Muntatge de bitllets de 20 i 50 euros amb un rètol de prestacions del SEPE

Si has esgotat l'atur i no trobes feina, hi ha una novetat que et pot perjudicar

Hauran d'esperar un mes per sol·licitar un nou subsidi

Aquells aturats que hagin esgotat la prestació de l'atur i tinguin previst sol·licitar un subsidi acaben de rebre males notícies. Les condicions per demanar aquesta nova ajuda s'endureixen.

Estaran obligats a suportar un període d'espera d'un mes. És a dir, des que s'esgota la prestació fins que es demana el subsidi corresponent han de transcórrer 30 dies, recull el diari Sur .

Aquesta mesura es va fixar ja fa més de deu anys. En el seu moment, va generar força controvèrsia. Sobretot perquè hi ha molts afectats que no disposen dels mitjans suficients per tirar endavant amb recursos propis aquest temps.

El Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) indica que durant aquest mes l'interessat s'ha d'ajustar a una sèrie de condicions. Cal que el demandant d'ocupació accepti les ofertes de feina que arribin, a més de participar en accions de formació i reciclatge professional.

Muntatge de monedes d'euro amb el rètol de prestacions del SEPE
Caldrà esperar un mes des que finalitza l'ajuda per demanar-ne una altra | España Diario TIPS

A tot això se li suma l'obligació de segellar la targeta de l'atur si coincideix la renovació durant aquesta etapa. Des de l'organisme públic insisteixen en els requisits que ha de complir la persona que demana l'ajuda de l'atur. «Per percebre les prestacions per desocupació és obligatori inscriure's com a demandant de feina i renovar la demanda mentre es cobrin les prestacions», apunten.

Si el perceptor de la prestació no figura com a demandant de feina, procediran a la suspensió de l'ingrés. Únicament es reprendrà quan justifiqui la nova inscripció. Això sí, prèviament caldrà dirigir-se fins a les dependències del SEPE.

Mentre estigui aturat i percebent l'ajuda, la persona en qüestió també haurà d'acreditar una cerca activa d'ocupació. Això suposa justificar davant del servei d'ocupació l'enviament de currículums, la participació en entrevistes de treball o la seva inclusió en processos de selecció de personal.

Quan comencen a comptar 30 dies d'espera

Aquesta espera de 30 dies des que finalitza l'anterior subsidi suposa un trastorn important per a moltes famílies. La majoria de gent es veu obligada a recórrer als estalvis per poder tirar endavant durant aquest període de carència.

Interior d'una de les oficines del SEPE
Al SEPE et poden orientar sobre el subsidi que et correspongui en funció de la teva situació | Europa Press

El mes d'espera comença a comptar des que conclou el reconeixement de la prestació anterior. Per tant, no es prendrà com a referència el darrer dia de cobrament, que en general sol ser el dia 10 de cada mes.

Es pot donar el cas que l'aturat trobés una feina i li fessin un contracte. Si això passa, el procés es paralitzaria i es reprendria quan l'interessat s'apuntés de nou com a demandant d'ocupació.

Tal com indica el diari esmentat, en alguns dels subsidis del SEPE per a situacions d'atur amb carència de rendes, el període de sol·licitud puja a 15 dies. Això sí, aquest termini arrenca un cop finalitzat el mes d'espera, que en tot moment es presenta com a obligatori. És el que pot succeir en els subsidis per a més grans de 45 anys, de més grans de 52 anys o l'ajuda familiar.

L'ajuda als aturats de llarga durada

A partir de certa edat, reincorporar-se al mercat laboral resulta molt complicat. A més, com més es prolonga el període sense treballar, més petites són les ajudes.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Arribat el moment, hi ha la possibilitat que els aturats de llarga durada hagin esgotat totes les prestacions o també algun dels subsidis que arriben als 480 euros al mes i que es fan servir per a certs tipus de desocupats. Si és així, el SEPE posa a la seva disposició una ajuda extraordinària.

Es tracta de la Renda Activa d'Inserció (RAI) . Està pensada per a aturats de llarga durada que tinguin més de 45 anys. També hi poden accedir emigrants retornats, víctimes de violència de gènere o persones amb discapacitat igual o superior al 33%.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS les hores més barates de la LLUM, ara al teu WhatsApp! Planifica rentadores, cuina i planxades!