Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla de les dents d'una dona al dentista.

L'hàbit dental que gairebé sempre oblidem: és molt important per a la salut

El 64% de les persones no duen a terme aquest hàbit

A tots ens agradaria lluir un somriure sa, brillant i increïble. De fet, no hi ha res com tenir unes dents blanques i boniques i poder ensenyar la nostra boca sense cap mena de pudor. Ara bé, per aconseguir-ho hem de dur a terme una sèrie d'hàbits.

I és que la salut bucal és un dels aspectes més oblidats per una gran part de la població. El 64% admet no dur a terme una rutina correcta, o almenys, un dels hàbits dentals més importants. Vols saber quin és? Ho veurem!

L'hàbit bucodental que no tothom té i pot afectar el cos

Ja des de ben petits ens ho repetien tota l'estona: a l'escola, al dentista, a casa... qualsevol lloc era bo per remarcar-nos, una vegada més, la importància de dur a terme una correcta higiene bucodental.

Foto de la consulta d'un dentista.
És important anar al dentista com a mínim un cop l'any. | Getty Images

I és que quan un creix, i possiblement amb el pas dels anys, és quan es comença a adquirir aquesta consciència de tenir cura d'un mateix. En aquell moment, aleshores, és quan ens adonem i valorem la infinitat de consells que ens han repetit durant tota la nostra vida.

Tot i això, per a algunes persones aquest moment ha arribat tard, i per desgràcia, després han tingut conseqüències. Si tu també ets d'aquells que no presta atenció a la seva boca, ja t'avancem que després de llegir aquest article ho faràs.

A la majoria de nosaltres ens encantaria tenir una dentadura ben cuidada i saludable. No obstant això, per aconseguir-ho, cal dur a terme una sèrie de cures (fins i tot més enllà de raspallar-se les dents després de cada àpat).

Foto d'una dona raspallant-se les dents
La majoria de les persones només es limita a raspallar-se les dents amb pasta. | Getty Images

Un estudi elaborat per la consultoria Hamilton i Dentaid Research Center ha constatat que més de la meitat de la població es limita únicament a raspallar-se les dents amb pasta. I més concretament, un 64% de la població espanyola admet no netejar-se les dents de manera diària.

Com podràs deduir, aquest mal hàbit implica unes conseqüències per a la salut a mitjà i llarg termini. Però, compte, ja no parlem només de salut bucal, sinó també general. Perquè... Sabies que la salut bucodental pot afectar tot el cos?

Per increïble que sembli, les nostres dents i genives no són les úniques que poden rebre aquest impacte negatiu. És més, hi ha diverses patologies que comencen sent una càries i acaben comportant la pèrdua total de la dent.

Foto d'una dona amb mal de queixal.
Hi ha problemes dentals que poden derivar en afeccions més greus. | Getty Images

De fet, la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat un informe on es posa de manifest la relació existent entre algunes malalties periodontals amb altres que no tenen res a veure, com la diabetis o la hipertensió.

Actualment, les patologies més prevalents al món són la gingivitis i la periodontitis, patint-les més del 80% de les persones més grans de 35 anys. La bona notícia és que totes es poden prevenir si es duu a terme un hàbit molt important: la higiene interdental.

La importància de dur a terme aquest hàbit

Què entenem per higiene interdental? Doncs bé, quan parlem d'aquest concepte fem referència a la neteja entre les dents. Bàsicament, es tracta de retirar el cúmul de placa i bacteris que, mitjançant un raspall normal, no ho podríem fer.

La forma més fàcil i tradicional de fer aquest tipus d'higiene es basa a agafar un petit tros de fil dental i aplicar-lo entre les dents. Al voltant de cadascuna, hem de moure suaument el fil amunt i avall, sense fer gaire força a les genives.

Foto d'una dona amb la boca oberta mentre el dentista li fa una neteja.
És important fer-se una higiene interdental de manera habitual. | Getty Images

Actualment també és possible optar per altres tipus de productes que compleixen la mateixa funció. Un exemple seria un raspall interdental, el flosser o l'irrigador bucal. Independentment de quin facis servir, l'important és adquirir i mantenir l'hàbit.

Per descomptat, i a més de dur a terme aquests hàbits, és imprescindible fer-se neteges bucals de forma periòdica. Per tenir una higiene bucal completa, no t'oblidis d'anar al dentista com a mínim una vegada a l'any.