El 23 d'abril és el dia de Sant Jordi, una de les dates més destacades en el calendari català. És ben sabut que la tradició convida a acostar-nos a aquells als qui més estimem per a regalar-los una rosa o un llibre. Però, tot i que una flor sempre serà un bonic detall a regalar i és difícil equivocar-se, regalar un llibre no és tan senzill.
La bona notícia és que la Casa Navàs ja ha enllestit els preparatius per aquesta diada de Sant Jordi. Centenars de roses i tres senyeres llueixen a la façana de la 'guapa del Mercadal', no només per commemorar aquesta festivitat, sinó per celebrar l’estrena del nou llibre 'Casa Navàs i el Modernisme de tota la província de Tarragona', la guia definitiva de Josep M. Buqueras que recull més de 600 edificis de finals del segle XIX i inicis del XX.
El Modernisme va ser un moviment que va arrelar amb força a la Catalunya de finals del segle XIX i principis del XX. En aquest sentit, aquesta guia impulsada pel propietari majoritari de Casa Navàs, Xavier Martínez, té la finalitat de reflectir la qualitat arquitectònica de les comarques del sud de Catalunya.
Així doncs, l’obra està dividida per comarques i arrenca en la del Baix Camp amb la joia de la corona reusenca: la Casa Navàs, de Lluís Domènech i Montaner. En un mapa de cadascuna de les comarques se situen els edificis modernistes per a convidar al lector a realitzar un itinerari i descobrir-los.
Josep M. Buqueras va iniciar l'inventari l'any 2017. L'autor el va definir com un llibre «divulgatiu» i espera que sigui una «eina útil per al coneixement que ens porti a voler i a preservar encara més aquest patrimoni tan nostre».
En aquest sentit, Reus i Tarragona són les ciutats que aporten més obres a aquest catàleg amb una vuitantena de referències cadascuna d’elles. També Tortosa i Valls compten amb un ric patrimoni modernista amb un total de 50 edificis, i l'Arboç del Penedès amb 34.
No és cap sorpresa que la Casa Navàs sigui una de les grans protagonistes de l’obra. La joia de la corona modernista del sud de Catalunya compta amb més de 50 pàgines amb fotografies espectaculars que l'autor i coordinador ha volgut destacar com a un plus de qualitat.
De fet, la guia comença amb un primer capítol monogràfic de la ‘guapa del Mercadal’, classifica les obres per comarques i alhora per municipis, cada grup comarcal es presenta mitjançant una obra emblemàtica i d’un mapa en el qual es pot identificar les edificacions més destacades de cada ciutat.
Cadascuna de les construccions presentades inclou el nom de l’arquitecte que la va dissenyar, l’any en el qual es va finalitzar, una descripció artística-arquitectònica i, si s’escau, la història de l’edifici i dels artesans que hi van treballar.
A excepció del barceloní Domènech i Montaner, la major part de les obres descrites van ser projectades per arquitectes nascuts al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Entre ells, destaquen noms tan reconeguts com Antoni Gaudí, Josep Maria Jujol, Cèsar Martinell, Pere Caselles, Joan Rubió o Ramón Salas.
Però el recorregut de l’obra 'Casa Navàs i el Modernisme de tota la província de Tarragona' no acaba aquí. Josep M. Buqueras, va comentar a la presentació que, tot i que aquesta obra «ja és més que un regal», s’ha contemplat fer una segona versió del llibre amb un format més gran en el que es prioritzi la fotografia i que el podrem gaudir pel Nadal d’enguany.
Si vols saber més sobre aquesta guia sobre el Modernisme al sud de Catalunya, i no vas poder assistir a l’acte de presentació, ja pots gaudir de l’esdeveniment a través d’aquest vídeo que han preparat des de Casa Navàs.