Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos agents de la Guàrdia Urbana dins d'un comerç de Reus

La primera línia del carrer: la Guàrdia Urbana s'adapta a l'emergència sanitària

Els canvis han anat variant a mesura que avançaven les setmanes | El cos agraeix a la ciutadania haver respectat el confinament

Dos agents de la Guàrdia Urbana de Reus patrullant pel carrer, amb guants i mascareta
Les patrulles al carrer es van reforçar, sobretot a l'inici de l'estat d'alarma | Laia Solanellas

La pandèmia de Covid-19 ha afectat tots els àmbits de la societat i, en especial, els serveis essencials. Un exemple és la Guàrdia Urbana de Reus, que va prendre mesures des del començament de l'estat d'alarma per adaptar-se a les noves circumstàncies.

«Especialment a l'inici va ser un canvi important, sobretot pel que fa a canvis de dinàmiques i rutines de treball», explica el caporal Sánchez. «Era una situació totalment excepcional i diferent» i, per tant, s'havia de reaccionar de pressa, sense tenir gaire marge de maniobra.

Dos agents de la Guàrdia Urbana dins d'un comerç de Reus
L'assessorament sobre les precaucions sanitàries ha estat una altra de les activitats del cos | Laia Solanellas

Reforços puntuals al servei de carrer

En el cas de la policia reusenca, com la resta de cossos, «des que es va iniciar l'estat d'alarma la prioritat ha estat fer complir l'ordre de confinament, que era una de les tasques primordials que teníem encomanades». Quan va començar tot plegat no sabien com respondria la ciutadania ni, per tant, de quina manera o en quina proporció haurien d'actuar.

Sánchez recorda que «s'havia de veure i confirmar que es podia controlar en funció de la massa social que hi hauria al carrer». A l'hora de la veritat, la plantilla disponible al carrer «s'ha mantingut i en algun cas s'ha ampliat, amb alguna modificació de servei com alguns casos puntuals en els quals han passat de l'àrea administrativa al torn operatiu per enfortir el desenvolupament del servei», detalla.

Després de les primeres setmanes, es va poder reajustar de nou l'organització interna. «Quan vam veure que la gent estava responent majoritàriament de manera correcta, ens va permetre reduir una mica la presència d'agents operatius al carrer». Totes les àrees que han pogut, a més, han treballat des de casa, com l'àmbit administratiu, de multes o d'assessoria jurídica.

«I hem comptat amb els voluntaris de Protecció Civil, que estan fent una gran feina», afegeix el caporal. Totes dues entitats han col·laborat estretament, com ho han fet arreu, per garantir que els serveis necessaris es podien dur a terme. «Quan passen coses excepcionals com aquesta tenim clar que ens toca ser al carrer, a primera línia», sentencia Sánchez.

Dos agents de la Guàrdia Urbana de Reus patrullen per la plaça del Mercadal, buida de gent
La reducció de l'activitat social ha permès reajustar els operatius al carrer | Laia Solanellas

Les dinàmiques internes durant el coronavirus

La reorganització dels agents no ha estat l'únic canvi pràctic que s'ha aplicat al cos de la Guàrdia Urbana de Reus des del mes de març. «Des del primer dia s'han intentat aplicar mesures de seguretat estrictes perquè, si qualsevol integrant de la plantilla donés positiu, potser no només s'hauria de confinar aquesta persona sinó unes quantes més, i es veuria reduïda la nostra operativa com a plantilla», reflexiona el caporal.

«Hi ha hagut controls estrictes que hem anat actualitzant a mesura que s'anava avançant», assegura. Pel que fa al material i la prevenció, «hem disposat des del primer dia de guants i mascaretes i ens prenem la temperatura tant en entrar com en sortir del servei».

Les instal·lacions també s'han adaptat a les circumstàncies, i la sala de reunions on es fan les reunions d'inici de torn s'ha ampliat per mantenir la distància de seguretat entre els agents. En altre exemple, detalla, és que «durant la setmana es manté una mateixa patrulla en cada vehicle que, a més, es desinfecten quan acaba cada torn».

Fins ara, «de baixes per Covid-19 no n'hem tingut cap; sí que hi ha hagut algun confinament puntual de companys que podrien haver estat en relació amb terceres persones, com familiars o gent amb qui han tractat durant algun servei», recopila. Tot i això, remarca Sánchez, han estat mesures preventives.

Un agent de la Guàrdia Urbana de Reus dins d'un vehicle policial, amb mascareta
Cada patrulla ha mantingut el mateix vehicle cada setmana, que s'ha desinfectat després de cada torn | Laia Solanellas

Mantenir la resta d'activitats sense descuidar l'estat d'alarma

Patrullar el carrer per assessorar la ciutadania o per fer complir l'ordre de confinament ha estat la principal tasca de la Guàrdia Urbana des de l'inici de l'estat d'alarma. Tot i això, subratlla, «no hem deixat de banda la resta de tasques que fem habitualment encara que n'hagi baixat el volum, com el seguiment de les víctimes de violència de gènere o l'àrea de mediació».

De fet, «també hi ha altres serveis que han pujat a causa de la situació, com són les molèsties veïnals; com que les persones són més temps al domicili, hi ha més possibilitats que hi hagi algun tipus de molèstia entre veïns». A grans trets, però, des del cos local es considera que la ciutadana ha actuat de manera correcta.

El caporal Sánchez assegura que «en línies generals estem contents i ho volem agrair als ciutadans de Reus; la gran majoria de població ha entès que es tracta d'una situació extraordinària i, per tant, s'han d'aplicar mesures extraordinàries». Sí que s'ha detectat, «una minoria, un petit percentatge, de gent més incívica o insolidària que ha fet cas omís a les indicacions».