Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un Guàrdia Civil de trànsit en una moto parant cotxes en una autovia

La Guàrdia Civil té prohibit registrar aquests cotxes en un control de trànsit

Els vehicles es poden registrar sense ordre judicial, però hi ha excepcions

De forma general, no és una cosa que sol passar. No obstant això, cal tenir en compte que el fet que ens aturi la Guàrdia Civil a la carretera es pot donar.

Tot i que això és una cosa en què no solem pensar, cal estar preparat per si passa. De fet, el mateix organisme sol explicar, usant les xarxes socials, què han de fer aquells conductors que són aturats mentre porten el vehicle.

D'altra banda, també és interessant conèixer quins tipus de vehicles no pot registrar la Guàrdia Civil en un control. Tot i que no són gaire habituals a Espanya, cada cop es veuen amb més freqüència.

Com actuar si et para la Guàrdia Civil a la carretera?

Com dèiem, el primer que cal tenir en compte és que hi ha possibilitats que, en conduir un vehicle, sense importar quin sigui, ens aturi la Guàrdia Civil.

Tenint això clar, el següent que cal saber és què cal fer quan això passa. El mateix organisme llança els passos necessaris perquè no hi hagi cap problema durant el registre.

En primer lloc, el conductor ha d'apagar el motor del seu vehicle. Després, cal encendre el llum interior si és de nit i baixar la finestreta. Per acabar, ha de tenir les mans a la vista.

Són moltes les ocasions en què la Guàrdia Civil no té un motiu concret per aturar certs vehicles i tampoc no ha de tenir-lo. Solen ser controls rutinaris en què els agents verifiquen tant la documentació del conductor com els papers del vehicle.

No obstant això, també hi ha casos en què els registres sí que tenen una finalitat. Els agents poden estar buscant drogues dins dels cotxes, així com altres objectes il·legals, com ara les navalles. En qualsevol cas, si tot està ben documentat i no portes res il·legal, no has de témer que et pari la Guàrdia Civil.

Aquests registres són legals i, en molts casos, necessaris

Des d'Automobilistes Europeus Associats indiquen que aquests registres són legals del tot. Així mateix, queden emparats per la Llei de seguretat ciutadana.

Això permet registrar un vehicle sense autorització judicial, ja que no compta amb la inviolabilitat d'un domicili. Per aquest motiu, els agents poden registrar el vehicle sense problema i sense necessitar cap ordre de registre emesa per un jutge.

Diversos Guàrdia Civils de trànsit parant cotxes en un control
Per registrar vehicles com una caravana, sí que es necessita una ordre judicial | Europa Press

El problema de les caravanes

Tot i això, és just el punt anterior el que ha creat polèmica. Actualment, s'han multiplicat les persones que condueixen caravanes, així com vehicles d'estil càmper. Això ha fet que no sigui fàcil trobar la frontera entre el vehicle i el domicili.

Aquest problema ha fet que hagi d'actuar el Tribunal Suprem. L'òrgan ha emès una sentència per aclarir aquesta situació complicada. S'hi reconeix que un vehicle no és un domicili. Per aquest motiu, no existeix la inviolabilitat i es pot registrar en qualsevol moment sense necessitat que hi hagi una ordre judicial.

Aquests són els vehicles que els agents no poden registrar

El que és interessant, per la seva banda, és conèixer què passa amb l'última part de la sentència. En aquest sentit, si el vehicle és una caravana o de l'estil, en què es desenvolupa la vida privada dels qui l'ocupen, sí que cal una ordre judicial.

Aquesta sentència no fa referència que la caravana hagi de ser un habitatge habitual. Fins i tot si es tracta d'un habitatge de temporada, no es pot registrar si no hi ha l'ordre expressa d'un jutge. Això sí, si els agents tenen sospites que es pugui estar fent una acció il·legal, poden retenir el vehicle i sol·licitar l'ordre per actuar com més aviat millor.