Primers passos per trobar una solució definitiva pel centre comercial Port Halley, al municipi de Vila-seca. En la darrera comissió d'Hisenda del consistori, celebrada aquest dilluns 21 de gener, l'equip de govern del municipi ha presentat oficialment als grups polítics de l'oposició uns primers documents de treball amb la voluntat de «trobar el consens polític» pel futur del centre comercial.
[predef]tarragona-digital-app-180[/predef]
Segons es desprèn de la documentació i de les explicacions que es van donar aquest dilluns 21 de gener a la comissió, hi hauria alguns grups inversors interessats en participar de la gestió de la superfície. Amb un d'ells, les converses sobre la gestió de Port Halley i el seu impuls estarien ja més avançades. Es tractaria, segons fonts consultades per TarragonaDigital, d'un grup empresarial especialitzat en la gestió de centres comercials i amb seu a Vilafranca del Penedès «el grup inversor Cucurella de Vilafranca».
El regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Vila-seca, Xavier Farriol, en declaracions a TarragonaDigital ha explicat que «vam rebre, el passat mes de desembre, per part de l'administrador concursal, que s'ha dirigit a nosaltres, un escrit en el qual es deixava constància que hi podria haver diferents grups inversors interessats a reflotar Port Halley».
«La nostra voluntat», ha afegit Farriol, «és que el centre comercial millori ràpidament i es mantingui l'activitat que hi ha, ja que l'alternativa és una liquidació desendreçada. Que es mantingui l'activitat que hi ha són llocs de treball i volem deixar clar que no som partidaris de permetre que Port Halley es tanqui de qualsevol manera».
Allargar 25 anys la concessió del centre Port Halley
Segons Farriol, «l'administrador concursal ens deixa constància que els inversors interessats voldrien parlar sobre poder prorrogar la concessió de l'explotació dels drets de superfície així com el cànon municipal i hi estem disposats perquè qui es faci càrrec de Port Halley haurà de fer una despesa molt important».
Fonts consultades han indicat que «actualment la concessió de l'explotació dels drets de superfície caduca l'any 2031 i voldrien fins a 25 anys més, fins al 2056. Així mateix, també està sobre la taula una rebaixa substancial del cànon municipal, que es podria situar al voltant del 50% del preu que s'està pagant actualment».
Un altre punt que s'estudiarà és una possible modificació del plec inicial que obligava al centre a tenir un cinema i una bolera, obligació necessària per «poder ser considerats centre familiar». Diferents fonts han assegurat que «els grups inversors volen no haver de tenir l'obligació de comptar amb un cinema perquè vés a saber si d'aquí a 25 anys encara hi haurà cinemes». La posició de l'equip de govern, explicada pel responsable de la Hisenda municipal, Xavier Farriol, és que «estem disposats a flexibilitzar-lo».
Port Halley, un centre amb dificultats
En principi, la proposta que facilitaria l'arribada d'un nou grup que es faria càrrec de Port Halley, «més treballada» es portaria a votació «al plenari del pròxim mes de febrer». Tanmateix, hi hauria algun grup municipal al consistori que ja hauria plantejat «dubtes» sobre la viabilitat d'aquesta solució pel centre comercial i és per aquest motiu que s'estan plantejant demanar «tant informe jurídic com de la intervenció de l'Ajuntament».
Si finalment es tanca aquest procés, la cerca d'un nou inversor pel centre comercial, l'equip de govern municipal de Vila-seca podrà passar pàgina d'un dels episodis, comercialment parlant, més desafortunats del municipi. L'empresa privada que gestionava el centre comercial va entrar en procés de liquidació l'any 2017, quatre anys després de presentar el concurs de creditors.
Va arribar a aquest punt després d'acumular un deute al voltant d'un milió d'euros amb el consistori, corresponent a la dificultat de pagar el cànon de 300 mil euros anuals a l'Ajuntament en tractar-se d'un terreny d'ús municipal.