Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Foto d'una persona traient diners d'un caixer.

La Guàrdia Civil envia un preocupant avís: molt atents al compte del banc

Les autoritats adverteixen de l'estafa que s'ha tornat un autèntic problema

Molt atent al teu compte del banc, per no emportar-te una sorpresa desagradable. La Guàrdia Civil ha llançat un avís per una estafa de la qual podries acabar sent víctima si no t'informes sobre això.

I és que moltes persones estan rebent missatges on se suplanta la identitat d'empreses molt conegudes, amb la intenció d'enganyar. En aquest sentit, les autoritats han demanat actuar amb precaució, perquè molts ja han caigut al parany. La intenció final dels delinqüents no és cap altra que robar els diners dels comptes de les seves víctimes.

La Guàrdia Civil alerta sobre el 'Smishing': l'estafa de moda

No és la primera vegada que sentim parlar d'aquesta mena d'estafa, també coneguda com 'smishing'. Fa aproximadament un mes, l'entitat bancària CaixaBank va patir un aldarull similar a través del qual es demanava als clients les seves dades personals, intentant així atacar els seus comptes.

Persona enviant un missatge per whatsapp
Para molta atenció als missatges que reps al teu mòbil | GETTY IMAGES

Utilitzant la tècnica 'smishing', els estafadors fan servir la suplantació d'empreses a través de missatges de text en què inclouen enllaços fraudulents. A través d'ells, demanen a les víctimes introduir les dades personals per, posteriorment, accedir als seus comptes privats.

És una operació que els ciberdelinqüents usen amb freqüència. I és que el constant contacte amb telèfon mòbil i l'avenç de les noves tecnologies permet que cada cop sigui més fàcil trobar formes per enganyar i robar tant informació privada com diners.

Cada cop són més les companyies o empreses que han de fer front a aquest tipus d'estafa, ja que els seus exemples semblen no acabar mai. Per això, cal alertar els clients sobre els possibles passos dels ciberdelinqüents. En cas contrari, el client podria caure al parany i perdre tots els diners del seu compte.

Els clients de Netflix, al punt de mira dels estafadors

Aquest cop ha estat el torn de Netflix. La plataforma de contingut d'entreteniment ha estat la darrera empresa a patir una suplantació de la identitat. Així ho ha comunicat la Guàrdia Civil a través de les xarxes socials: «Alerta si estàs subscrit a Netflix i reps SMS indicant-te problemes amb el pagament», han avisat.

Una tele amb el logo de netflix
Els delinqüents no dubten a fer-se passar per treballadors de Netflix per enganyar | Canva

Recentment, la Guàrdia Civil ha detectat missatges fraudulents que fan passar per la plataforma audiovisual. S'hi comunica que el darrer pagament de subscripció no ha estat realitzat o s'ha rebutjat.

El SMS, suposadament signat per l'empresa, incita el client a clicar en un enllaç extern que dirigeix l'usuari a una pàgina web no oficial. És en aquest moment quan els estafadors sol·liciten la informació personal, amb l'objectiu de tenir accés als comptes privats dels ciutadans.

Recomanacions de Netflix per evitar aquestes estafes

A la seva pàgina web oficial, Netflix comparteix una sèrie de consells i recomanacions per evitar que els clients siguin víctimes d'aquestes estafes.

1. Com detectar si un missatge és fals?

Una de les principals característiques dels missatges fraudulents és la demanda de dades personals. La plataforma aclareix que mai no demanarà informació personal a través d'un SMS. Això inclou números de targeta, dades del compte bancari i contrasenyes. De la mateixa manera, Netflix remarca que mai sol·licita pagaments a través de tercers.

Persona manipulant un telèfon mòbil.
Els missatges dels estafadors no són difícils de detectar | Arxiu

2. Què fer si es rep un SMS sospitós?

Des de la plataforma, suggereixen fer cas omís als missatges de text que incloguin enllaços que no es reconeixen. És important evitar fer clic i, en cas de fer-ho, no introduir-hi cap tipus d'informació.

3. Com actuar si s'han proporcionat dades personals?

El primer pas després d'oferir informació personal a pàgines fraudulentes és canviar les contrasenyes. Tant la de Netflix com la d'altres comptes en què es faci servir la mateixa combinació.

En cas d'haver introduït dades de pagament, la plataforma també aconsella contactar amb l'entitat bancària. Finalment, cal enviar un missatge a phishing@netflix.com comunicant la situació.

4. Els millors mètodes per mantenir la informació fora de perill

Tal com indica a la seva pàgina web, el millor sistema per evitar caure en aquestes estafes és dubtar davant dels missatges de text que demanin informació personal. De la mateixa manera, abans de fer clic a cap enllaç, es recomana visitar la pàgina web oficial de l'empresa.