixi a aquesta regió de la proteïna de l'espícula. D'aquesta manera, s'obre una nova porta per trobar una possible vacuna contra la Covid-19. Caldrà esperar els resultats ben aviat.