El Grup de Trastorn Bipolar de Reus reprendrà la seva activitat aquest dimarts, 17 de setembre, i ho farà amb una primera sessió dedicada a la prevenció del suïcidi. Totes les sessions tindran lloc el tercer dimarts de cada mes al Centre Cívic del Carme (plaça de la Patacada, 10) a les 19.00 hores. Estan organitzades per l'Associació de Trastorn Bipolar de les Comarques de Tarragona i compta amb el suport de la Regidoria de Benestar Social.
Totes les trobades són gratuïtes i aniran a càrrec de Teresa Carot, psicòloga especialitzada en trastorn bipolar. A més, en aquestes sessions també s'assisteix a persones afectades per aquest trastorn i als seus familiars. La sessió d'aquest dimarts es du a terme amb motiu del Dia Mundial de la prevenció del suïcidi, que se celebra a tot el món el 10 de setembre.
El risc de suïcidi en el Trastorn Bipolar és elevat
Des de la Regidoria de Benestar Social, Montserrat Vilella, destaca la importància d'aquestes trobades, «el fet de reconèixer una malaltia mental i afrontar-la amb informació i suport professionals, com fa el Grup de Trastorn Bipolar de Reus, contribueix de manera decisiva a fer front a l'estigmatització, un dels reptes de la societat actual».
El risc de suïcidi en el Trastorn Bipolar és elevat, el suïcidi es pot prevenir i l'objectiu d'aquesta sessió és ajudar a comprendre que la idea del suïcidi és un dels símptomes del Trastorn Bipolar. A més, també pretén dotar als pacients i familiars d'estratègies per prevenir la conducta suïcida i afrontar les situacions de crisi.
Per això és important crear un clima familiar per tal de poder parlar amb normalitat de la ideació suïcida i que faciliti al pacient a comunicar-ho a la seva família o a la persona de referència i així activar els recursos necessaris per afrontar aquesta crisi. Afrontar aquesta situació pot evitar moltes morts.
El Grup de Trastorn Bipolar de Reus i la malaltia que tracta
El Grup de Trastorn Bipolar de Reus és un grup psicoeducatiu on es proporciona informació detallada de la malaltia i dels recursos disponibles per mantenir-la estabilitzada. Una persona professional sanitària especialitzada en Trastorn Bipolar es responsabilitza del grup i dels continguts i garanteix que les estratègies terapèutiques que es plantegen són eficaces en el tractament d'aquest trastorn.
A Catalunya, més de 100.000 persones pateixen el trastorn bipolar, que es tracta d'una malaltia psiquiàtrica greu que afecta els mecanismes que regulen l'estat d'ànim. Les persones que el pateixen poden oscil·lar des de l'eufòria patològica —anomenada mania— fins a la depressió, passant per una fase de normalitat —coneguda com a eutímia—.
Així doncs, el trastorn bipolar és una malaltia greu que no és incapacitant, ja que, actualment, hi ha tractaments eficaços que permeten millorar la funcionalitat i la qualitat de vida de les persones afectades. En canvi, el que es desconeix d'aquests recursos, així com la manca d'adherència als tractaments, es relaciona amb un curs i pronòstic de la malaltia més desfavorable.