Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Els 10 actes que no et pots perdre de Santa Tecla 2018 a Tarragona

Repassem deu dels actes imprescindibles de la Festa Major tarragonina

Les imatges de la Crida i la Tronada de Tarragona
Una de les imatges de la Tronada de Tarragona, posterior a la Crida. | Gerard Martí

Que Santa Tecla és la Festa Major de la ciutat de Tarragona ho sap tothom. La ciutat viu en aquesta dotzena de dies —del 14 al 24 de setembre—, un ambient especial que  s'intensifica especialment durant la seqüència ritual de la festa, al voltant del 23 de setembre. Santa Tecla és Festa d'interès turístic nacional, en una categoria atorgada pel govern de l'Estat espanyol, i Festa patrimonial d'interès nacional, en aquest cas designada per la Generalitat de Catalunya. Ara bé, aquest 2018, quins són els actes imprescindibles de la Festa Major tarragonina? En destaquem una desena, sigui per la seva tradició anual o bé per la novetat que suposen:

Consulteu tot el programa de Santa Tecla 2018

1. La Crida i la tronada

Se celebra divendres, 14 de setembre, a les 19.00 hores, a l'Ajuntament i a la plaça de la Font.  L'acte servirà perquè l'alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, faci la crida pública a la festa. S'homenatjarà també a Josep Ramon Tules, 'Pitu Mosquits', el perpetuador de Santa Tecla 2018, així com a les diverses persones que han estat nomenades Teclers d'Honor. Mitja hora més tard, des del balcó de l'Ajuntament, la Cobla de Ministrers fa el Toc de Crida, l'alcalde diu el tradicional «Visca Santa Tecla!» i s'encén la tronada d'obertura de la festa.

Diada de Santa Tecla del Primer Diumenge
La Jove de Tarragona, a la diada de Santa Tecla del Primer Diumenge de 2017. | Joaquim Bartolomé

2. La diada del Primer Diumenge de Festes

La cita castellera més important de l'any a Tarragona pel que fa a resultats castellers —al marge, és clar, del Concurs de Castells— és la Diada Castellera del Primer Diumenge de Festes. Enguany, serà diumenge, 16 de setembre, a les 12.00 hores, a la plaça de la Font. Hi actuaran la Colla Jove Xiquets de Tarragona, els Xiquets de Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca i les quatre formacions hi aportaran els seus millors castells: seguint el patró dels darrers anys, podríem veure moltes construccions 'top'. Castellerament, cal també tenir en compte la diada de Santa Tecla —el 23 de setembre, a les 13.00 hores, a la plaça de la Font— amb les quatre colles de la ciutat.

Un dels concerts a la plaça de la Font de Tarragona en una de les darreres festes de Santa Tecla.
Un dels concerts a la plaça de la Font de Tarragona en una de les darreres festes de Santa Tecla. | Cedida

3. El concert jove de Porto Bello i Doctor Prats

Una de les novetats de darrera hora d'aquesta Santa Tecla va ser la programació d'un concert a la plaça de la Font —dilluns, 17 de setembre, a les 22.30 hores— per al públic més juvenil. A l'escenari s'hi donaran cita els Porto Bello i els Doctor Prats. Els primers són altafullencs i van néixer l'any 2015 sota la batuta dels germans Blàzquez. Els segons són una de les formacions amb més èxit, actualment, en el panorama musical en català. Vinguts des del Vallès, els Doctor Prats són el cap de cartell de la Santa Tecla musical més jove per a aquest 2018.

La Cucafera Petita, en la cercavila petita de la Santa Tecla passada.
La Cucafera Petita, en la cercavila petita de la Santa Tecla passada. | Cedida

4. La Cercavila Petita

Veure els més petits participant activament de la Festa Major de Santa Tecla és un goig tant per als menuts com per als espectadors adults. La cercavila es farà dimecres, 19 de setembre, a les 18.30 hores, i començarà i acabarà a la plaça de la Font. La participació serà nodrida, amb la canalla que forma part dels diversos elements del seguici infantil: Ball de Diables Petit, Drac Petit, Bou Petit, Vibrieta, Ball d’en Serrallonga Petit, Aligueta, Mulasseta, Cucafereta, Lleonet, Negritos Petits, Gegants Moros Petits, Nanos Nous Petits, Ball de Bastons Petit de Tarragona, Ball de Pastorets Petit, Ball del Patatuf Petitet, Ball de Cercolets Petit, Ball de Bastons Petit de l’Esbart Santa Tecla, Ball de Gitanetes, Ball de Cossis Petit, Ball dels Set Pecats Capitals Petit, la Colla Petita dels Xiquets de Tarragona i la Banda Petita de la Unió Musical de Tarragona. A les 20.00 hores faran una passada de lluïment a la plaça de la Font.

L'anella mediterrània acollirà la futura Ciutat Esportiva del Nàstic
L'anella mediterrània acollirà el macroconcert d'aquesta Santa Tecla. | Cedida.

