Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El Mercadet a Tarragona durant els dies de confinament.

«Hem de cuidar la nostra alimentació i trencar el sedentarisme durant el confinament»

El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya recorda la importància de mantenir una rutina diària, fer exercici i practicar una alimentació saludable en aquests dies de confinament a casa

10 superaliments que tenen propietats antiinflamatòries
Durant el confinament cal reduir les racions dels menjars | CatalunyaDiari.cat

Davant una situació excepcional com la que estem vivint a causa de la crisi del coronavirus  ens hem vist obligats a confinar-nos a casa. Una mesura que no ens ha d’impedir dur a terme les rutines  del nostre dia a dia, fer exercici físic i mantenir una alimentació saludable. El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya assenyala que «s’ha de fer vida normal i mantenir sempre una planificació» per tal de no caure en el sedentarisme  i una mala alimentació. Alhora, també és important mantenir una actitud positiva per tal d’afrontar aquests quinze dies de la millor manera possible i no desembocar la situació en un augment de pes.

[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]

«Hem d’establir unes rutines durant tot el dia i tenir una programació amb les menjades, que aquestes no es trenquin», explica Marta Peroy, dietista-nutricionista a Reus i portaveu del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya. «Planificar no és només quedar-se amb l’horari del teletreball, sinó utilitzar la resta del temps que estem a casa per fer altres coses». En aquest sentit, recorda que podem aprofitar per socialitzar  a través de videotrucades, agafar aquell llibre que fa temps que tenim abandonat o fer un curs online.

D’aquesta manera, aconsella tenir els dies planejats i definir un horari  per poder adequar-nos i no fer vida al sofà. «No pot ser que estiguem sense fer res», comenta Peroy. Això també implica cuidar-se, netejar-se i vestir-se com si s’hagués de sortir al carrer. Per tot plegat, cal mantenir una actitud positiva perquè «l’estat d’ànim influeix i ens fa bellugar més o menys».

Per una altra banda, la dietista-nutricionista assenyala que també s’ha d’aprofitar l’ocasió per cuidar l’alimentació i cuinar  més. «Podem dedicar un espai per elaborar noves receptes i establir un temps diari per cuinar», recomana. Més enllà d’això, recorda que és molt important la conciliació familiar  a casa i establir uns horaris on tot hi tingui cabuda, també l'atenció als fills i filles.

Així doncs, si els adults mantenim unes rutines durant el confinament, els nens i nenes també ho han de fer i han de disposar d’una programació amb tota mena de propostes. «No és qüestió que estiguin tot el dia amb les pantalles», manifesta.

Unes sabatilles i una tovalla per fer exercici a casa
Realitzar exercici a casa és senzill i no cal gaudir de grans màquines per dur-lo a terme | Joan Alfons López

«No podem deixar de fer activitat física»

En aquests quinze dies de confinament  a causa del Covid-19  ens trobem davant una situació on no podem sortir al carrer i fer esport. Malgrat això, aquest nou escenari no ens ha d’impedir realitzar activitats físiques a casa per tal de combatre el sedentarisme. Peroy recomana fer entre 30 minuts i 1 hora d’exercici físic sigui «amb unes classes de youtube, amb aquelles màquines d’exercici que tenim a casa i que fa temps que acumulen pols, amb tota la família fent yoga o netejant la casa».

De fet, assenyala que per cada hora que estem asseguts al sofà o fent feina a l’ordinador, ens hem d’aixecar cinc minuts, fer un recorregut per casa i tornar a seure. «És important trencar el sedentarisme  i cuidar la nostra alimentació  durant el confinament», recorda.

«Durant aquests dies s’han de tenir en compte les racions»

Pel que fa a la qüestió de l’alimentació, Peroy recorda que s’han de tenir en compte les racions  de menjar  perquè l’activitat física és menor. Per tant, s’han de reduir. Per una altra banda, assenyala que s’ha de prioritzar el consum de vegetals  per davant de la carn, donar importància a la proteïna vegetal, afegir més fibra  a l’alimentació i reduir els greixos saturats. A més, s’han de menjar com a mínim tres peces de fruita  al dia.

Tant la fruita com la verdura i les hortalisses són totalment saludables i tenen un efecte saciant. En aquest sentit, indica que cada menjada de dinar i sopar ha de tenir verdures. «No cal el típic plat de patata i bajoca, es poden fer combinacions de verdures de tota mena».

Finalment, s’han d’evitar al màxim possible aquells aliments  amb una càrrega de greixos saturats i greix o sucres  senzills, com ara la brioixeria o els gelats, perquè tenen una porció petita d’aliment i molt calòrica. «Si mengem amb més quantitat i disminuïm l’energia que gastem ens trobem en una situació exponencial d’emmagatzemar greix»

Una imatge que s’ha produït arreu del territori són les llargues cues als supermercats. El Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya recorda que cal comprar amb responsabilitat  i «no anar més enllà» perquè el que podem fer és que alguns aliments no estiguin disponibles per altres persones que potser sí que els necessiten. Marta Peroy manifesta que «hem de tenir una mica de cooperació entre nosaltres i ser responsables a l’hora de comprar» perquè alguns d’aquests aliments que comprem poden acabar a les escombraries  sinó els consumim i es fan malbé.

Pel que fa a l’alimentació amb els infants Peroy recorda que la rutina dels àpats  també s’ha d’aplicar als nens i nenes i que han de mantenir una alimentació saludable  durant aquests dies. A més, recomana que en cap cas s’ha d’establir una relació emocional amb productes dolços i industrials i que s’ha de canviar per altres aliments més saludables.

Per acabar, la portaveu del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya fa una important reflexió sobre el valor que li donem a la salut  i que hauríem de tenir més present. Marta Peroy diu: «La salut té un valor molt efímer. Quan la tenim no li donem importància i quan la perdem sí. Que podem fer nosaltres per millorar la nostra salut? Cuidar la nostra alimentació, mantenir una activitat física i socialitzar-nos».