La Guàrdia Urbana de Reus ha assolit una nova xifra rècord d'actes contra l'incivisme. Concretament, aquest darrer any 2019 el cos municipal de seguretat ha aixecat 3.320 actes, el que suposa un augment d'un 260% respecte al 2017 quan en van ser només 922. La majoria d’aquestes sancions tenen a veure amb el consum d’alcohol al carrer i per miccionar a la via pública. Segons l’Ajuntament de Reus, l’increment del número de controls de la Guàrdia Urbana ve motivat per la voluntat del govern municipal «de donar resposta a les demandes de la ciutadania per acabar amb les conductes incíviques que generen més molèsties veïnals».
[predef]reus-144[/predef]
L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha assenyalat que l’incivisme és «una qüestió de ciutat» i que «estem determinats a donar resposta a les actituds incíviques i amb totes les respostes que siguin possibles». El batlle reusenc ha posat èmfasi en el fet que aquestes conductes «costen molts diners» i «això suposa una despesa afegida als pressupostos».
De fet, el consistori assenyala que només el 15% de les queixes rebudes en el projecte de proximitat posat en marxa per la Guàrdia Urbana tenen a veure amb qüestions relacionades amb la inseguretat. D’aquesta manera, el gruix dels temes tractats pels comandaments de la Guàrdia Urbana amb els representants dels barris fa referència a l’incivisme.
En aquest sentit, una de les línies prioritàries de la Guàrdia Urbana és continuar treballant amb la conscienciació ciutadana amb relació a les conductes incíviques, amb especial atenció a aquells que generen més molèsties i queixes de la ciutadania. Les xifres demostren com el cos municipal de seguretat ha reforçat els controls de civisme en els darrers anys. L’any 2017 es van aixecar 922 actes, l’any 2018 van ser 2.453 i aquest darrer any han estat 3.320. Això suposa un augment del 260% entre el 2017 i el 2019.
«Hem de recriminar la mala conducta de les persones incíviques, l’únic que fan és malmetre el mobiliari urbà i tot això té un cost. A casa seva fan el mateix? El carrer és el passadís de casa nostra», ha reblat Pellicer durant la roda de premsa d’aquest matí.
Consumir alcohol a la via pública i miccionar al carrer, conductes més denunciades
El consum d’alcohol a la via pública, miccionar i embrutar el carrer, juntament amb les molèsties per sorolls, són les conductes incíviques recurrents més denuncies per la Guàrdia Urbana l’any passat. Concretament, es van imposar 1.306 actes de consum d’alcohol, 942 per miccionar, 125 per embrutar la via pública, 118 per oferir o sol·licitar serveis sexuals i 91 per molèsties per sorolls.
La regidora de Seguretat, Convivència i Civisme de l’Ajuntament de Reus, Dolors Vàzquez, ha lamentat que infraccions com miccionar al carrer «són una vergonya i una falta de respecte a la ciutat». Per una altra banda, l’alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha assenyalat que la campanya de les miccions dels animals ha funcionat molt bé i que la gent està molt conscienciada.
L’Ajuntament de Reus també ha volgut posar èmfasi en la campanya específica adreçada a la difusió i compliment de l’ordenança de civisme amb relació al bon ús de les bicicletes i patinets. Aquest 2019, la Guàrdia Urbana de Reus ha aixecat 11 actes a usuaris de bicicleta i 4 de patinet elèctric per incompliment amb l’Ordenança de Civisme.
En tots els casos han estat incompliments flagrants de la normativa municipal que han generat inseguretat i un risc evident, tant per als vianants com per als propis patinadors, algunes d’elles han acabat en accident.
La majoria de comportaments denunciats estan vinculats a l’oci nocturn
Segons informa l’Ajuntament de Reus, la majoria de comportaments denunciats estan vinculats a l’oci nocturn, no tant pels locals com pels clients, que quan surten o es troben al carrer no respecten el descans dels veïns.
La Guàrdia Urbana de Reus fa constants contactes amb els propietaris dels locals, per conscienciar envers la necessitat de fer conviure l’oci nocturn amb la resta d’activitats que tenen lloc a la ciutat, i controla les actituds incíviques que es poden produir a la via pública.
Juntament amb els locals d’oci nocturn, el cos municipal de seguretat ha fet campanyes per sensibilitzar els clients que determinades conductes poden causar molèsties als veïns, i que no es pot utilitzar la via pública per a la festa. Igualment, es fan reunions amb els propietaris dels locals que presenten algun tipus de problemàtica i s’informa els seus responsables de les mesures que han de prendre per evitar molèsties, aldarulls i actes incívics, tant als locals com al seu entorn.