Els viatges de final de curs han estat els clars protagonistes d'aquest final de juny. Després del macrobrot de Mallorca que afecta diferents punts de Catalunya i Espanya, també n'hi ha de provinents en viatges en altres punts. A tot això, s'hi suma l'aïllament en 'hotels covid' de l'illa balear.
A aquest incident, s'hi afegeix un que afecta estudiants de la Universitat Rovira i Virgili. En concret, 31 persones graduades en Fisioteràpia per la URV que van escollir l'illa de Malta com a destí per a celebrar el final de la seva carrera universitària.
Un positiu a l'avió d'anada desencadena la quarantena
La llei, per poder viatjar a Malta, exigeix una PCR negativa per entrar. En aquest sentit, les graduades portaven fet un test fet anteriorment que els permetia entrar a l'illa. Això, però, s'ha acabat torçant en rebre una informació dies després de la seva arribada.
El matí d'aquest 29 de juny, els estudiants anaven a fer una excursió, però els van aturar a la sortida de l'hotel. A la recepció és on se'ls va comunicar que una persona del vol en el qual anaven va donar positiu per Covid-19.
Aquest fet ha provocat que se'ls aïlli a l'hotel de Malta. Un fet que ha passat amb gran part dels membres de l'expedició amb la vacuna contra la Covid-19, en concret, 29 dels 31 la tenen.
Tancats en un hotel fins al dia 10
El viatge per tancar l'etapa de la carrera universitària va començar el 26 de juny i havia de durar fins al 2 de juliol. La nit del dissabte arribaven a l'illa de Malta i tot anava bé fins al matí del 29 de juny, quan rebien la notícia de la quarantena obligada.
Una de les graduades que ha participat en aquest viatge és Laia Ferré, de Móra la Nova. Tot i la mala passada que significa la quarantena, la jove de la Ribera d'Ebre revela que «l'hotel s'està portant molt bé amb nosaltres».
«Des de llavors estem tancades a l'hotel en grups de 3», ha dit Ferré. Tot i això, tots ells viuen situacions diferents de les respectives cambres. «Algunes habitacions són més grans amb nevera i taula i altres són molt petites amb només els 3 llits, per tant, han de menjar a terra», manifesta.
Un dels problemes més grans és amb el govern maltès. L'expedició no sap quin és el procediment que han de seguir i relata que «no s'han posat en contacte amb nosaltres». Tampoc saben si s'han de fer una PCR, si ha d'anar un metge fins a l'hotel o s'han de moure per fer-se una prova.
Tot això es complica més en l'estada. Tots ells poden estar a l'hotel fins al 2 de juliol, quan havien de tornar a casa. Però amb la quarantena, no poden sortir del país fins al 10 de juliol.
El govern maltès, en un principi, «no se'n volia fer càrrec» d'aquests 9 dies a l'hotel en quarantena. Finalment, segons assegura Laia Ferré, finalment el govern de Malta pagarà l'estada entre el 2 i el 10 de juliol.
Aquesta problemàtica no la tenen amb el bitllet d'avió. Es van cobrir les esquenes i van adquirir una assegurança Covid a l'agència on van comprar els viatges.
Els estudiants graduats també han comunicat la situació a través de Twitter i han demanat difusió del cas. Aquí estan enfadades amb el tema de poder volar de forma positiva i que el carnet de vacunació no tingui cap valor. Per fer-ho saber a tothom, utilitzen l'etiqueta #AtrapadosenMalta a Twitter.
Suport de la URV
La URV, centre on s'han graduat els alumnes, els ha donat tot el seu suport. A més, s'ha posat a la seva disposició i està treballant amb la subdelegació del govern espanyol a Tarragona per resoldre la situació.