Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat

L'habitual error amb la mascareta que multiplica el risc de contagi de coronavirus

L'expert José Luis Jiménez adverteix del perill que suposa

Públic assistent en un acte amb mascaretes i distància de seguretat
Sempre cal dur la mascareta correctament posada  | Àngel Ullate

Després de molts dubtes i un intens debat, les autoritats van aconseguir un ampli consens sobre la utilitat de la mascareta com a mètode de protecció contra el coronavirus. Les evidències científiques diuen que aquest accessori pot evitar fins a un 80% dels contagis. Alhora, també diuen que és el mateix portar la mascareta malament que no portar-la.

Malgrat que els governs de mig món han acabat imposant l'ús obligatori de la mascareta, els experts fa mesos que adverteixen que no n'hi ha prou amb portar-la, sinó que s'han de tenir en compte algunes recomanacions perquè verdaderament compleixi la seva funció.

Un dels experts que més sap d'aquest tema és José Luis Jiménez, professor de la Universitat de Colorado i autor d'un dels estudis més influents en el controvertit tema de la transmissió aèria del virus i els aerosols. Jiménez fa temps que presenta evidències de l'existència d'aquesta mena de transmissió, a través de petites gotes suspeses a l'aire, que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) es resistia a acceptar fins fa poc.

Finalment, la màxima autoritat sanitària del món va acabar acceptant l'existència d'aquesta manera de transmissió del coronavirus, que posa l'accent en evitar els espais tancats i mantenir una correcta ventilació dels mateixos amb mesures de prevenció. Segons aquesta teoria, el coronavirus no només es transmet a través de les gotes més grans que emet una persona contagiada en parlar, tossir o esternudar, sinó també a través d'unes gotes molt petites anomenades aerosols que queden suspeses a l'aire durant hores i que es poden moure més enllà d'un metre i mig.

Jiménez ho explica de manera molt didàctica: «La idea més senzilla és pensar que tot el món està expulsant fum. En estar en un lloc tancat el fum es va acumulant, sobretot sinó hi ha una ventilació adequada, i els que estan en aquell recinte poden respirar aquest fum i acabar contagiats».

 

Sis recomanacions

Per aquest motiu, entre les moltes preocupacions que s'han de prendre en els espais tancats, existeix un error que comet molta gent i que segons el professor multiplica la possibilitat de contagi. Es tracta d'un simple gest amb la mascareta que fan moltes persones al llarg del dia i és el fet de treure-se-la per parlar o cridar.

La mascareta provoca que moltes vegades no s'entengui què diem, i la reacció instintiva és treure'ns-la per dir alguna cosa, o cridar, i tornar-la a posar-nos-la. Segons Jiménez, «en parlar i sobretot en cridar surten entre 10 i 50 vegades més partícules potencialment infeccioses» i per això adverteix que aquest simple gest és un «desastre».

Aquest expert ofereix sis mesures per evitar el contagi: respectar la distància de seguretat, no estar molt temps en un espai tancat, evitar estar amb molta gent, ventilar bé les habitacions, portar la mascareta ben ajustada, i evitar cantar i cridar. També demana a les autoritats controlar els aforaments en interiors perquè és on es produeixen la majoria dels contagis. Segons les dades que ofereix el rastreig de contactes, és vint vegades més probable contagiar-se a l'interior que a l'aire lliure.