5. El macroconcert a l'Anella Mediterrània

Cada Santa Tecla se celebra un macroconcert gratuït que, per primera vegada, estrena emplaçament aquest 2018 lluny del centre de la ciutat: ni més ni menys que  a l'Anella Mediterrània de Camp Clar, en una cita que serà dimecres, 19 de setembre, a les 22.00 hores. El concert d'enguany serà d'estil 'revival' i a Ponent s'hi podrà veure actuar 'El Último Tributo', una banda que ofereix les millors versions del mític grup 'El Último de la Fila'. El plat fort del concert, però, serà l'actuació de l'Orquesta Mondragón de Javier Gurruchaga. Serà atractiu veure com funciona aquest macroconcert i si l'espai en què es farà satisfà o no el públic de la ciutat.

Una imatge de la darrera carretillada del Ball de Diables de Tarragona, pel 30è aniversari.
Una imatge de la darrera carretillada del Ball de Diables de Tarragona, pel 30è aniversari. | Cedida

 

6. La carretillada del Ball de Diables de Tarragona

Carretilles i sortidors s'apoderaran el proper dijous, 20 de setembre, a dos quarts de dotze de la nit, de la plaça de les Cols. El Ball de Diables de Tarragona oferirà  la seva gran carretillada extraordinària, que tan sols celebren cada cinc anys. I enguany toca. Una exhibició espectacular, especialment per als amants del foc, que podran veure com durant una bona estona i de manera ininterrompuda, el Ball de Diables de Tarragona encén la plaça de les Cols en una seqüència que no deixarà ningú indiferent. Per cert, perals amants del foc: Santa Tecla es tancarà amb el correfoc dilluns, 24 de setembre, a les 22.00 hores.

Baixada de l'Àliga de Tarragona
Una de les imatges mítiques de la Baixada de l'Àliga de Tarragona. | Ariadna Brunet.

7. La Baixada de l'Àliga

No calen gaires presentacions per a un acte que és, molt probablement, dels més concorreguts de Santa Tecla. La Baixada de l'Àliga comença a les 24.00 hores al pla de la Seu de Tarragona i baixant les escales de la Catedral, precedida pels Gegants Vells, el Lleó, i la Mulassa, acompanyats tots ells de les bandes. En el primer tram de recorregut arribaran fins a la plaça del Rei i, en el segon, aniran des d'aquesta plaça fins a la de la Font, on tenen prevista l'arribada cap a dos quarts de tres de la matinada. Milers de persones omplen els carrers pels quals es recorre la Baixada de l'Àliga, que en els darrers anys està vivint la seva etapa de més èxit pel que fa a públic.

Dames i Vells a Tarragona
Una de les representacions del Ball de Dames i Vells a Tarragona.  | Josep M. Llauradó

8. Les representacions del Ball de Dames i Vells

Si el 1514 ja es produïa la primera referència al Ball de Dames i Vells a la ciutat de Tarragona, el cert és que la seva recuperació, el 1981, l'ha consolidat fins als nostres dies com el ball parlat per excel·lència de Santa Tecla. Satíric, planer, obscè, eròtic, boig... són adjectius que descriuen unes representacions carregades de sarcasme i ironia i que repassen l'actualitat local i nacional repartint a tort i a dret. Una cita obligada per riure. Fan diverses representacions al llarg de Santa Tecla, però la primera és a les 18.30 hores a la plaça de Dames i Vells, dissabte, 22 de setembre; i el mateix dia en fan a la plaça de l'Antic Escorxador (19.30 hores) i a la del Rei (21.20 hores).

Entrada del Braç de Santa Tecla
L'entrada del Braç de Santa Tecla és un dels moments més esperats de l'any. | Gerard Martí

9. La professó de Santa Tecla i l'entrada del braç

La professó del braç incorrupte de Santa Tecla és la darrera sortida al complet del seguici popular de Tarragona fins l'any següent. S'inicia al pla de la Seu a les set de la tarda de cada 23 de setembre i transcorre per la Part Alta, fins que es torna a arribar als peus de la Catedral de Tarragona. Tots els elements del seguici popular prenen posicions i, quan la relíquia torna a entrar a la Catedral, tots els elements actuen a la vegada, repiquen les campanes de la seu tarragonina i hi ha un espectacle pirotècnic. Són escassos segons, però és un dels moments més esperats de l'any per part de milers de tarragonins. Uns instants que donen tot el sentit a la Festa Major de Tarragona.

Pilars caminant.
Un dels pilars caminant de 2017, el dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau. | Antonio Bistouras

10. La baixada dels pilars caminant

El darrer dia de la Festa Major de Tarragona, el 24 de setembre, cau enguany en festiu, per recuperar el 23 de setembre, que haurà estat diumenge. Una bona ocasió per poder anar a veure la baixada de pilars caminant de les quatre colles de la ciutat.  Els basteixen a la plaça de les Cols, pugen i baixen les escales de la Catedral i encaminen el carrer Major, la baixada de Misericòrdia i la plaça de la Font fins a a arribar a l'Ajuntament de Tarragona. La cita és just després de la diada castellera de la Mercè —dilluns 24 de setembre, 13.00 hores, plaça de les Cols— i aplega cada any centenars d'aficionats i de curiosos.