Primer pla d'una mà subjectant un vial de la vacuna de Janssen contra la Covid-19

Ho revela el Govern: El gran grup a Catalunya que té «protecció» contra la Covid

Argimon assegura que uns 2,2 milions de persones residents a Catalunya ja estan protegits

El Departament de Salut calcula que al voltant d'un 28% de la població de Catalunya té «algun grau de protecció» contra la covid-19. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que es basen en les xifres d'aquelles persones que ja han rebut una o dues dosis de la vacuna, així com les que han pogut generar anticossos perquè han passat el coronavirus, sigui emmalaltint, o bé de forma asimptomàtica.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Tot plegat mentre la campanya de vacunació avança ràpidament, però continua sumant retards com el de Janssen. Salut ha confirmat que aquest dimecres arribaran 20.700 dosis, la meitat de les previstes. Paral·lelament, la Generalitat ha demanat al govern espanyol fer un estudi que els permeti ampliar l'interval entre vacunes.

Argimon ha valorat la situació epidemiològica a Catalunya, que situa en un «altiplà» en el qual «no pugem, però tampoc baixem». Tot i això ha insistit que encara hi ha mig miler de persones a l'UCI, així com uns 10.500 casos nous a la setmana. Unes dades «massa elevades», que no permeten «abaixar la guàrdia» però que acosten la ciutadania a una certa «normalitat» a la seva vida quotidiana.

De fet, el secretari ha aprofitat la compareixença per presentar les dades referents al total de població catalana que ja està protegida, una xifra que frega els 2,2 milions de persones. En aquest sentit, ha recordat que durant les pròximes setmanes i mesos «es notaran canvis importants» – fruit de la vacunació – que permetran avançar amb «cura». Tot i això, Argimon no ha volgut posar sobre la taula cap proposta de rebaixa de mesures.

Pel que fa a la campanya de vacunació, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha anunciat que aquesta setmana s'ha assolit el rècord d'arribada de vacunes setmanals amb 327.900 dosis. D'aquestes 280.800 són de Pfizer, 30.200 de Moderna i 16.900 d'Astrazeneca. Tot i això ha avisat que es continua treballant sense un calendari, i que les entregues arriben, o no, amb molt poc temps de marge. Un fet que «dificulta» la feina dels professionals que s'han «d'adequar» als canvis.

Proposta d'un estudi observacional

Paral·lelament, Salut ha demanat a la secretaria de l'estat del Ministeri de Sanitat que Catalunya endarrereixi la segona dosi de les vacunes fins a les 8 setmanes. Segons ha detallat, la proposta estaria oberta a la participació d'altres comunitats interessades que podrien contribuir a «futurs plantejaments» de noves estratègies de vacunació poblacionals.

L'anunci arriba després que el Ministeri no permetés aquesta ampliació de l'interval entre dosis, fa només unes setmanes. Per Argimon, no s'ha explicat prou «el motiu» de la decisió, i ha subratllat que calen més «arguments». «No estem dient que l'interval sigui el millor, estem argumentant a favor d'això», ha assenyalat, recordant que tot plegat s'ha de basar en evidències científiques.

De fet, ha apuntat que separar les dosis podria aconseguir una reducció «d'entre el 22 i el 26% de les infeccions». En el cas de les hospitalitzacions aquest percentatge se situaria entre un 26 i un 31% i, finalment, pel que fa a les defuncions, podria arribar fins al 32%. «Al cap de dos o tres mesos es podrien tenir resultats sobre l'eficiència d'aquest endarreriment de la segona dosi», ha insistit. També ha recordat que nombrosos països han adoptat estratègies ampliant l'interval com és el cas del Regne Unit, Itàlia, França, Dinamarca, Alemanya o Finlàndia.

Variant de l'Índia

Preguntat per la variant de l'Índia, Argimon ha explicat que encara està en procés d'investigació i que s'està analitzant si seria, o no, més greu. Això sí, ha apuntat que hi hauria d'haver un control de fronteres més «estricte» tal com passa al Regne Unit, Alemanya o Bèlgica. Així, ha considerat que cal estar previnguts per si una futura variant «entra» i s'escapa a les vacunes. «No estic parlant de la variant Índia, però podria tirar enrere tota la feina que s'està fent», ha avisat.