Un ampli nombre de beneficiaris de l'Ingrés Mínim Vital (IMV) han de retornar les ajudes percebudes. S'estima que aquesta mesura pot afectar unes 48.000 persones. Pel que fa a la quantitat mitjana a reintegrar, l'eleven fins a 2.500 euros.
Es tracta d'un dur revés per a moltes famílies. Des del govern indiquen que després de la revisió pertinent, la situació fiscal d'aquestes persones ha variat. Per tant, no són mereixedors de continuar percebent la prestació.
Els perjudicats per aquesta mesura no s'han quedat de braços plegats i ja fa un temps que es mobilitzen. A través de la plataforma change.org sol·liciten la col·laboració ciutadana en el seu intent per demanar suports en aquest sentit.
Es presenten com a «persones aturades, pares i mares de família, amb menors discapacitats, malalts i fins i tot majors a càrrec. Divorciats/des, vidus/des, persones que viuen soles i totes tenim un denominador comú», expliquen. Es tracta d'«escassos recursos econòmics que ens impedeixen cobrir les nostres necessitats bàsiques i les de les nostres famílies». Asseguren que «no volem viure de la caritat del govern. Volem viure dignament. Per aquesta raó, va ser aprovat l'Ingrés Mínim Vital», expliquen a la seva petició.
Denuncien la reclamació de cobraments indeguts
Aquest col·lectiu, que s'aglutina en aquesta plataforma, denuncia que des de l'any passat pateixen una sèrie de perjudicis. Un dels més greus fa referència a la sol·licitud de devolució dels diners cobrats de l'IMV.
«Ens arriben cartes reclamant cobraments indeguts, amb unes quantitats que no sabem d'on han sortit», indiquen. Tot això acaba generant «desordre, descontrol i por entre les persones més vulnerables». Entenen que aquest tipus d'accions no aconsegueixen el resultat desitjat.
«El que era una prestació per prevenir el risc de pobresa i exclusió social s'ha convertit en un autèntic drama. Per a pares i mares de família, amb fills menors, discapacitats i fins i tot persones grans a càrrec seu», subratllen.
A les cartes que els envia la Seguretat Social reclamant aquests «cobraments indeguts» se'ls imposa una sèrie de condicions. «Ens indiquen que cal pagar el deute en un termini de 30 dies o el 20% del recàrrec». La situació pot resultar especialment dolorosa per a moltes famílies en dificultats.
En el cas de no pagar-la en el termini estipulat, hi haurà un «recàrrec del 20% i s'iniciarà el procediment de constrenyiment. El deute no es paralitza encara que estiguis en procés judicial. Continuen pujant els deutes pels interessos generats».
Entenen que es crea així una situació una mica injusta. A parer seu, es tracta d'una ajuda «destinada a persones que estan en una situació de precarietat econòmica». Se senten indefensos i sense possibilitats de defensar-se. Estimen que han de ser els tribunals els que determinin «si l'error dels cobraments indeguts és de la Seguretat Social o dels beneficiaris».
Les peticions que fan els perceptors de l'Ingrés Mínim Vital
Els perceptors d'aquesta ajuda fan una sèrie de peticions al Govern. Desitgen que aturin de manera immediata «la mala gestió i la mala praxi sobre l'Ingrés Mínim Vital». Incideixen en la necessitat que «no ens obliguin a tornar els diners de l'IMV quan no hem incomplert res. Ni tan sols tenim diners al banc».
Perquè no es tornin a repetir aquests casos de reintegrament de les ajudes, tenen clar el que han de fer. La clau és prendre com a referència «la nostra situació econòmica de l'any en curs i no de l'any anterior».
A més, sol·liciten a les autoritats ajuda perquè ens «inserim al mercat laboral, amb un treball digne i durador. Per no tornar al llindar de la pobresa ni continuar demanant l'Ingrés Mínim Vital».