Agents del Seprona de la Guàrdia Civil han intervingut un exemplar de serp pitó en una botiga d'animals de Tarragona, que es trobava exposada per a la venda al públic.
La Guàrdia Civil va localitzar el rèptil durant una de les rutinàries inspeccions que duen a terme amb l'objectiu de lluitar contra el tràfic il·legal d'espècies amenaçades, protegides o en perill d'extinció, així com la vigilància i control dels comerços de venda d'animals. Així doncs, durant una inspecció en aquest establiment de la ciutat de Tarragona els agents van trobar una serp pitó de grans dimensions que es mostrava al públic en una vitrina expositora per a la seva venda.
Després de parlar amb el responsable de l'establiment i argumentar-li que l'exemplar era considerat una espècie exòtica i es trobava inclòs en el catàleg nacional d'espècies invasores, pel poder que té la citada espècie en adaptar-se al nostre medi natural en detriment de les espècies autòctones amb el consegüent perill per a l'ecosistema ibèric, va optar, voluntàriament, per cedir l'animal a algun centre especialitzat en rèptils exòtics.
Així doncs, els agents del Seprona van traslladar el rèptil en un contenidor especial fins al Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRAC), ubicat a Masquefa, on s'ocuparan de les cures i del benestar de l'animal. A més, qualsevol ciutadà que visiti el centre podrà veure l'espècie.
El Seprona va aixecar una acta d'Inspecció amb presumpta infracció, ja que els fets poden ser constitutius d'una infracció administrativa tipificada en el Reial decret 630/2013 pel qual es regula el Catàleg Espanyol d'Espècies Exòtiques Invasores.
La pitó bola, també és coneguda com a pitó reial (Python Regius) és una espècie originària d'Àfrica tropical, una de les seves principals característiques és la seva timidesa, motiu pel qual quan nota la presència d'algun estrany sol enrotllar-se sobre si mateixa, ficant el cap en el centre fent-se una bola, la seva longevitat està entre 25 i 30 anys, sol mesurar sobre 1,5 metres i el seu pes mitjà és de 1.500 grams. El nom de pitó real, pel que sembla, prové de la llegenda que era la serp que portava enrotllada al braç l'emperadriu egípcia Cleòpatra.