Recentment, la Guàrdia Civil ha emès una alerta sobre un augment en les estafes relacionades amb les plataformes de compravenda online Vinted i Wallapop.
Aquestes estafes, que han començat a proliferar, posen en risc els usuaris desprevinguts. Tant els que busquen comprar com vendre articles a través d'aquestes populars aplicacions. Saber identificar-les és crucial per evitar-les.
Les estafes més comunes a Vinted i Wallapop segons la Guàrdia Civil
Segons la Guàrdia Civil, cada cop són més les estafes relacionades amb plataformes de venda de segona mà. En aquest sentit, algunes com Vinted o Wallapop són al punt de mira dels estafadors.
En primer lloc, una de les més comunes es dona quan algú posa a la venda un article i un altre el compra. Tot i això, just després, el comprador denuncia que no li ha arribat. Així, es queda amb l'objecte i amb els diners de la devolució.
D'altra banda, les autoritats també destaquen un altre frau molt comú. Es basa a negociar amb el comprador o el venedor sortir de la plataforma. Com a excusa, diuen que així s'eliminen les despeses de gestió.
Tot i això, fer-ho és molt perillós. Si un és un estafador, l'altra persona quedarà indefensa. Ja no tindrà cap mecanisme de seguretat que la protegeixi de qualsevol engany.
Consells per identificar aquest tipus d'estafes
Per protegir-te de les estafes a Vinted i Wallapop, és fonamental estar atent a senyals d'advertiment. Aquí us deixem alguns consells per identificar possibles fraus:
- Preus massa baixos: si un anunci ofereix productes a preus significativament més baixos que el mercat, és un senyal d'alerta. Els estafadors solen fer servir preus molt atractius per captar l'atenció dels compradors.
- Sol·licituds de pagament anticipat: desconfia de qualsevol venedor o comprador que et demani un pagament per avançat o que demani mètodes de pagament no segurs. Utilitza sempre les opcions de pagament recomanades per la plataforma.
- Comprovants de pagament dubtosos: si rebeu un comprovant de pagament, verifiqueu la vostra autenticitat abans d'enviar el producte. Els comprovants falsos poden semblar molt convincents.
- Missatges sospitosos: no responguis a missatges que et demanin informació personal o dades bancàries. Vinted i Wallapop mai no sol·liciten aquesta informació a través de missatges.
- Adreces inexistents: comproveu l'adreça d'enviament abans d'enviar qualsevol producte. Si sembla sospitosa o no coincideix amb el perfil del comprador, val més no procedir amb la transacció.